Sprinterjem na divjih vodah komplet kolajn – Urankar svetovni prvak, Žnidarčič 2., Cof 3.

0
426

Divjevodaško prizorišče v francoskem Pauju bo imelo v zgodovini slovenskega kajakaštva prav posebno mesto. Naslov svetovnega prvaka Benjamina Savška, bron Petra Kauzerja ter še en bron slalomske kajakaške ekipe so z izjemnimi rezultati kronali še sprinterji na divjih vodah. V sobotnem večernem finalu so dvema kolajnama torkovih ekipnih tekem dodali še komplet posamičnih kolajn. Anže Urankar si je priveslal naslov svetovnega prvaka med kajakaši, v istem finalu je Nejc Žnidarčič osvojil srebrno odličje, Blaž Cof pa je enkraten dan zaključil z bronom med kanuisti.

Po enkratnem razpletu majskega evropskega prvenstva v Skopju, ko so slovenski spustaši na divjih vodah osvojili prva tri mesta, je slovenska ekipa lahko zelo zadovoljna tudi z izkupičkom pravkar končanega svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah.

Kajakaš Anže Urankar je namreč na zahtevni progi ugnal vso konkurenco in se veselil svojega prvega naslova svetovnega prvaka v članski konkurenci. Letos je že imel posamično kolajno na evropskem članskem prvenstvu, ima tudi številne kolajne s svetovnih in evropskih mladinskih prvenstev ter prvenstev za mlajše člane, pa tudi lepo zbirko ekipnih odličij. Tokrat je z enkratno vožnjo preizkušnjo končal na najvišji stopnički, 39 stotink pred reprezentančnim kolegom Nejcem Žnidarčičem.

»Vožnja je bila res dobra. Brez besed sem. Ko sem prišel v cilj, sem vedel, da me Nejc lahko prehiti, ampak ko je v spodnjem delu naredil napako, sem vedel, da je to to. Tudi če bi bil on prvi, se ne bi preveč obremenjeval, saj je to velik ekipni uspeh. Sploh ne morem verjeti. Spet nam je uspelo. Še najbolj pa sem vesel, da smo dotolkli Francoze,« je po uspehu povedal Anže Urankar.

Vesel je bil tudi Nejc Žnidarčič, ki je priveslal do srebrnega odličja: »Šel sem na zmago, ampak tukaj si z napako hitro lahko tudi deseti, tako da sem zelo zadovoljen z drugim mestom. To je že moje četrto ali peto drugo mesto, tako da se mi zlato vedno za malo izmuzne. Letos sem bil premagan samo dvakrat in še za to sta poskrbela Slovenca. Na evropskem prvenstvu Vid Debeljak, danes Anže. To je enkraten ekipni uspeh. Že zjutraj je blestel Beni (Savšek op.p.), tako da je to super svetovno prvenstvo za vse Slovence!« Bron si je priveslal francoski kajakaš Gaetan Guyonnet.

V finalu sta nastopila še preostala slovenska predstavnika med kajakaši. Simon Oven, dobitnik posamične kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu v klasičnem spustu, je zasedel sedmo mesto, letošnji evropski prvak v sprintu na divjih vodah Vid Debeljak pa je bil 12.  

Za še eno odličje pa je v finalu kanuistov poskrbel Blaž Cof, ki je v preteklih sezonah že osvajal posamične kolajne na prvenstvih v spustu in sprintu na divjih vodah, a se v zadnjem času bolj posvečal slalomu na divjih vodah. Tokrat je kot član spustaške ekipe priveslal še osmo slovensko kolajno na skupnem svetovnem prvenstvu v slalomu in sprintu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Franciji. Pred Cofom sta se zvrstila le Čeh Ondrej Rolenc in Slovak Matej Benuš, sicer olimpijski podprvak v slalomu na divjih vodah iz Ria de Janeira.

»Malo sem presenečen in navdušen nad medaljo, saj nisem gojil nekih upov. Na treningih mi je šlo zelo dobro, tako da sem se osredotočil na vožnjo, danes je bilo dovolj za tretje mesto. Proga mi zelo leži, tako da potihoma sem si želel takšne vožnje kot mi je uspela. S tretjim mestom sem več kot zadovoljen,« je povedal Cof.

V finalu kanuistov je veslal tudi Simon Hočevar in bil dvanajsti. Nedolgo po nastopu v kanuju enosedu je Hočevarja čakal še finalni start v kategoriji dvojcev. Z Maksom Frančeškinom sta na koncu zasedla peto mesto, na šesto mesto pa sta priveslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. V tej kategoriji so za trojno francosko slavje poskrbeli Dazeur in Santamaria, Debray in Lapointe ter Mareau in Troubady.  

Kajakaških dogodkov v Pauju s finalnimi odločitvami v slalomu in sprintu na divjih vodah sicer še ni konec. V nedeljo bo v Franciji potekalo še svetovno prvenstvo v ekstremnem slalomu, novi disciplini, ki bo tokrat prvič doživela izvedbo svetovnega prvenstva. V ženski konkurenci bo tekmovala Ajda Novak, med kajakaši pa Vid Kuder Marušič.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/live