Anja Osterman in Jošt Zakrajšek do finala B na 1000 metrov.

0
516

Sprinterji na mirnih vodah ta konec tedna nastopajo na drugi tekmi svetovnega pokala v Račicah. Na Češkem tokrat tekmujejo trije slovenski predstavniki, ki so prvi tekmovalni dan veslali v kvalifikacijah in polfinalih na 500 in 1000 metrov. Anja Osterman in Jošt Zakrajšek sta se uvrstila v finale B na 1000 metrov, Maks Frančeškin pa se je uvrstil v polfinale na 500 metrov.

Edina slovenska predstavnica na letošnjih tekmah svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah Anja Osterman se je prvi tekmovalni dan na start podala štirikrat, saj je nastopila tako v kvalifikacijah kot polfinalih na 500 in 1000 metrov. Uspešnejša je bila na daljši razdalji, kjer si je z osmim časom svoje polfinalne skupine in časom 4:38.005 priveslala nastop v sobotnem finalu B, ki jo čaka ob 10.08. Na pol krajši razdalji je v polfinalu veslala precej hitreje kot v svoji kvalifikacijski skupini, ko je bila sedma, a ji tudi hitrejši nastop ni zagotovil napredovanja v finale. Tudi v polfinalni skupini je tekmovanje končala na sedmem mestu.

Na 1000 metrov je veslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je v kvalifikacijski skupini zaostal za Portugalcem Fernandom Pimento in Avstralcem Kennyjem Wallacem, ter si s tretjim časom zagotovil zanesljivo napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja. V polfinalu je v prvem delu veslal nekoliko počasneje, a v drugem delu nadoknadil precej zaostanka, kar pa še vedno ni bilo dovolj za finale A. S četrtim časom polfinalne skupine se je uvrstil v sobotni finale B (ob 9.40), kjer bosta poleg Zakrajška med drugimi veslala dobitnika olimpijskih kolajn Ken Wallace in Emmanuel Silva.

Ob koncu prvega tekmovalnega dne je uvodni nastop na tekmah svetovnega pokala v sprintu čakal še Ljubljančana Maksa Frančeškina, ki je uspešne nastope preteklih sezon v spustu na divjih vodah letos zamenjal za izzive na mirnih vodah. Nastopil je v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je v svoji skupini zasedel peto mesto in si zanesljivo zagotovil napredovanje v polfinale. Tudi to bi morali izvesti prvi tekmovalni dan, a je organizatorjem načrte preprečil izpad električne energije, zato so polfinalne tekme na 500 metrov prestavili na soboto. Na sporedu naj bi bile opoldne.

Prvi slovenski nastop drugega tekmovalnega dne čaka Jošta Zakrajška v finalu B na 1000 metrov (ob 9.40), ob 10.08 bo v finalu B na 1000 metrov veslala Anja Osterman, opoldne polfinale na 500 metrov čaka Maksa Frančeškina. Ostermanova in Frančeškin bosta v popoldanskem delu tekmovanja veslala v kvalifikacijah in morebitnih polfinalih na 200 metrov.

 

Rezultati: http://www.sportis.cz/csv.php?id=1451&co=startovka