V finalu svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah sedem slovenskih čolnov

0
391

Hkrati s svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah v Bratislavi poteka tudi svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah in ekstremnem slalomu. V finale svetovnega prvenstva v sprintu se je uvrstilo sedem slovenskih čolnov.

Kajakaška proga v Bratislavi je zahtevna že za slalomiste na divjih vodah, še več preglavic pa povzroča spustašem na divjih vodah. Slovenski predstavniki danes niso bili najbolj razpoloženi, saj so prav vsi mesto v finalu lovili v drugi vožnji. Na koncu je bila uspešna sedmerica.

Anže Urankar in Nejc Žnidarčič sta na Slovaško pripotovala kot ena izmed glavnih favoritov za zmago v kajakaški konkurenci sprinta na divjih vodah, a uvodni kvalifikacijski nastop se jima ni izšel po željah, prav tako ne drugima slovenskima kajakašema Timu Novaku in Simonu Ovnu. V drugo so nastopili bolje. Urankar in Žnidarčič sta postavila identični čas in zmagala v drugi kvalifikacijski vožnji, Tim Novak pa je v finale napredoval z osmim rezultatom drugega nastopa. Žal se je sobotna tekma za vsega eno mesto izmuznila Simonu Ovnu, ki je bil v drugo enajsti.

“Mislim, da sem prvič v življenju veslal v drugem teku. Bila je neka nova izkušnja. Žal sem imel v prvem teku probleme z veslom. Zaklopka, ki drži veslo skupaj, se mi je zrahljala, zaradi česar se je spremenil kot vesla. Nisem mogel več veslati, bolj kot sem povlekel, bolj se je kot spreminjal, tako da sem se po drugem delu proge skoraj moral spustiti. Kljub temu ni mi zmanjkalo veliko za napredovanje po prvi vožnji,” je pojasnil Žnidarčič.

Z identičnim časom druge vožnje kot ga je imel Žnidarčič je v cilj priveslal tudi Anže Urankar: “Zgornji del je bil res dober, zato sem lahko v spodnjem delu kar spustil in prihranil nekaj moči za jutri, tako da sem zadovoljen. Jutri gre vse od začetka.”

Med kajakaši je bil v kvalifikacijah najhitrejši Nemec Yannic Lemmen, drugi je bil Čeh Vojtech Zapletal, tretji pa Francoz Maxence Barouh.

V konkurenci kajakašic bomo imeli v finalu dve predstavnici. Napredovali sta namreč četrta sprinterka letošnjega članskega EP Ana Šteblaj in aktualna mladinska evropska prvakinja v sprintu Helena Domajnko. V drugem nastopu je bila Šteblajeva peta, Domanjkova pa osma. Žal se ni izšlo Živi Jančar, ki je bila 16. in 19.

“Linija je bila kar dobra, tako da sem zadovoljna. Morda bi se še kje dalo kaj popraviti. Jutri upam na najboljše,” je povedala Ana Šteblaj.

V dveh finalih bomo videli Martina Galeta. Najprej se je s sedmim rezultatom druge vožnje v sobotno tekmo uvrstil v kanuju enosedu, nato pa je veslal še v dvojcu skupaj z Nejcem Gradiškom. V prvi vožnji sta bila enajsta, v drugi pa tretja in tako prišla do finala. V enosedu je veslal tudi Gradišek, ki je bil v prvo 16., v drugo pa 11.

“Pravzaprav sem z dvojcem bolj zadovoljen. Tu je večja konkurenca in vsi so starejši in izkušenejši. Letos sva bila že tretja na evropskem prvenstvu do 23 let v klasiki, dobro pa nama je uspel tudi ta sprint,” je povedal Martin Gale.

Med kanuisti je v kvalifikacijah zmagal Francoz Etienne Klatt, pred Čehoma Vladimirjem Slanino in Ondrejem Rolencem, med dvojci pa sta bila najboljša Čeha Ondrej Rolenc in Daniel Suchanek. Druga sta bila Francoza Pierre Troubady in Hugues Moret, tretja pa trikratna olimpijska prvaka v slalomu Slovaka Peter in Pavol Hochschorner.

Za kolajne se bodo sprinterji na divjih vodah pomerili v soboto popoldne, po zaključku preizkušenj kajakašic in kajakašev v slalomu na divjih vodah.

Danes popoldne sledijo še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu na divjih vodah, ki bodo dale odgovor, kdo bo v nedeljo nastopil v glavnem delu tekmovanja na izločanje.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021

Prenos: https://www.youtube.com/planetcanoe