Na Soči zmaga Žnidarčiču, srebro Cofu in bron dvojcu Žnidaršič – Žganjar.

0
559

Na Soči, natančneje pri Trnovem ob Soči, se je s tekmo klasičnega spusta zaključil svetovni pokal v spustu na divjih vodah. Po eni kolajni v petkovem sprintu so slovenski reprezentanti v klasičnem spustu zasedli precej višja mesta. Kajakaš Nejc Žnidarčič je namreč priveslal do prvega mesta, kanuist Blaž Cof je bil drugi, dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar pa tretji.

Na Soči se je zaključila druga tekma za svetovni pokal v spustu na divjih vodah. Po petkovi preizkušnji v sprintu na divjih vodah so tokrat tekmovalke in tekmovalci nastopili še v klasičnem spustu, za katerega so najboljši potrebovali deset minut veslanja. V konkurenci kajakašev se je zmage veselil Nejc Žnidarčič, ki je bil glavni favorit za zmago v sprintu, a ga je napaka stala višje uvrstitve.

»Že včeraj sem rekel, da sem letos v dobri formi tudi za klasiko. Včeraj nisem bil razočaran po tekmi, ker sem vedel, da bo danes uspelo in da se bom boril za medaljo. Izšlo se je še malo boljše, tako da sem zmagal. Del proge, kjer je bil včeraj sprint, sem odpeljal res vrhunsko. Ubral sem isto linijo, ker vem, da jo lahko odpeljem, le včeraj se je primerila napaka. Vedel sem, da lahko speljem brez težav, ker tudi na treningih nisem imel težav. Te so se pojavile le včeraj. Pred mostom, torej začetkom sprinta, sem bil še v zaostanku, potem pa sem prišel s prednostjo v cilj. Sprint je odločal. Kar mi je včeraj vzel, mi je danes vrnil,« se je nove zmage veselil Žnidarčič.

Ker je bil v petkovem sprintu deseti, pred tekmovalci pa sta le še dve tekmi svetovnega pokala, zmaga v skupnem seštevku ni tako na dosegu rok, kot je vajen sicer. »Jutri se bom odločil, kako naprej. Če bom zmagal in bo kateri od tistih, ki so spredaj, naredil napako in bom imel teoretične možnosti, bom startal tudi na zadnji klasični tekmi, v nasprotnem primeru pa se bom rajši spočil. Klasika je namreč dolga 20 minut, potem pa smo doma le dva dni in se nato že odpravljamo na svetovno prvenstvo. Zaenkrat kaže, da ne bom startal, razen če se bo kaj obrnilo,« pa je načrte za zadnji dve tekmi v Avstriji razkril Primorec.

Tudi preostali slovenski kajakaši so se izkazali v klasičnem spustu. Maks Frančeškin je zasedel četrto mesto, Vid Debeljak je bil deveti, Anže Urankar enajsti, Tim Kolar trinajsti, Tim Novak pa sedemnajsti. Žnidarčiču sta družbo na zmagovalnem odru delala še Čeh Kamil Mružek in Avstrijec Gerhard Schmid.

Do kolajne srebrnega leska je priveslal kanuist Blaž Cof, ki je s klasično progo opravil precej bolje kot na zadnjem treningu, ko je v cilj pripešačil, saj je zadel v skalo in si zlomil čoln, ta pa se je hitro napolnil z vodo. »Danes sem se tiste skale lotil precej bolj taktično. Rajši sem se zaletel v eno prej, da sem drugo prečkal varno. Dobro sem veslal. V zgornjem delu sem uporabil taktiko Simona Hočevarja, ki je, da se po divji vodi lepo zapelješ, na mirni pa stisneš. Na koncu sem imel še nekaj moči, tako da sem se zgoraj morda malce premalo sprožil, ampak sem bil vseeno že kar utrujen, tako da sem želel le še dobro opravili s sprinterskim delom proge in skalami, da ne bi naredil napake, ki bi me stala dragocenih sekund. Sem kar zadovoljen. Po včerajšnjem četrtem mestu je bilo tole boljše. Danes sem res užival, ker ni bilo velikih napak. “Luštno” je bilo,« je bil zadovoljen Cof.

Na startu je bilo sicer nekaj nevšečnosti, saj se je na ogrevanje odpravil s svojim trenerjem in reprezentančnim kolegom Simonom Hočevarjem, ki pa je nato skoraj zamudil na start. »Skoraj smo zamudili, ampak se je na koncu vse izšlo. Malo smo se ušteli s časom, ker nismo natančno vedeli, koliko časa bomo potrebovali od Srpenice do Krede, kjer je bil start. Tekmovalni tempo je približno deset minut, mi pa smo jih potrebovali 15. Na start sem veslal s Simonom in mu delal družbo. Jaz sem sicer prišel pravi čas, Simon pa je imel do starta natanko deset sekund, tako da je bilo zelo tesno,« je prigodo opisal Cof.

Tudi on je prepričan, da je bil odločilni del klasične proge prav tisti, na katerem je včeraj potekala sprinterska preizkušnja: »Zagotovo je odločal ta del. Bil sem le sekundo pred tretjim in prav pri tisti zadnji skali, kjer sem na sprintu izgubil medaljo, sem danes odpeljal dobro. Potem ko si utrujen in nimaš več moči in ne znaš odpeljati tehničnih delov, lahko izgubiš veliko sekund in narediš veliko napako. Pred zadnjim delom sem se res osredotočil, bil sem zbran in sem odpeljal kot je treba. Danes mi je uspelo brez napake.«

Na odličnem petem mestu je tekmo končal Simon Hočevar, tretji slovenski predstavnik Marko Čivčija pa je zasedel 14. mesto. Zmagal je Nemec Normen Weber, Čeh Vaclav Kristek pa je bil tretji.

Tako kot v sprintu sta se na zmagovalni oder uvrstila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu. Tudi v klasiki sta bila tretja. V spodnjem delu proge sta veslala po povsem drugi liniji kot preostali tekmovalci. Razlog za takšno odločitev je razkril Peter Žnidaršič: »Že v zgornjem delu klasike sva se dotaknila nekaj skal, tako da sva rekla, da bova v spodnjem delu vzela čisto linijo, zanesljivo in varno. S to linijo sva poskusila že v kvalifikacijah sprinta in ni bila bistveno počasnejša od druge. Morda za sekundo, ki pa sva jo bila pripravljena tvegati. Spet sva osvojila medaljo, tako da sva zadovoljna.« Zmagala sta Avstrijca Filzwieser in Draxl, druga pa sta bila Francoza Bizard in Legare.

Slovenski dvojec bo tretjo in četrto tekmo za svetovni pokal izpustil, saj ju čakajo študijske obveznosti, pa tudi rajši se bosta v miru pripravljala na prihajajoče svetovno prvenstvo, ki bo prihodnji konec tedna na Dunaju.

V ženski konkurenci je veslala Teja Vrbnjak Erbežnik, ki je bila 14. Zmagala je Nemka Manuela Stoberl, pred rojakinjo Sabine Fuesser in Francozinjo Lise Vinet. Med kanuistkami je zmagala Čehinja Anžeka Paloudova, pred Nemko Sabrino Barm in Francozinjo Cindy Coat.

Kaj kmalu po tekmi so spustaši že odpotovali v Avstrijo, kjer so imeli popoldne možnost treninga na progi, že jutri pa bo na sporedu tretja tekma za svetovni pokal.