Kajakaši na svetovnem pokalu v Pragi obstali v polfinalu

0
108

Na drugi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi je bil kajakaški del ekipe znova razočaran. Najboljši rezultat je s 16. časom postavila Eva Terčelj.

Po četrtkovih kvalifikacijskih nastopih, pa tudi na podlagi preteklih uspehov slovenskih tekmovalk in tekmovalcev na Vltavi so bile želje in pričakovanja pred petkovimi prvimi odločilnimi vožnjami visoke. Žal se je slovenskim predstavnikom znova zalomilo. Najboljši slovenski rezultat kajakaških polfinal je dosegla Eva Terčelj, ki je bila 16. Na progi je imela dotik, a tudi brez dveh kazenskih sekund bi tokrat obstala pred vrati finala.

“Ne morem biti zadovoljna. Poskušala sem napadati, a za boljši čas bi morala imeti nekje krajše linije, biti hitrejša. Čas je za analizo, da se stvari v prihodnje popravi. V prečkanju ‘rolce’ me je zadržalo, tako da sem izgubila hitrost in kar nekaj časa. Če bi bilo vse ostalo super, bi šlo tudi s to napako, ampak bilo je preveč napak. Tendenca je vseeno pozitivna. Izboljšala sem določene stvari, kar me veseli, še vedno pa nisem tam, kjer si želim biti in kjer mislim, da sem lahko,” je povedala svetovna prvakinja iz sezone 2019.

V polfinalu je veslala še Eva Alina Hočevar in se uvrstila na 23. mesto. “Vse se je odvijalo hitro. Proga je bila tehnično zelo zahtevna. Dobro sem se pripravila in začela zelo suvereno. Na kombinacijah, kjer smo veslale vzvratno nisem bila najbolj sigurna, ampak mislim, da tudi druge tekmovalke niso bile. Poskušala sem odpeljati čim bolj po občutku. Dobro mi je uspelo, tudi v čolnu sem se počutila dobro. Potem se mi je zgodil dotik, za katerega se mi zdi, da me ni iztiril, a sčasoma sem izgleda v glavi vseeno začela divjati. Začele so se dogajati manjše napake. Največ sem izgubila v zadnji kombinaciji, kjer sem ostala v ‘roli’. Voda me je predolgo zadržala na mestu in tam je šlo nekaj sekund po zlu,” je povedala Eva Alina, ki jo v soboto dopoldne čaka še polfinalni nastop v kanuju.

V finalu je s progo najbolje opravila Avstralka Jessica Fox. Na drugo mesto se je uvrstila Nemka Ricarda Funk, ki je zaostala za 4,63 sekund, tretja pa je bila Britanka Mallory Franklin, ki je zaostala za šest sekund.

Še bolj je bil razočaran eden najboljših kajakašev na svetu Peter Kauzer, ki je lani na tekmi svetovnega pokala v Pragi zmagal, leta 2018 je bil tu evropski prvak, leta 2020 srebrn z ekipo na evropskem prvenstvu, dve leti prej ekipno bronast na prvenstvu stare celine, poleg tega pa ima iz sezone 2011 še bron s svetovnega pokala.

Tokrat je Kauzer na četrtih vratih prejel dve kazenski sekundi, a bil vseeno hiter, tako da je bil po prvem delu proge še v položaju za uvrstitev v finale. Žal pa se ni izšlo v zadnjem delu, z zaostankom nekaj več kot šestih sekund je bil na koncu 19.

Po tekmi je 39-letni Hrastničan povedal: “Tudi po dotiku zgoraj je bilo vse dobro, vse do zadnjega dela. Od sedemnajstih, osemnajstih vrat naprej me je čisto pobralo, nisem mogel več potegniti. Čoln mi ni stekel, zagrabila me je ‘rola’, zato nisem imel hitrosti v zadnja protitočna vrata. Potem je še na koncu kombinacija vrat, kjer je nekaj loterije. Če ne bi držal toliko časa, bi lahko kakšna vrata še zgrešil, ampak potem nisem mogel več veslati do cilja.”

Za razliko od Kauzerja, ki vedno stremi k vrhunskim rezultatom, pa je bil z napredkom lahko zadovoljen še ne 16-letni Žiga Lin Hočevar. Pretekli konec tedna je debitiral v seriji tekem za svetovni pokal s 35. mestom v Augsburgu, na Češkem pa je bil danes 25.

“Rezultat je veliko boljši kot v Augsburgu. Vožnja ni bila perfektna, daleč od tega. Veslo mi je dvakrat zdrsnilo, tako da sem izgubil nekaj ravnotežja. Tudi vstopi v protitočna vrata niso bili najboljši, ampak sem zadovoljen. Svetovni pokal je zelo visok rang tekmovanja, kot Vuelta v kolesarstvu, tako da sem lahko zadovoljen s 25. mestom. Moj cilj na svetovnem pokalu je uvrstitev med dvajset najboljših. Danes sem bil zelo blizu. Mislim, da sem na pravi poti, tako da sem zadovoljen, čeprav bi bilo lahko še boljše,” je povedal dijak šentviške gimnazije.

Prihodnji konec tedna mladega slalomista čaka prvi svetovni pokal pred domačim občinstvom, na progi, ki jo pozna zelo dobro: “V kajaku je velika prednost, če tekmuješ na progi, na kateri treniraš. V Tacnu bomo imeli prednost, a je tu tudi pritisk domačega terena. Ne želim razočarati tistih, ki si bodo vzeli čas in nas prišli pogledat. Potrudil se bom prikazati najboljšo vožnjo. Tacen dobro poznamo, čeprav letos tam nismo veliko veslali zaradi težav z vodostajem.”

Zmagovalec finala kajakašev je bil domačin Jiri Prskavec, aktualni olimpijski in evropski prvak, ki je slavil pred reprezentančnim kolegom Vitom Prindišem, aktualnim svetovnim prvakom, tretji pa je bil Italijan Giovanni De Gennaro, ki je pretekli konec tedna v Augsburgu zmagal.

V soboto se svetovni pokal v Pragi nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov. V polfinalu bodo veslale Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar ter kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič. Polfinale se začne ob 9. uri, finale pa ob 11.34. Prenos si boste od 11.30 dalje lahko ogledali na TV SLO 2.

Rezultate in povezavo do spletnega prenosa lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2023