Benjamin Savšek postal svetovni prvak!

0
546

Benjamin Savšek je še enkrat več dokazal, da je tekmovalec za največje tekme. Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem Pauju je priveslal do šeste kolajne s svetovnih prvenstev, četrte posamične, a hkrati prve zlate. Za naslov svetovnega prvaka je ugnal Slovaka Alexandra Slafkovskega in legendarnega Michala Martikana. V finalu je veslal tudi Anže Berčič in bil enajsti. Kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj sta obstali v polfinalu. Terčeljeva je bila 16., Kragljeva pa 19.

Dan po posamičnem bronu kajakaša Petra Kauzerja se je svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za slovensko ekipo zaključilo na najlepši možen način. Kanuist Benjamin Savšek je priveslal do naslova svetovnega prvaka. To je njegova prva zlata posamična kolajna na svetovnih prvenstvih, sicer ima že srebrni iz sezon 2014 in 2015 ter bron iz leta 2013. Ob tem ima še dve bronasti ekipni kolajni s svetovnih prvenstev, naslov evropskega prvaka iz leta 2015, bron z EP leta 2012 ter zlato, srebro in bron z ekipnih tekem na evropskih prvenstvih.

V Pauju je postavil daleč najboljši čas, saj je imel navkljub dvema kazenskima sekundama pred najbližjim zasledovalcem sekundo in pol prednosti. Na drugo mesto je priveslal aktualni evropski prvak Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa je bil eden najboljših kanuistov vseh časov Slovak Michal Martikan.

»Res mi je letelo. Kot sem dejal pred prvenstvom, da drugo mesto tokrat ne pride v poštev … Res vrhunski občutki. Kljub dotiku sem vedel, da sem dovolj hiter za kolajno, a sem presenetil tudi samega sebe, da sem postal svetovni prvak s to neverjetno vožnjo. Startal sem na prvo in res mi je uspelo, neverjetno sem vesel, še samega sebe sem presenetil in še kar ne morem verjeti, da sem bil dvakrat svetovni podprvak, zdaj pa prvak,« je povedal dobitnik zlate kolajne.

Kot to veleva tradicija so reprezentančni kolegi, prvi med njimi je bil Peter Kauzer, poskrbeli za mokro slavje novega prvaka in ga potisnili v vodo. »Vožnja je bila neverjetna, rekel sem si, treba bo stisniti, konkurenca je močna. Vmes sem naredil dotik, vendar kljub temu nisem padel iz ritma in čas je bil dovolj dober. Zmagal sem in zdaj sem svetovni prvak. To je res zaslužena medalja, zelo sem se trudil, da sem to dosegel. Samo da je kolajna okrog vratu, bom že zdržal, da sem zdaj moker,« je še povedal Savšek.

V polfinalu je izjemno vožnjo prikazal Anže Berčič, saj je postavil drugi čas. V finalu se je tako na progo podal kot predzadnji. Tudi v finalu mu je šlo dobro, do napake in prejetih 50 kazenskih sekund, ki so ga žal potisnile na enajsto mesto. Tokrat je v finalu namreč veslala enajsterica namesto deseterice najboljših polfinalistov, saj sta v polfinalu Japonec Takuya Haneda in Španec Ander Elosegi delila deseto mesto.

V polfinalu kajakašic smo imeli dve predstavnici, a sta obe žal ostali izven finalne deseterice. Eva Terčelj je s progo sicer opravila brez kazenskih sekund, medtem ko je imela Urša Kragelj dva dotika, ki sta ji prinesla dodatne štiri sekunde. Eva Terčelj je finale zgrešila za slabe tri sekunde in bila na koncu 16., Urša Kragelj pa je zasedla končno 19. mesto.

»Vožnja je bila čista, a ni bila popolna. Naredila sem nekaj napak, občutek je bil dober, čoln je tekel, a voda je zelo močna in hitro sem izgubila čas. Startala sem druga od tridesetih in nisem vedela, kako se bo razpletlo, kako se bodo druge lotile proge. Če pogledamo najhitrejše, ni bilo nič posebnega, ni bilo presežkov, moral si izbrati najboljše linije, sama sem mislila, da sem jih, a jih očitno nisem in ni se mi poklopilo, da bi prišla v finale,« je po tekmi, ki je potekala v pravem nalivu, povedala Terčeljeva.

Naslov svetovne prvakinje si je priveslala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa Nemka Ricarda Funk.

Prihodnje svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo naslednje leto v Braziliji, na olimpijski progi v Riu de Janeiru.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/rankings-results