Fortuna našim slalomistom obrnila hrbet

0
406

Prvi dan končnih odločitev v posamični konkurenci slalomskega svetovnega prvenstva v Bratislavi slovenskim predstavnikom sreča ni bila naklonjena, prav tako ne glavni sodnik. Peter Kauzer je bil na koncu osmi, preostali slovenski polfinalisti pa so ostali izven finala.

Peter Kauzer je na progi v Bratislavi pred desetimi leti drugič postal svetovni prvak in odlične vožnje je kazal tudi ta teden na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. V polfinalni vožnji je bil daleč najhitrejši, v finale se je uvrstil kljub štirim kazenskim sekundam. Dobro je veslal tudi v finalu in vse do zadnjega dela proge je bil v igri za kolajno. Tam pa so sanje o vnovičnem odličju splavale po vodi.

Najprej je naredil dotik na 20. vratih, nato pa 21. preveslal tako, da se je glavni sodnik na podlagi video posnetka odločil za kazen 50 sekund. Odločitev je poskrbela za veliko razburjenja v slovenski ekipi, saj so bili mnenja, da sodniški kriterij ni bil enak za vse. Kauzer bi z dvema kazenskima sekundama, a brez dosojenih 50, osvojil srebrno kolajno, tako pa je bil na koncu osmi.

“Napake za 50 kazenskih sekund nisem storil. O tem sem povsem prepričan, lahko mi neštotokrat pokažejo video in trdijo drugače. Bil sem na meji, ampak moja glava je bila še na pravem mestu in ne tako, kot pravijo sodniki. Žalostno in zanimivo je, da se to vedno dogaja enim in istim. Zakaj, to se jaz sprašujem. Čas je, da mednarodna in tudi domača zveza nekaj storita, tako ne gre več naprej. Nisem toliko razočaran, kot sem jezen. Če bi tekmovalci sodili eden drugemu, bi bilo bolj športno, kot je zdaj,” je bil jezen Kauzer.

“Finalna vožnja ni bila slaba, a bi jo lahko opravil še hitreje. Naredil sem večjo napako, a čas ni bil slab. A to je zdaj vse nepomembno. Že na drugi veliki tekmi sezone sem ostal praznih rok, tako da s sezono nisem zadovoljen, čeprav sem bil tretji na evropskem prvenstvu in drugi v svetovnem pokalu,” je še dodal Kauzer.

Zdelo blizu finala je bil Niko Testen, ki je za najboljšo deseterico zaostal za vsega 44 stotink, a v tako izenačeni konkurenci mu je to prineslo 16. mesto. “Mislil sem, da imam dober ritem, lepo sem gradil vožnjo, potem pa sem na izhodu iz protitočnih vrat preveč skrajšal linijo in lovil linijo v naslednjih vratih. Na koncu se je podrlo. Rezultat je soliden, sem pa želel več,” je povedal Testen. Martin Srabotnik je prvenstvo končal na 39. mestu.

Zlato kolajno v kajaku si je okoli vratu nadel Francoz Boris Neveu, drugi je bil Italijan Marcello Beda, tretji pa Španec Joan Crespo. Razplet tekmovanja je bil presenetljiv, saj v finalu nismo videli ne olimpijskega prvaka Čeha Jirija Prskavca ne evropskega prvaka in zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala – njegovega rojaka Vita Prindiša.

Slaba volja je bila prisotna tudi po polfinalnih vožnjah kajakašic. Edina, ki je bila lahko vsaj malo zadovoljna, je bila Ajda Novak, ki je zasedla 14. mesto. “Uvrstitev je res lepa, čeprav moram reči, da z vožnjo samo nisem najbolj zadovoljna. Delala sem napake. Proga je bila zahtevna, veliko deklet je delalo napake. Sem pa zadovoljna s pristopom, kljub napakam sem hitro reagirala in bila borbena in napadalna,” je povedala Ajda Novak.

Zelo hitra je bila Eva Terčelj, ki je podobno kot Kauzer prejela 50 kazenskih sekund, in zaradi njih ostala brez finala. Na koncu je bila 26. “Jezna sem. Prvotna odločitev je bila le dotik, naknadno pa so kazen spremenili v 50 sekund. A smo nemočni, razvilo se je, kot se je, ne morem ničesar spremeniti. Moja vožnja je bila sicer dobra, verjamem, da bi bila finalna še boljša, žal sem ostala brez nje,” je povedala Ljubljančanka.

Vse do zadnjega dela proge je dobro kazalo tudi Urši Kragelj, ki pa je pod zadnjim padcem naredila napako, odneslo jo je pri 22. vratih, tako da se je morala vrniti, kar pa je pomenilo preveliko izgubo časa. Prvenstvo je sklenila na 21. mestu.

Naslov svetovne prvakinje si je priveslala Nemka Ricarda Funk, ki je letos postala tudi olimpijska prvakinja, druga je bila njena rojakinja Elena Apel, tretja pa Britanka Kimberley Woods. Presenečenje smo videli tudi v ženski kajakaški konkurenci. Petdeset kazenskih sekund so namreč v polfinalu prisodili tudi prvi favoritki Avstralki Jessici Fox, ki je bila na koncu uvrščena tik pred Evo Terčelj. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2019 je Terčeljeva zmagala, Foxova je bila druga, takrat tretja Novozelandka Luuka Jones pa je v Bratislavi obstala že v kvalifikacijah.

V nedeljo se bodo na progo v polfinalu podali kanuistka Alja Kozorog ter kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič. Popoldne bosta v ekstremnem slalomu tekmovala Ajda Novak in Vid Kuder Marušič.