Benjamin Savšek v Bratislavi deveti, Alja Kozorog deseta

0
506

S finali kanuistk in kanuistov na divjih vodah se je v Bratislavi zaključilo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. V igri za odličje je bil olimpijski prvak Benjamin Savšek, ki pa je po napaki v predzadnjih vratih, ostal brez želene kolajne. Bil je deveti. V finalu je veslala kanuistka Alja Kozorog in bila deseta.

Benjamin Savšek je na progi v Čunovem pri Bratislavi veslal odlično tako v kvalifikacijah, kjer je imel drugi čas, kot v polfinalu, kjer je ugnal vse tekmece. V finalu se je na progo podal kot zadnji in hitel po brzicah prenovljene proge, ki je sedaj še bolj divja in zahtevnejša kot je bila. Znova je veslal zelo dobro, nato pa v predzadnjih vratih naredil veliko napako, ki je po pravilih kaznovana s pribitkom 50 kazenskih sekund. S tem so možnosti za osvojitev kolajne splavale po vodi. Bil je deveti.

“Bila je zahtevna proga. Dobro sem jo odpeljal, zadovoljen sem tako s polfinalom kot finalom. Na žalost je bila odločitev, kakršna je bila. Mislim, da nisem naredil takšne napake, da bi si zaslužil 50 kazenskih sekund, ampak tako je. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh. Do zadnjega dela mi je šlo vrhunsko. Do tam sem čutil, da mi res lepo teče. Poskušal sem stisniti do konca, a na žalost je tam pri zadnji kombinaciji precej zahtevna voda, precej hitra, zato je včasih težko odreagirati. Na žalost se mi je vožnja tam zalomila in do cilja nisem uspel več priti v svoj ritem,” je povedal Savšek.

Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Čeh Vaclav Chaloupka, ki je avgusta v Solkanu postal evropski prvak med kanuisti do 23 let. Srebrno odličje si je kljub dotiku priboril Slovak Alexander Slafkovsky, bron pa je pripadel Nemcu Franzu Antonu.

Žal je že v polfinalu svoj nastop zaključil Luka Božič. Bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva leta 2019 v La Seu d’Urgellu je že v zgornjem delu napačno preveslal vrata in prejel 50 kazenskih sekund, imel pa je še tri dotike. S 56 kazenskimi sekundami je bil 27.

Odličen nastop je v polfinalu uspel kanuistki Alji Kozorog, ki se je v finale svetovnega prvenstva uvrstila s petim časom. Na polfinalni progi je imela en dotik, v cilju pa slabe tri sekunde zaostanka za vodilno po polfinalu Rusinjo Alsu Minazovo.

V finalu je Primorka naredila napako v zgornjem delu proge, kjer je izgubila precej dragocenega časa. V cilj je sicer priveslala brez dotikov, a zaostanek po napaki je bil prevelik za višje od desetega mesta. Kljub temu je bila Alja s prikazanim zadovoljna, saj je to njen prvi finale na svetovnih prvenstvih: “Zadovoljna sem, da sem se uvrstila v finale, saj sem bila celo sezono nekje na meji in mi je vedno zmanjkalo le malo. Vesela sem, da mi je to uspelo v zadnji tekmi sezone. Zgodila se mi je napaka. V tistih vratih sem bila verjetno malo narobe postavljena, malo sem se ustrašila, kaj se bo zgodilo in zgodilo se je prav to, česar sem se bala. Se zgodi. Nisem vajena tekmovati v finalih, mislim, da je to velika izkušnja za naprej.”

Smo pa v konkurenci kanuistk že v polfinalu videli vrsto presenečenj, saj so brez finalnega nastopa ostale: olimpijska prvakinja Avstralka Jessica Fox, ki je tako kot v sobotnem kajakaškem polfinalu tudi v kanuističnem naredila napako za 50 kazenskih sekund, branilka naslova svetovne prvakinje Nemka Andrea Herzog, letošnja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Čehinja Tereza Fišerova, letošnja evropska prvakinja Španka Miren Lazkano, evropska prvakinja iz Tacna 2017 Britanka Kimberley Woods …

V finalu se je naslova svetovne prvakinje veselila Nemka Elena Apel, ki je bila včeraj v kajaku druga, srebro si je priveslala Britanka Mallory Franklin, bron pa Čehinja Gabriela Satkova.

Za slalomiste na divjih vodah se je sezona mednarodnih tekmovanj v Bratislavi zaključila, v soboto jih čaka le še državno prvenstvo v Celju.