Benjamin Savšek prejel zlati red za zasluge

0
314

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je za svoje športne uspehe prejel še najvišje državno priznanje. Predsednik Borut Pahor je na slovesnosti podelil zlati red Republike Slovenije za zasluge plezalki Janji Garnbret in Benjaminu Savšku.

Olimpijska prvaka iz Tokia Janja Garnbret in Benjamin Savšek sta priznanje iz rok Boruta Pahorja prejela za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

V obrazložitvi priznanja za Benjamina Savška so zapisali, da gre za “tekmovalca s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnika, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci”. Član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen je kolajne osvajal že v mlajših kategorijah, vrhunske rezultate pa je dosegel na največjih tekmovanjih v članski konkurenci.

Z osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je Savšek zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Prvi medalji z evropskega prvenstva leta 2012 so sledili trije naslovi evropskega prvaka, naslov svetovnega prvaka, srebrni medalji s svetovnih prvenstev v letih 2014 in 2015 ter bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013.

Na OI v Tokiu je s sanjsko vožnjo priveslal do edinega odličja, ki mu je v karieri še manjkalo. Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka. Ne odlikujejo pa ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost, saj je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev, so v utemeljitvi priznanja zapisali v predsednikovem uradu.

“Priznanje zlatega reda mi veliko pomeni. Daje mi vedeti, da je bil moj vloženi trud v zastopanje domovine na tekmovanjih opažen in nekaj pomeni tudi doma, kjer je najlepše biti cenjen. Hvala vsem, ki zaznamujete mojo pot in prispevate k mojim uspehom. Smo majhen narod, narejen za velike uspehe. Iskrena hvala iz srca, da smo skupaj najboljši,” je po prejemu priznanja dejal Benjamin Savšek.

Foto: BoBo/Borut Živulović