Benjamin Savšek zmagovalec svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi

0
204

Kanuist Benjamin Savšek je na drugi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi priveslal do nove zmage, pete v seriji tekem za svetovni pokal.

Najboljši slovenski kanuist Benjamin Savšek je na progi v praški Troji znova poskrbel za veliko veselje v slovenski ekipi in se veselil pete zmage na tekmah za svetovni pokal v karieri, druge v Pragi. V finalni vožnji je veslal več kot odlično in vse tekmece ugnal za več kot tri sekunde in pol.

“Vožnja je bila približek tisti iz Tokia. Res sem vesel, da sem prenesel pritisk, predvsem zaradi tega, ker so bili na startu tudi trije Čehi, domači tekmovalci. Vedel sem, da moram sestaviti dobro finalno vožnjo. Vesel sem, da sem po dolgem času spet na prvem mestu v svetovnem pokalu,” je uvodoma povedal Savšek, ki je v lanski sezoni v svetovnem pokalu osvojil tri kolajne, a zadnja zmaga je pred današnjo segala v sezono 2017, ko je bil najboljši v La Seu d’Urgellu.

Zmaga bo nasmejanemu Savšku dala še poseben zagon pred prihodnjo preizkušnjo, ki ga čaka naslednji konec tedna, ko bo svetovni pokal gostila Ljubljana: “Veselim se naslednje tekme, ki je v Ljubljani, v Tacnu. Seveda ne želim prehitevati. Grem po vrsti, od kvalifikacij, preko polfinala, do finala. Ob tej priložnosti res vse vabim na ogled domačega svetovnega pokala v Ljubljani. Tudi tam si želim prikazati takšne vožnje kot sem jih tu. Upam na najboljše.”

Na progi na Češkem je Savšek tradicionalno dosegal izvrstne uspehe. Olimpijski prvak je v Pragi leta 2020 namreč osvojil naslov evropskega prvaka tako v posamični kot ekipni konkurenci, bil leta 2013 bronast na svetovnem prvenstvu, ob tem pa osvojil še šest kolajn na svetovnih pokalih, današnja je že sedma (dve zlati, dve srebrni, tri bronaste na svetovnem pokalu v Pragi).

Spomini na pretekle uspehe v češki prestolnici so še živi: “Ni se veliko spremenilo. Občutki so ob vsaki zmagi neverjetni. Je pa res, da je bila prva zmaga odskočna deska, preboj, in od takrat dalje poskušam stalno dosegati takšne rezultate na večjih tekmah, čeprav ni enostavno. Vesel sem, da se že toliko časa uvrščam med najboljših deset na svetu.”

Benjaminu Savšku sta družbo na odru za zmagovalce delala še drugouvrščeni Slovak Matej Benuš, ki je zaostal za 3,61 sekund, bron pa je osvojil Francoz Jules Bernardet, ki je zaostal za 5,25 sekund.  

V polfinalu je nastopil tudi Luka Božič, ki je lani na tekmi svetovnega pokala v Pragi zmagal. Po kvalifikacijah je bil šesti, kar je vlivalo optimizem za vnovičen odličen rezultat na Vltavi. Po prvem vmesnem času je bil še odlično na poti, nato pa je začel izgubljati v primerjavi s tekmeci, na 15. vratih pa povrhu vsega prejel še dve kazenski sekundi. Zaostanek se je proti cilju še povečeval, na koncu je bil dobrih sedem sekund in pol počasnejši od Jirija Prskavca, vodilnega po polfinalu.

Razočaranje je bilo razumljivo veliko: “V drugi polovici proge nisem imel pravega ritma. Vožnja je bila zelo zadržana, kontrolirana, kar se na taki progi zelo pozna. Moral bi napadati, skrajšati kakšno linijo. Z današnjim dnem ne morem biti zadovoljen. V srednjem cik-caku sem za nekaj časa ostal v ‘roli’ in padel iz ritma. Prvi del je bil dober, potem pa sem do cilja bolj lovil vrata kot napadal, zato tudi takšen končni rezultat.”

V ženski konkurenci kanuistk je bila znova najboljša Slovenka Eva Alina Hočevar, ki je priveslala na 15. mesto. Ljubljančanka je večjo napako naredila že v četrtih vratih, kjer jo je odneslo, tako da je izgubila kar nekaj dragocenih sekund.

“To je bila edina večja napaka, a je bila tako velika, da me je stala finala. Vedela sem, da sem izgubila vsaj pet sekund, tako da sem se po tej napaki zbrala, saj nisem želela izgubiti preveč mest. Veslala sem, kolikor sem lahko. V nadaljevanju je bilo kar dobro. Čoln je lepo tekel, imela sem čisto vožnjo, a napaka na začetku me je oddaljila od finala. Ko gledam čase, mi do finala manjkajo tri sekunde, kar je dober znak, da imam vožnjo ne le za finale, ampak tudi za najboljših pet. Sem tekmovalka, ki ima večino voženj čistih, tako da sem zadovoljna, da sem to ohranila. Srčno pa upam, da bo v Tacnu polfinalna vožnja boljša in bom lahko pred domačimi gledalci nastopila v finalu,” je povedala Eva Alina Hočevar.

Alja Kozorog je nastop sklenila s šestimi kazenskimi sekundami, ki so jo popeljale na 19. mesto, Lea Novak pa je bila tokrat 25.

Zmago si je priveslala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Monica Doria Vilarrubla iz Andore, tretja pa Čehinja Gabriela Satkova.

V nedeljo bodo v Pragi potekale še tekme v kajakaškem krosu, kjer bodo tekmovali Ajda Novak, Eva Terčelj, Tine Kancler in Vid Kuder Marušič. Prenos si bo od 12.15 dalje mogoče ogledati na TV SLO 2.

Prihodnji konec tedna, med četrtkom in nedeljo pa se karavana seli v Ljubljano, kjer bodo na tacenski kajakaški progi nastopili na tretji tekmi za svetovni pokal.

Rezultate in povezavo do spletnega prenosa iz Prage lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2023