Pred slalomisti še zadnje dejanje sezone 2023

0
511

Med četrtkom in nedeljo se bo v Parizu na progi, ki bo prihodnje leto gostila olimpijske igre, sklenila letošnja sezona tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. V Franciji se obetajo zanimive tekme, med glavnimi favoriti pa bodo tudi naši reprezentanti in reprezentantke.

Zadnja postaja za slalomiste na divjih vodah v letu 2023 je Pariz, kjer bo v kraju Vaires-sur-Marne potekala finalna tekma za svetovni pokal v letošnjem letu. Slovenske barve bo zastopala enaka ekipa kot na svetovnem prvenstvu: kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar, kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak ter kajakaši Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar in Martin Srabotnik. V kajakaškem krosu bodo tekmovali Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Žiga Lin Hočevar, Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar.

Organizatorji pričakujejo več kot 250 tekmovalk in tekmovalcev iz 40 držav. Na tekmi bodo delili dvojne točke za skupni seštevek svetovnega pokala, kar bo tekmovanje naredilo še posebej napeto. Pred zadnjo preizkušnjo v letu sta v zelo dobrem položaju kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek, ki sta trenutno na drugem in tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njima pa je le Slovak Matej Benuš. Med kajakaši je Peter Kauzer v skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno sedmi, Eva Terčelj je osma med kajakašicami, Eva Alina Hočevar pa deseta med kanuistkami. V kajakaškem krosu je Eva Terčelj prav tako deseta.

Zadnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnjem letu bo nekoliko drugačna kot smo vajeni sicer, saj bo služila kot generalka za olimpijske igre, tako da bodo veljala posebna olimpijska pravila za napredovanje iz kvalifikacij v polfinale ter nato v finale. Iz kvalifikacij si bo polfinalni nastop namreč zagotovilo po 24 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v posamezni kategoriji, v finalu pa bo namesto najboljše deseterice po polfinalu nastopilo najboljših 12 čolnov polfinala. Nekoliko drugačen bo tudi sistem tekmovanja v kajakaškem krosu, kjer ne bodo na sporedu le kvalifikacijske vožnje na čas ter nato tekme na izpadanje od osmine finala pa vse do finala, temveč tekmovalke in tekmovalce čakajo še repasaži.

Nekoliko drugačen bo tudi tekmovalni spored. V četrtek popoldne kvalifikacije čakajo kanuiste in kajakašice, polfinalne in finalne vožnje v omenjenih kategorijah pa sledijo v petek dopoldne. Finale se bo začel že ob 11.15. V petek popoldne, z začetkom ob 14.45, sledijo še kvalifikacije kanuistk in kajakašev. V soboto ob 9. uri se začenjajo polfinalne tekme kanuistk in kajakašev, ob 11.15 pa jih čaka finale. V soboto, od 16.45 dalje, kvalifikacijske vožnje na čas čakajo tekmovalke in tekmovalce v kajakaškem krosu. Glavni del tekmovanja v kajakaškem krosu je na sporedu v nedeljo, ko se prvi krog tekmovanja začenja ob 9. uri, sledi repasaž, ob 13.15 osmina finala, od 14.30 dalje pa četrtfinala, polfinala in finali.

Prenos final bo v petek, soboto in nedeljo na TV SLO 2.

SPLETNA STRAN: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023/