Benjamin Savšek tretji v kvalifikacijah svetovnega pokala v Pragi

0
341

Za slalomiste na divjih vodah ni počitka. Po evropskem prvenstvu so se napotili na priprave in mednarodno tekmo v Augsburgu, od tam pa na prvo tekmo svetovnega pokala v letošnji sezoni, ki jo gosti Praga. V kvalifikacijah je bil Benjamin Savšek tretji, v polfinale pa se je prebilo še sedem slovenskih reprezentantov.

Na Vltavi so danes potekale kvalifikacije prve izmed petih letošnjih tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Mesto v polfinalnih preizkušnjah, ki so na sporedu v soboto in nedeljo, je lovilo dvanajst slovenskih čolnov, osem je bilo uspešnih.

Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel Benjamin Savšek, ki je v kvalifikacijah kanuistov zaostal le za Poljakom Kacperjem Sztubo in Nemcem Franzom Antonom. S prvim nastopom sta se v nedeljski polfinale prebila tudi Luka Božič, ki je bil deseti, in Anže Berčič kot 15.

“Danes sem zadovoljen, saj sem odpeljal kontrolirano vožnjo od starta do cilja, tako da sem se uvrstil v nedeljski polfinale. Tam bom poskusil prav tako dobro odpeljati in se uvrstiti v finale, kjer bo potem borba za najvišja mesta. S te proge imam kar precej uspehov, želim si še enega. Potrudil se bom, da dosežem dobro uvrstitev na prvem letošnjem svetovnem pokalu,” je po uspešnem nastopu povedal Benjamin Savšek.

V sobotnem polfinalu bomo videli tudi vse tri slovenske kajakaše. S prvo vožnjo in 16. časom kvalifikacij je neposredno v polfinale napredoval Peter Kauzer, prav tako tudi Žan Jakše, ki je bil 24. Martin Srabotnik je moral na progo še drugič, saj je bil v prvi vožnji 32. Popravni izpit mu je uspel, saj je bil četrti in tudi on napredoval v naslednjo fazo tekmovanja. Zmagovalec kvalifikacij je bil Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Avstrijec Felix Oschmautz, tretji pa Britanec Christopher Bowers.

Ženski del ekipe je imel tokrat več težav. Tako vse tri kajakašice kot kanuistke so morale na progo dvakrat. V konkurenci kajakašic je bila v drugo uspešna Ajda Novak, ki je imela tretji čas drugega nastopa. Žal sta v kvalifikacijah obstali Eva Terčelj (22. in 30. čas kvalifikacij) in Eva Alina Hočevar (24. in 15. čas kvalifikacij). Med kajakašicami je bila najboljša Čehinja Tereza Fišerova, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Italijanka Stefanie Horn.

V kanuju se je z drugo vožnjo v polfinale uvrstila Eva Alina Hočevar, ki je bila šesta (v prvi vožnji 24.). Žal sta z nastopi že zaključili Lea Novak (37. in 19. rezultat kvalifikacij) in Alja Kozorog (43. in 12. rezultat). Najboljša kanuistka kvalifikacij je bila Čehinja Gabriela Satkova, druga je bila Nemka Andrea Herzog, tretja pa Ukrajinka Viktoriia Us.

V soboto se tekmovalni dan začne s polfinali kajakašic in kajakšev, sledijo finalne vožnje, popoldne pa še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2022/results