Kvalifikacijski del svetovnega prvenstva v Bratislavi opravljen z odliko

0
483

Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu, ekstremnem slalomu in sprintu na divjih vodah v Bratislavi so slovenski predstavniki kvalifikacije opravili z odliko. Med kanuisti je Benjamin Savšek dosegel drugi čas kvalifikacij, Luka Božič pa je bil četrti. V dopoldanskem delu tekmovanja, ko so se za mesta v polfinalu borili kajakašice in kajakaši, so vsi naši predstavniki v naslednjo fazo napredovali že po prvi vožnji. V polfinalu bomo videli še kanuistko Aljo Kozorog.

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je odlično nastopil v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Bratislavi. Od njega je bil hitrejši le Slovak Alexander Slafkovsky, in sicer za dobri dve sekundi.

“Z današnjo vožnjo sem zadovoljen, saj mi je lepo teklo. Časi so bili izenačeni, tako da je bilo treba odpeljati lepo, tekoče, brez pribitkov kazenskih sekund. Današnji cilj je izpolnjen, nadaljujem v nedeljo. V kvalifikacijah se je potrebno le uvrstiti naprej v polfinale, kjer gre iz ničle. Tega se zavedam in vem, da bom moral v nedeljo znova vrhunsko startati. Upam, da mi znova steče,” je povedal Savšek.

Zelo dober nastop je prikazal tudi Luka Božič, ki je zasedel četrto mesto. Med Savškom in bronastim kanuistom zadnjega svetovnega prvenstva Božičem se je uvrstil še Britanec David Florence.

Debitant na članskih prvenstvih Klemen Vidmar je v prvi vožnji prejel 50 kazenskih sekund in bil 45., v drugem nastopu pa je zasedel 16. mesto ter tako ostal brez polfinala.

V posamični konkurenci so se sicer prve na progo podale kajakašice in vse tri Slovenke so svojo dopoldansko nalogo opravile že s prvo vožnjo. Najboljši rezultat je postavila Urša Kragelj, ki je imela v preteklih dneh precej zdravstvenih težav, ki so ji pobrale moč in energijo, a se ti počasi vračata. Kajakašica, ki si je prav na tej progi hudo poškodovala ramo in ima z njo neporavnane račune, je bila v kvalifikacijah peta.

“Zelo sem vesela, saj sem imela pred štirimi, petimi dnevi težave z zdravjem, visoko vročino. Zaradi tega sem izgubila dva treninga, kar je zelo pomembno za samozavest. Z negotovostjo sem šla v te kvalifikacije, ampak sem začutila čoln. Že na ogrevanju sem se dobro počutila, tako da sem z vožnjo in napredovanjem zadovoljna,” je povedala Urša Kragelj.  

Eva Terčelj, prvakinja z zadnjega svetovnega prvenstva, je bila 12., Ajda Novak pa 19. Najboljši čas kvalifikacij je postavila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Slovakinja Eliška Mintalova.

Zelo lepe spomine na to prizorišče ima kajakaš Peter Kauzer, ki je pred desetimi leti na progi v Čunovem pri Bratislavi prišel do drugega naslova svetovnega prvaka. V kvalifikacijah si je s petim časom kvalifikacij brez težav zagotovil mesto v sobotnem polfinalu.

“Počutil sem se zelo dobro. Tu uživam, kadar pridem. Morda malo manj v takšnem vremenu kot smo ga imeli včeraj v moštvenih vožnjah. Tu se od nekdaj počutim kot doma, zaradi tega grem bolj samozavestno na start. Tu sem dosegel enega izmed največjih uspehov, Slovaki me imajo na nek način za svojega. Danes sem nadzoroval vožnjo od starta do cilja, vmes sem poslušal še napovedovalca, kaj govori, da sem na drugem vmesnem času približno vedel, kje sem. Vedel sem, kaj moram narediti danes in to sem naredil,” je povedal Kauzer.

S prvo vožnjo sta napredovala tudi Niko Testen, ki je bil 16., in Martin Srabotnik kot 25. Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Francoz Boris Neveu, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Čeha Vit Prindiš in Vavrinec Hradilek.  Kvalifikacije so postregle s presenečenjem, saj je že po uvodni fazi z nastopi zaključil olimpijski prvak iz Ria Britanec Joseph Clark, brez polfinala pa je ostal tudi domačin Martin Halčin.

Popoldne smo v kvalifikacijah spremljali tudi kanuistke, kjer je po prvi vožnji s 16. rezultatom kvalifikacij v polfinale napredovala Alja Kozorog: “Moram reči, da se danes nisem počutila najbolj aktivirano in borbeno, a sem se uspela dobro ogreti. Vožnja je bila kar dobra, le na sredini proge sem pustila nekaj sekund.”

Lea Novak je bila v prvi vožnji 31., Eva Alina Hočevar pa 32. Tudi v drugo se jima žal ni izšlo za napredovanje v polfinale, saj je bila Hočevarjeva 16., Novakova pa 19.

Zmagovalka ženskih kanuističnih kvalifikacij je bila Britanka Kimberley Woods, druga je bila njena rojakinja Mallory Franklin, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

V petek se na Donavo podajajo sprinterji na divjih vodah, ki jih dopoldne čakajo kvalifikacije za sobotni finale, popoldne pa sledijo še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu.

Spletna stran (rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021/

Spletni prenos: https://www.youtube.com/planetcanoe