Savšek in Božič v Pragi napovedala boj za najvišja mesta

0
138

Dopoldanski del petkovega sporeda na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah v Pragi je bil namenjen kanuistkam in kanuistom, ki so se borili za mesta v sobotnem polfinalu. Brez težav sta napredovala Benjamin Savšek in Luka Božič, v polfinalu pa bomo videli tudi vse tri kanuistke.

Tako Luka Božič kot Benjamin Savšek imata na slalomski progi v Pragi že kar nekaj uspehov. Božič je na lanskem svetovnem pokalu zmagal, Savšek pa je leta 2020 postal evropski prvak. Tudi v tokratnih kvalifikacijah najboljša kanuista sveta, ki sta na jakostni lestvici na prvih dveh mestih, nista imela težav. Benjamin Savšek je kljub dvema kazenskima sekundama zasedel četrto mesto, Luka Božič pa je bil brez dotikov šesti. Še v drugo je moral nastopiti Nejc Polenčič, ki je s tremi dotiki in šestimi kazenskimi sekundami prišel na 33. mesto. Nekdanji mladinski svetovni prvak je priložnost za napredovanje iskal v drugi vožnji, kjer je bil enako kot včeraj Lan Tominc enajsti, povrhu vsega se mu je deseto mesto, ki je še vodilo v polfinale, izmuznilo za 23 stotink, enako kot včeraj celjskemu kajakašu.

“Z današnjo vožnjo sem zadovoljen, sicer bo treba v polfinalu popraviti še nekaj zadev, da ne bo kazenskih sekund. Veselim se nastopa v polfinalu. Danes popoldne si bom lahko v miru pogledal tekmo kajakašev in kajakašic ter navijal zanje, hkrati pa se pripravljal na svojo jutrišnjo tekmo,” je povedal Savšek in dodal: “Na tej progi imam že nekaj uspehov in izkušenj, upam, da se mi uspe uvrstiti v finale in tam ciljam na najvišja mesta.”

Zadovoljstva po preskočeni prvi oviri ni skrival niti Luka Božič: “Počutil sem se boljše kot prejšnji teden v Augsburgu, še vedno pa je bil prisoten strah. Na tako zahtevni postavitvi je v kvalifikacijah najtežje startati. Zdaj je led prebit in upam, da sem pridobil samozavest. Imel sem lepo vožnjo, seveda je bilo nekaj manjših napak, ampak nobene večje kot prejšnji konec tedna. Z današnjim dnem sem zadovoljen, se pa bo treba pripraviti na še zahtevnejšo progo.”

Najhitrejši kanuist kvalifikacij je bil Francoz Lucas Roisin, drugi je bil Italijan Raffaello Ivaldi, tretji pa Nemec Sideris Tasiadis.

V konkurenci kanuistk sta že v prvem nastopu svojo nalogo z odliko opravili Eva Alina Hočevar, ki je imela deveti rezultat kvalifikacij, in Lea Novak, ki je bila 18. Eva Alina je bila na progi natančna, saj je do cilja priveslala brez kazenskih sekund, medtem ko je Lea Novak naredila tri dotike, a bila še vseeno dovolj hitra, da si je napredovanje zagotovila po prvi vožnji. “Zelo sem zadovoljna, sploh zato, ker se mi v Augsburgu ni uspelo uvrstiti v polfinale. Na določenih odsekih si moral res paziti. Odpraviti moram dotike, večina vožnje je bila solidna, edino v kombinaciji vrat osem in devet nisem ubrala najboljše linije. Dobro pa bi bilo, da bi tudi startala bolj suvereno,” je povedala Lea Novak po uspešnem kvalifikacijskem nastopu.

Alja Kozorog je prvi nastop končala s 56 kazenskimi sekundami, vendar pa je v drugo nastopila precej boljše in s sedmim časom druge vožnje tudi ona napredovala v sobotni polfinale.

Francozinja Marjorie Delassus je bila najboljša kanuistka kvalifikacij, za njo pa sta se zvrstili Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods.

Popoldne sledijo polfinalne in finalne preizkušnje kajakašic in kajakašev. Prenos finala si bo od 16.45 dalje mogoče ogledati na TV SLO 2. V polfinalu bodo veslali Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Peter Kauzer in Žiga Lin Hočevar.

Rezultate in povezavo do spletnega prenosa lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2023