Pred spustaši na divjih vodah vrhunec sezone v Augsburgu

0
285

Le teden po slalomistih na divjih vodah se v Augsburgu mudijo še najboljši spustaši na divjih vodah sveta, ki bodo v soboto in nedeljo tekmovali na svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah. Slovenci so kandidati za najvišja mesta.

Slovensko odpravo na svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Nemčiji sestavljajo kajakaši Anže Urankar, Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Tjaš Til Kupsch, kanuist Blaž Cof ter kajakašice Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Živa Jančar.

Pod drobnogledom bodo zagotovo slovenski kajakaši, ki bodo poleg Francozov prvi favoriti za osvojitev kolajn tako v posamični kot ekipni konkurenci. Primorec Nejc Žnidarčič bo na reki Lech branil lanskoletni naslov prvaka, ob tem pa še lovil rekordni sedmi naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, kar bi ga na lestvici postavilo na prvo mesto med tekmovalci z največ naslovi svetovnega prvaka v spustu na divjih vodah. Trenutno si mesto na vrhu deli s kanuistoma Vladijem Panatom iz Italije in Hrvatom Emilom Milihramom.

“Zagotovo je velik motiv, sedaj si šest zmag delim z legendarnima kanuistoma Panatom in Milihramom, če mi uspe tudi letos zmagati, bi bil sam na večni lestvici, tako da je to sigurno prvi cilj letošnje sezone. Dodatnega pritiska pa zaradi tega ne čutim, saj grem na vsako tekmo z mislijo na zmago in ta tekma ne bo nič drugačna,” je povedal Žnidarčič.

39-letni kajakaš ima na progo v Augsburgu še posebej lepe spomine, saj je tu leta 2011 priveslal do prvega naslova svetovnega prvaka: “Kot pravijo, prve ne pozabiš nikoli. Tudi zaradi tega je spomin na to tekmo še vedno zelo živ in se ga rad spomnim. To je bilo tudi prvo svetovno prvenstvo samo v sprintu in je bila tekma tudi zaradi tega nekaj posebnega. Na tekmi je bilo okoli 5000 ljudi, kar je naredilo zelo lepo atmosfero in upam, da bo tudi letošnje leto tako. Proga je sicer skoraj pol krajša, kot je bila leta 2011, saj smo takrat startali na zgornjem delu, sedaj bomo tekmovali samo na klasični slalomski progi. Umetnih prog sicer ne maram, saj imam raje naravne reke, je pa ta proga najboljši približek naravni progi, saj je zelo hitra in voda lepo teče, tako da mi je všeč. Tukaj sem tekmoval šestkrat in šestkrat tudi zmagal, tako da upam da bom lahko nadaljeval ta zmagoviti niz.”

Glavni konkurent bo bržkone Anže Urankar, Ljubljančan, ki si je sredi maja v Skopju priveslal naslov evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, medtem ko je bil Žnidarčič v Severni Makedoniji tretji. “S progo sem seznanjen, na njej smo trenirali že jeseni. Je kar zahtevna, gre za nepredvidljivo progo, kar vedo tudi slalomisti. Voda se zelo spreminja, tako da potrebuješ tudi nekaj sreče, všeč mi je, ker je proga za razmišljanje,« je povedal Urankar.

Možnosti za odmeven rezultat pa imata tudi Simon Oven, drugi na letošnjem EP v klasiki, ter mladinec Tjaš Til Kupsch. Slovenska moška kajakaška ekipa bo zagotovo prvi favorit za kolajno v nedeljskih ekipnih preizkušnjah, še posebej po dveh zlatih kolajnah na letošnjem EP, kjer so bili nepremagljivi tako v sprintu kot klasiki.

Pred prvenstvom je največjo nevarnost slovenskim kajakašem predstavljal Francoz Maxence Barouh, srebrni v sprintu in zlat v klasiki na letošnjem evropskem prvenstvu, ki pa se je med treningom na progi v Augsburgu nesrečno poškodoval, a tu so še ostali močni Francozi in predstavniki drugih držav, ki bodo poskušali preprečiti slovensko zmagoslavje.

Močno orožje ima slovenska ekipa tudi v ženski konkurenci. Mlada ljubljanska kajakašica Ana Šteblaj je v zadnjih sezonah zmeraj blizu vrha, letos je na evropskem prvenstvu v sprinterski preizkušnji osvojila srebrno kolajno, po tem ko je bila v finalu le stotinko počasnejša od končne zmagovalke. Poleg Ane bosta v tej kategoriji veslali še Nika Ozimc in Živa Jančar.

Z visokimi cilji pa bo na olimpijski slalomski progi iz leta 1972 nastopil tudi kanuist Blaž Cof. Tudi on je letos na evropskem prvenstvu v sprintu osvojil srebro, sicer pa je bil leta 2018 tudi svetovni prvak v sprintu. “V Augsburgu doslej nisem imel nikoli težav, nazadnje, ko sem bil tu, sem zmagal in bil tretji, tako da imam kar dobre izkušnje,” je optimističen Cof.

Svetovno prvenstvo bodo uradno odprli danes, kvalifikacijske preizkušnje v vseh kategorijah pa so na sporedu v soboto. Boji za kolajne se bodo začeli v nedeljo dopoldne, ko bodo tekmovalke in tekmovalci najprej nastopili v finalih posamične konkurence, popoldne pa še v ekipnih tekmah.

PROGRAM PRVENSTVA

Petek, 9. 6. – Odprtje prvenstva

Sobota, 10. 6.

10:00 Kvalifikacije K1ž, C1m, K1m, C1ž (1. vožnja)

13:00 Kvalifikacije K1ž, C1m, K1m, C1ž (2. vožnja)

15:00 Kvalifikacije C2m, C2ž

Nedelja, 11. 6.

10:00 Finale K1ž

10:24 Finale C1m

10:43 Finale K1m

11:07 Finale C1ž

11:27 Finale C2m

11:43 Finale C2ž

14:00 Finale 3xK1m

14:21 Finale 3xK1ž

14:33 Finale 3xC1m

15:00 Finale 3xC1ž

15:06 Finale 3xc2m

Uradna stran: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-championships/augsburg-2023