Nejc Žnidarčič spisal divjevodaško zgodovino

0
164

Kajakaš Nejc Žnidarčič je na svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Bratislavi priveslal do petega naslova svetovnega prvaka v tej divjevodaški disciplini. Tik pod stopničkami, na četrtem mestu je prvenstvo sklenil Anže Urankar.

Nejc Žnidarčič je na Slovaško pripotoval v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka, ki si ga je priveslal leta 2019 na olimpijski progi iz leta 1992 v španskem La Seu d’Urgellu. V letošnji sezoni mu ni vse teklo kot si je želel, saj je evropsko prvenstvo sklenil na četrtem mestu, brez zmage pa je bil tudi v svetovnem pokalu. A na tehnično zahtevni progi v Čunovem pri Bratislavi je znova pokazal svoje mojstrstvo. Tekmece je ugnal za dobre pol sekunde.

Z zmago in petim naslovom svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah je postal prvi kajakaš v zgodovini svetovnih prvenstev te divjevodaške discipline, ki mu je uspel ta mejnik.

“Ponosen sem na to. Svetovna prvenstva so na sporedu od leta 1952, nikoli do zdaj pa nihče ni bil petkrat svetovni prvak. Vedno, ko si na vrhu neke razpredelnice, je super občutek, jaz sem danes kar na dveh,” je bil ponosen 37-letni Žnidarčič, ki kraljuje v spustu že vse od leta 2008. Vse od takrat se s svetovnih prvenstev vrača s kolajnami.

Primorski kajakaš je bil po nastopu presrečen: “To je bila optimalna vožnja, vsaj tu na tej progi. Če bi vse najboljše dele na treningih sestavil v eno, ne bi bila tako dobra kot ta. Izkušnje, ki pridejo z leti, se poznajo, da si najboljši, ko je to najbolj potrebno.”

Srebrno kolajno si je s 56 stotinkami sekunde zaostanka za Žnidarčičem priveslal Francoz Luca Barone, tretji pa je bil še en Francoz Maxence Barouh, ki je za srebrom zaostal za stotinko .

Še en favorit za končno zmago je bil Anže Urankar, svetovni prvak iz leta 2017, ki je bil letos tretji na evropskem prvenstvu, ima pa tudi zmago in srebro z letošnjih tekem za svetovni pokal. Tokratno preizkušnjo svetovnega prvenstva je sklenil na četrtem mestu, sekundo za bronasto kolajno. V finalu je veslal tudi Tim Novak in bil deveti.

V ženski konkurenci kajakašic smo imeli v finalu dve predstavnici. Mladi tekmovalki ljubljanskega kluba sta imeli na zahtevni progi kar nekaj težav. Ana Šteblaj, četrta z letošnjega članskega EP, je bila na koncu 13., Helena Domajnko, aktualna mladinska evropska prvakinja v sprintu na divjih vodah, pa tekme ni zaključila, saj se je na zadnjem padcu prevrnila. Svetovna prvakinja je postala Francozinja Lise Vinet, druga je bila Čehinja Tereza Kneblova, tretja pa Nemka Jil-Sophie Eckert.

V dveh finalih je veslal kanuist Martin Gale. V dvojcu skupaj z Nejcem Gradiškom sta zasedla deseto mesto, po tem ko sta imela velike težave že v zgornjem delu proge, v kanuju enosedu pa se je Gale nesrečno prevrnil tik pred ciljem in ostal brez uvrstitve. V kanuju je svetovni prvak postal Čeh Ondrej Rolenc, drugo mesto pa sta si z identičnim časom delila Francoza Quentin Dazeur in Charles Ferrion. Tudi v dvosedu je slavil Rolenc, in sicer skupaj z Danielom Suchanekom, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali francoski posadki Stephane Santamaria – Quentin Dazeur in Pierre Troubady – Hugues Moret.