Bo olimpijski slalom leta 2016 gostil Foz do Iguaçu?

0
634

Tri leta pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru so se pojavile govorice, da organizatorji zaradi zniževanja stroškov razmišljajo o selitvi olimpijskega slaloma iz Ria de Janeira v oddaljeni Foz do Iguaçu ob tromeji Brazilije, Argentine in Paragvaja. Na to se je že odzvala Mednarodna kajakaška zveza (ICF), ki bo v Brazilijo poslala strokovnjake, da bi ocenili stroške izgradnje nove proge.

V kajakaških krogih se je v zadnjih dneh razširila novica, da naj bi leta 2016 olimpijski slalom namesto v Riu de Janeiru organizirali na obstoječi progi v Foz do Iguaçuju, ki je leta 2007 gostil člansko svetovno prvenstvo, čez dve leti pa bodo tam na svetovnem prvenstvu tekmovali tudi mladinci in mlajši člani. Organizatorje naj bi k tej odločitvi prisililo zniževanje stroškov izgradnje objektov, ki bodo gostili olimpijske igre. Po predvidevanjih naj bi za izgradnjo nove kajakaške proge v Riu de Janieru morali nameniti od 30 do 70 milijonov ameriških dolarjev.

Ob teh novicah je izjavo podala tudi Mednarodna kajakaška zveza, ki je izpostavila, da so že pred tem nameravali v Brazilijo poslati strokovnjake, ki bi ocenili stroške izgradnje nove proge, saj so prepričani, da se da zgraditi kakovostno prizorišče tudi z manj finančnimi sredstvi. Pripravili bodo študijo, ki se bo osredotočila tako na stroške izgradnje kot tudi na kasnejše možnosti izkoriščanja prizorišča. Nad idejo selitve v 1500 kilometrov oddaljeni Foz do Iguaçu je razočaran tudi predsednik ICF José Perurena Lopez: »Rio je živahno, multikulturno in mladostno mesto, ki je za naš šport nadvse primerno. S 6,3 milijona prebivalcev prinaša občinstvo, ki ga naš šport potrebuje za še večjo prepoznavnost v Južni Ameriki in za to, da prinese bodoče prvake. Novica o selitvi 1500 kilometrov južneje je  žalostna, saj bi na ta način marginalizirali naše športnike, tekmovanje in tudi prihodnost slaloma v Braziliji. Kljub temu ostajajmo prepričani, da lahko z nižjimi stroški in pravočasno pripravimo kakovostno prizorišče v Riu.«

Po prvotnih načrtih naj bi bila umetna kajakaška proga zgrajena v zahodnem delu Ria de Janeira, imenovanem Deododo, kjer se bodo za olimpijske kolajne potegovali tudi sabljači, tekmovalci v modernem peteroboju, konjeništvu, strelstvu, BMX-u in gorskem kolesarstvu. Sprinterji na mirnih vodah z lokacijo olimpijske preizkušnje nimajo težav. Nastopili bodo v srcu Ria de Janeira, le nekaj minut od znamenitih plaž Copacabane in Ipaneme, pod simbolom mesta Kristusom Odrešenikom na gori Corcovado.