Benjamin Savšek najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega pokala v Parizu

0
302

Kanuisti in kajakašice so bili tisti, ki so kot prvi ta konec tedna zaveslali po novi olimpijski progi na obrobju Pariza, kjer poteka zadnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnjem letu. V polfinale so se uvrstili Benjamin Savšek, Luka Božič in Eva Terčelj.

Olimpijski kajakaški center v Vaires-sur-Marnu od danes pa vse do nedelje gosti finale svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki prinaša tudi dvojne točke za skupno razvrstitev v tej seriji. Ker tekma služi tudi kot generalka pred olimpijskimi igrami, pa so pravila tekmovanja in napredovanja precej drugačna, kot smo jih vajeni sicer. Vsi tekmovalci in tekmovalke v kvalifikacijah namreč nastopajo dvakrat, v končni razvrstitvi pa jim upoštevajo boljši rezultat. V polfinale nato iz kvalifikacij napreduje le po 24 najboljših tekmovalk in tekmovalcev, v finalu pa bomo nato spremljali po 12 najhitrejših polfinalistov.

Prvi dan se je znova izkazal Benjamin Savšek, ki po septembrskem naslovu svetovnega prvaka ne popušča. Tokrat je bil najhitrejši v kvalifikacijah kanuistov, na vrh pa se je zavihtel z najboljšo drugo vožnjo. Le tri stotinke za njim je kvalifikacije končal Britanec Adam Burgess, ki je bil hitrejši v prvi vožnji, tako da so mu upoštevali ta rezultat, kot tretji v kvalifikacijah pa se je v polfinale brez težav uvrstil Slovak Alexander Slafkovsky, ki je tako kot Savšek bolje veslal v drugi vožnji.

Po preskočeni prvi oviri je Benjamin Savšek povedal: »Danes sem si nabral dobre občutke za jutri. Vožnja, predvsem v drugem teku, je bila lepa in tekoča. V prvem sem imel še malo preveč kontrolirano vožnjo. Jutri je nov dan. Zadovoljen sem, da sem se uvrstil v polfinale, jutri pa bo treba res napadati in peljati čisto. Upam, da se mi uspe uvrstiti v finale. Drugačen format ne vpliva veliko. To je program, kakršen je na olimpijskih igrah. Temu primerno se je bilo potrebno pripraviti, ni pa nič posebnega. To so samo kvalifikacije, jutri bo normalen program. Sedaj se že poskušam osredotočati na jutri.«

Zanesljivo napredovanje v polfinale si je zagotovil tudi Luka Božič, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno drugi, tik pred Savškom. Tokrat je bil boljši v prvi kvalifikacijski vožnji, ob zaključku prve faze tekmovanja pa je za Savškom zaostal za dve sekundi in 35 stotink, kar mu je prineslo 10. rezultat kvalifikacij.

»Če gledamo tekmo, kako se je razpletla, sem bil po prvem teku že peti, sedaj sem deseti. Tu imamo Francoze, ki so zelo dobri. Gestin je že v prvo postavil skoraj štiri sekunde boljši čas od mene. V prvem teku sem sicer šel zelo kontrolirano, povsod sem pazil in izgubljal kar nekaj sekund, predvsem v protitokovih. Najpomembneje v tem trenutku je, da se dobro spočijem za polfinale, ki bo že jutri zjutraj. Danes popoldne že imamo ogled proge. Dobro je to, da ne bodo spremili celotne proge. Fizično je naporna proga. Sem sem prišel super pripravljen, po dobrem sklopu treningov doma, tu si želim uvrstitve v finale,« je povedal Božič.

Manj kot sekunda je od uvrstitve v polfinale ločila Žiga Lina Hočevarja, ki bo v kanuistični preizkušnji svetovnega pokala v Parizu zabeležil končno 29. mesto.

Med kajakašicami si je napredovanje v petkov dopoldanski polfinale priveslala le Eva Terčelj, in sicer z boljšo drugo kvalifikacijsko vožnjo. V prvi je imela kar dva dotika, kar jo je uvrstilo na 23. mesto, v drugi pa je s progo opravila brez kazenskih sekund in bila 14., kar je pomenilo zanesljivo napredovanje v drugo fazo tekmovanja.

»Že kar nekaj časa so zame stresne tudi kvalifikacije. Zadovoljna sem, da sem se uvrstila dalje, vendar pa še vedno delam napake. Glede tega me čaka še kar nekaj dela in si želim marsikaj odpraviti. Glavni cilj so zagotovo boljše vožnje. Informacij s tekem tukaj še nimam, ker tu še nisem tekmovala in je nova izkušnja, a na koncu se vedno podobno pripravljaš na tekmo. S tem imam izkušnje. V letošnjem letu nisem tako konstantna, kot bi si želela in se lovim, zato sem vesela, ko v kvalifikacijah uspem sestaviti dobro vožnjo in dobim dobre občutke na progi,« je povedala Eva Terčelj, bronasta z letošnjega svetovnega prvenstva v kajakaškem krosu.

Manj uspeha sta imeli Eva Alina Hočevar in Ajda Novak. Eva Alina je bila z dotikom in dvema kazenskima sekundama na koncu 28. Precej več napak pa je imela Ajda Novak, ki se ji je zalomilo v obeh nastopih. V prvem je imela 102 kazenski sekundi. V drugem nastopu se ji je prva napaka primerila že v prvih vratih, kjer je prejela dve kazenski sekundi, vse možnosti za napredovanje pa so dokončno splavale po vodi v 12. vratih, kjer je naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund.

V kvalifikacijah je bila najboljša Avstralka Jessica Fox, druga je bila Slovakinja Eliška Mintalova, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

V petek se tekmovanje začne ob 9. uri s polfinalnimi tekmami kanuistov in kajakašic, ob 11.15 sledi finale, ob 14.45 pa kvalifikacije čakajo še kanuistke in kajakaše.

Prenos finala bo ob 11.15 na TV SLO 2, polfinalne tekme, kakor tudi popoldanske kvalifikacije pa si lahko ogledate na spletu na https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023/results

Foto: Damiano Bendetto/ICF