Bohinj gostil tekmo DP osnovnih šol v velikih kanujih.

0
614

Učenci osnovnih šol so letos znova nastopili na tekmi državnega prvenstva v velikih kanujih, ki jo je gostil Bohinj. Tekmovalo je 14 ekip, ki so bile razdeljene na registrirane in neregistrirane tekmovalce, zmag v obeh kategorijah pa so se veselili domači bohinjski tekmovalci.

Tekmovanje v soorganizaciji Kajak kanu kluba Bohinj, Kajakaške zveze Slovenije in Zavoda za šport republike Slovenije Planica je potekalo v idiličnem okolju na prireditvenem prostoru Pod Skalco, ki je ponujalo prijetno in sproščeno vzdušje. Mladi športniki so tekmovali na 200-metrski progi, ki je bila ravna in brez ovir, zato so brez večjih težav nastopili tudi tisti učenci, ki z veslanjem doslej niso imeli veliko izkušenj.

Šole so imele v začetku maja možnost treningov v centrih, kjer imajo velike kanuje (Bohinj, Murska Sobota, Ljubljana, Kostanjevica in Velike Malence ob Krki, Fiesa), kar so nekatere tudi izkoristile. Nekaj časa za piljenje tehnike je bilo na voljo še pred začetkom tekmovanja, kjer so učencem na pomoč priskočili tudi nekdanji slovenski reprezentanti Dejan Kralj, Blaž Oven, Gregor Brovinsky in Helena Lahovec.

Ker so se tekmovanja udeležili tako učenci, ki se s kajakaštvom ukvarjajo redno, kot tudi tisti, ki so v kanu sedli prvič, so prireditelji posadke razdelili na registrirane in neregistrirane tekmovalce ter s tem omogočili bolj poštene dvoboje. Oboji so bili enako prizadevni in borbeni, seveda pa so bile ekipe, sestavljene iz kajakašev in kanuistov, na tekmovanju hitrejše.

Ekipe so tekmovale med seboj po ključu izločilnih dvobojev (četrtfinale, polfinale, finale …), v vsaki ekipi pa je veslalo sedem tekmovalcev oziroma tekmovalk. V konkurenci registriranih tekmovalcev (v to skupino so bile uvrščene posadke, kjer je vsaj eden izmed članov kajakaš ali kanuist) so bili najuspešnejši učenci in učenke OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, za katere je navijala tudi ravnateljica Mojca Rozman, tekmovanje pa si je z zanimanjem ogledal še Dušan Blažin iz CŠOD – Dom Bohinj. Za zmagovalno ekipo so veslali Matic Ajdič, Jan Markelj, Anže Markelj, Nejc Ropret, Taja Smukavec, Jan Vidmar, Blaž Debeljak, Nuša Plečko pa se je tekmovanja udeležila kot rezerva. Drugo mesto so si priveslali predstavniki OŠ Vavta vas, za katere je veslalo nekaj članov KKK Straža, tretje mesto pa sta si delili ekipi OŠ Brežice, ki je bila sestavljena iz članov KKK Krško in KKK Čatež ter je bila najmlajša ekipa tokratnega tekmovanja, ter OŠ Koper, za katero je veslalo nekaj tekmovalcev KKK Žusterna.

V skupini neregistriranih ekip je prav tako zmagala bohinjska ekipa, za katero so nastopili Ryan Moolman, Nace Ravnik, Luka Tepina, Grega Arh, Žan Kovačič, Matic Cvetek in Jaša Sodja. Drugo mesto si je priveslala ekipa OŠ Deskle, tretje pa ekipa OŠ Brezovica pri Ljubljani, ki je na tekmovanje pripeljala največ posadk, tri.

Sodelujoče ekipe so bile sestavljene večinoma iz fantov, ali pa so bile mešane, OŠ Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični pa je v Bohinj pripeljala ekipo, sestavljeno iz samih deklet, ki so v veliki kanu sedla prvič na treningu pred tekmovanjem. Dekleta so se poimenovala jamajški bob, a se njihovo tekmovanje ni končalo z glavo navzdol, kot se je to zgodilo Jamajčanom leta 1988 v Calgaryju. Dekleta so bila zelo navdušena in so že najavila udeležbo na tekmi prihodnje leto.

Posebna zahvala gre tudi Pac sports in CŠOD Bohinj, ki so posodili velike kanuje in opremo ter Gostišču Pod Brezo – Pod Skalco. Pri izvedbi treningov pa so pomagali: Spust po Muri, Kajak kanu klub Ljubljana, CŠOD, Milan Jamnik s.p. in Svet avanture.

 

Več utrinkov s tekmovanja si lahko ogledate v galeriji.