V izločilni del SP v ekstremnem slalomu na divjih vodah prišla Ajda Novak in Vid Kuder Marušič

0
137

Na Donavi smo danes popoldne spremljali še kvalifikacijske vožnje na čas svetovnega prvenstva v ekstremnem slalomu na divjih vodah, ki prav tako poteka ta teden v Bratislavi. V glavni del tekmovanja se namreč kvalificira le najboljši iz posamične države. Slovenske barve bosta tako v nedeljo branila Ajda Novak med kajakašicami in Vid Kuder Marušič med kajakaši.

Pravila mednarodne kajakaške zveze za ekstremni slalom na divjih vodah namreč predvidevajo, da se v skupinski del na izločanje kvalificira le po en najboljši tekmovalec iz posamične države, oziroma ko imajo vse sodelujoče države po enega predstavnika, še naslednji najboljši, dokler ne zapolnijo 32 prostih mest. Na tokratnem svetovnem prvenstvu nastopa toliko predstavnikov različnih držav, da je bilo jasno, da bo šlo v kvalifikacijskih vožnjah na čas predvsem za interne dvoboje znotraj državnih reprezentanc.

V slovenski ženski ekipi je najboljši čas kvalifikacij postavila Ajda Novak in si tako zagotovila nastop v nedeljski tekmi na izločanje, kjer od osmine finala dalje v naslednjo fazo iz posamezne skupine napredujeta po dve najhitrejši tekmovalki. Novakova je sicer imela 24. čas kvalifikacij, kar pa v nedeljskem tekmovanju ne bo pomenilo ničesar, saj tam odločajo drugi faktorji.

Po nastopu je Ajda Novak povedala: “Zadovoljna sem. Današnji cilj je bil uvrstitev v glavno tekmo in je izpolnjen. Sedaj gremo dalje. Bilo je nekaj napak, nekaj stvari še lahko izboljšam, a ko smo štiri naenkrat na progi, je vse drugače. Treba se je prilagajati in hitro reagirati, kar mi je bolj pisano na kožo.”

V kvalifikacijah je Ajda Novak prehitela reprezentančne kolegice Evo Terčelj, Aljo Kozorog in Evo Alino Hočevar.

V moškem ekstremnem kajaku si je mesto v nedeljski tekmi zagotovil Vid Kuder Marušič. Imel je 32. čas kvalifikacij, bil pa je boljši od reprezentančnih kolegov Tineta Kanclerja in Marka Petka.

“Te kvalifikacije so narejene, da se skozi sito naredi izbor tekmovalcev, ki potem tekmujemo v nadaljnih fazah. Na koncu gre dalje tisti, ki je v tistem trenutku boljši. Danes sem bil to jaz, lahko pa bi bila tudi Tine ali Marko, saj sta oba dobro pripravljena. Želim si veslati čim hitreje in dati skozi čim več faz tekme,” je povedal Kuder Marušič.

Izločilne tekme ekstremnega slaloma bodo v Bratislavi na vrsti v nedeljo popoldne, po zaključku slalomskega finala kanuistk in kanuistov.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021

Prenos:  https://www.youtube.com/planetcanoe