Benjamin Savšek srebrn v Pragi, Božič 7., ekipa kajakašev 3.

0
670

Kanuist Benjamin Savšek je na prvi tekmi svetovnega pokala v sezoni 2015 stal na zmagovalnem odru. V močni konkurenci je namreč zasedel drugo mesto. V finalu kanuistov je Luka Božič zasedel sedmo mesto. V polfinalu sta obstala Jure Lenarčič (15.) in Anže Berčič (21.), pa tudi oba kajakaša Peter Kauzer in Janoš Peterlin. Slednji je bil 27., Kauzer pa 21.

Po zmagi in naslovu evropskega prvaka Benjamin Savšek nadaljuje z odličnimi predstavami v letošnji sezoni. Na prvi tekmi svetovnega pokala v češki prestolnici se je na progi, ki mu zelo leži, saj je v zadnjih sezonah že večkrat stal na zmagovalnem odru, tokrat uvrstil na drugo mesto. Tik za domačim favoritom Stanislavom Ježkom in pred Britancem Davidom Florencom.

»Res sem zadovoljen s finalno vožnjo, saj mi je čoln res dobro tekel. Postavil sem dober čas. V cilju sem se že kar veselil, ker mi je uspela dobra vožnja. Primerjal sem namreč čase iz polfinala, tako da sem potihoma upal na zmago, ampak moram priznati premoč domačinu Stanislavu Ježku. Pokazal je, da se da odpeljati še boljše. Veselim se drugega mesta, kar je dobra popotnica za naslednje svetovne pokale. Upam, da bom držal ta nivo še naprej,« je po drugem mestu dejal Savšek. V polfinalu je sicer naredil napako, tako da je bil šele osmi, kar je pomenilo, da se je v finalu na progo podal kot tretji, nato pa nestrpno pričakoval prihod v cilj še preostalih sedmih tekmecev.

Po polfinalu je bil v zelo dobrem položaju Luka Božič, ki je bil tretji, v finalni vožnji pa je nato zasedel sedmo mesto. »Mislim, da je bil kar dober finale. Na koncu sem bil zadovoljen, čeprav mi ni uspela takšna vožnja kot v polfinalu. Ne vem kaj je to, ali se zmeraj malce ustrašim … Nekaj pride ali pa sem samo utrujen. V cilju sem bil presenečen, ker sem imel tri sekunde slabši čas kot v polfinalu. Če pa potegnem črto, sta dva finalna nastopa na začetku sezone kar dober obet za naprej. Mislim in upam, da bo šlo tako tudi naprej,« je ob koncu tekmovalnega dne dejal Božič. Že v polfinalu sta svoja nastopa zaključila Jure Lenarčič in Anže Berčič. Lenarčič je bil 15., Berčič pa 21.

Kot 21. je svoj praški nastop končal tudi kajakaš Peter Kauzer in se prav tako ni uvrstil med finaliste. »Praga mi ne leži. V štirinajstih letih sem bil tu samo enkrat na stopničkah, očitno se ne morem spoprijateljiti s progo. Danes sem se dobro počutil, do desetih vrat sem imel tudi najhitrejši čas, od tam naprej pa so se začele pojavljati napake. Iz desetih vrat nisem imel dovolj hitrosti, potem pa je prišlo do zakrčenosti. Mučil sem se skozi celo progo, nato pa naredil še dotik. Malo mi je žal tega dotika, saj bi bil brez njega blizu finala. Je pa v Pragi takšna proga, da moraš veslati zelo tvegano, v nasprotnem primeru nimaš možnosti.«

V polfinalu je veslal še Janoš Peterlin, ki pa se s 27. časom prav tako ni uvrstil v zaključno fazo tekmovanja. Med kajakaši je zmagal Čeh Jiri Prskavec, pred Francozom Borisom Neveujem in rojakom Ondrejem Tunko.

Popoldne so sledile še ekipne tekme, kjer so kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus osvojili tretje mesto. Pred njimi so bili Poljaki in Čehi. Med kanuisti je slovenska ekipa, za katero so veslali Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, zasedla peto mesto.

V nedeljo sledijo še preizkušnje kajakašic in dvojcev.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/prague-icf-canoe-slalom-world-cup-1.php