Božič in Taljat v Augsburgu šesta, v svetovnem pokalu skupno tretja.

0
535

Luka Božič in Sašo Taljat sta serijo tekem za svetovni pokal končala na šestem mestu. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v nemškem Augsburgu sta bila edina slovenska finalista. Tekma je bila pomembna tudi zaradi skupne razvrstitve v svetovnem pokalu, kjer sta zasedla tretje mesto. V polfinalu kajakašic sta veslali Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki sta zasedli 15. oziroma 18. mesto.

Serija tekem za svetovni pokal se je končala na olimpijski progi v Augsburgu, kjer slovenska ekipa ni uspela ponoviti uspeha s preteklih tekem. Najboljši rezultat sta dosegla Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci kanuističnih dvojcev, ki sta zasedla šesto mesto. V polfinalu sta za nekaj sivih las poskrbela prav na vrhu proge, saj sta prejela dve kazenski sekundi že v prvih vratih, a sta nato stopnjevala svojo vožnjo in nato ob prihodu v cilj tudi prevzela vodstvo. Do konca polfinala so ju prehitele še štiri posadke.

V finalu sta s progo opravila brez kazenskih sekund, na koncu pa tekmovanje končala kot šesta. »Z vožnjo sva opravila tako kot smo se dogovorili, vendar pa sva na zadnjih protitočnih vratih naredila napako, kjer sva izgubila nekaj mest, glede na to, da smo s tekmeci zelo izenačeni. Z vikendom sva zadovoljna, ker vidiva, da sva dovolj hitra in še vedno v igri za najvišja mesta,« je povedal Sašo Taljat. Zmagala sta Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, druga sta bila Nemca Franz Anton in Jan Benzien, tretja pa Britanca David Florence in Richard Hounslow.

Tekma je bila pomembna tudi zaradi razvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala. Do tekme v Augsburgu sta bila Božič in Taljat kljub nastopu manj druga, takoj po koncu tekme pa sta se spraševala, kje se bosta znašla ob koncu. »Sašo je nekaj računal, vendar ne vem natančno, kako bo. Veva, da bo zelo tesno z Antonom in Benzienom. Upava, da se bova uvrstila na stopničke,« je povedal Božič.

Na stopničke sta se uvrstila, saj sta zasedla tretje mesto, prehitel pa ju je nemški dvojec Anton – Benzien. Najboljša sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, ki sta na vseh dosedanjih tekmah v letošnji sezoni, prav tako kot Božič in Taljat, stala na stopničkah, tokrat pa sta bila deveta.

Primorca bosta sedaj nadaljevala s pripravami na septembrsko svetovno prvenstvo. »V načrtu imava skupne priprave v Bratislavi prihodnji teden, sicer pa se bova pripravljala doma. Že v začetku septembra odhajamo v Ameriko,« je načrte še razkril Taljat.

Kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj sta serijo svetovnih pokalov končali z nekoliko skromnejšim izkupičkom. Obe sta na progi naredili kar nekaj napak in zaostali za svojimi željami in predvsem sposobnostmi. Urša Kragelj je preizkušnjo v Augsburgu končala na 15. mestu. »Res sem jezna in razočarana, ker sem bila v Augsburgu že trikrat med najhitrejšimi v kvalifikacijah, polfinalna vožnja pa mi ne uspe. Nekatere stvari so bile res dobre, sem pa v srednjem delu naredila napako, imela sem tudi dotike. Čeprav vožnja ni bila slaba, to ni bilo to,« slabe volje ni skrivala Kragljeva. Usodna je bila predvsem tehnična napaka v srednjem delu, kjer je zadela ob skalo in izgubila kar nekaj dragocenega časa, saj je bila na prvem vmesnem času v vodstvu.

Razočaranje je bilo še toliko večje, ker zadnja tekma za svetovni pokal prinaša dvojne točke v skupni razvrstitvi: »Trenutno sem kar razočarana in ne najdem nekih pozitivnih stvari. V dosedanjem delu sezone nisem veslala tako kot bi lahko. Nekatere vožnje so bile dobro sestavljene, v celoti gledano pa bi si želela boljše tekmovati. Če bi bila danes v finalu in bi imela možnosti se boriti za najvišja mesta, bi bilo moje mnenje drugačno. Zdaj pa mislim, da to ni dober izkupiček.«  

Tri mesta za Kragljevo, na 18., je tekmo končala Eva Terčelj, ki je imela mnogo težav s kazenskimi sekundami. Nabrala jih je kar deset, kar je preveč za najvišja mesta v tako strnjeni konkurenci. »Upam, da sem jih nabrala za celo sezono,« je pet dotikov pokomentirala Terčeljeva in nadaljevala: »Dotiki so se vrstili že od začetka. Večina je bila zelo neumnih, ko sem bila praktično že iz vrat. Ne vem, kaj je šlo narobe, saj sem se počutila dobro. Preostali del proge sem tehnično odpeljala dobro, moram pa še pogledati video in analizirati, kaj se je dogajalo.«

V skupnem seštevku svetovnega pokala je zmagala Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa Nemka Ricarda Funk. Urša Kragelj je bila šesta, Eva Terčelj pa 14.

Sedaj sledi enomesečni tekmovalni premor, 17. septembra pa se bo v Združenih državah Amerike začelo svetovno člansko prvenstvo, ki bo trajalo do 21. septembra.