Božič in Taljat v Pragi do prve zmage v svetovnem pokalu

0
506

Zadnji dan finalne tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah sta se izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta ugnala vso konkurenco in se veselila prve zmage na tekmah za svetovni pokal. Tekmovale so tudi kajakašice, kjer je najboljšo slovensko uvrstitev s 24. mestom priveslala Nina Mozetič. Eva Terčelj je bila 25., Urša Kragelj pa 30.


V Pragi so na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni nastopile še kajakašice in dvojci. Najboljšo uvrstitev sta priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta slavila prvo zmago v svetovnem pokalu. V polfinalu sta postavila četrti najhitrejši čas, vendar so jima sodniki prisodili še štiri kazenske sekunde, tako da sta se v finale uvrstila z devetim časom polfinala. »Morda sva imela srečo, da so drugi tekmovalci delali napake v polfinalu, tako da sva se prebila do finala, kjer sva lahko realizirala najine ideje,« je tesen preboj iz polfinala v finale pokomentiral Sašo Taljat. V finalu pa sta s progo opravila z odliko, bila od najbližjih tekmecev hitrejša za več kot dve sekundi, in se zasluženo veselila zmage na reki Vltavi. Za primorski dvojec so to že druge stopničke v letošnji seriji tekem za svetovni pokal – v Franciji sta bila druga. Varovanca Dejana Testena sta bila razumljivo zelo zadovoljna. »Vožnja je bila res dobra, sploh če jo primerjam z drugimi teki, ki sva jih prikazala v kvalifikacijah in polfinalu. Bila je precej boljša kot tista v kvalifikacijah in malo boljša od polfinalne. Tam sva imela dva dotika, ampak veslala sva zelo dobro. Zdaj sva res pokazala, kam sodiva, in upam, da nama bodo tudi na svetovnem prvenstvu uspele takšne vožnje,« je povedal Luka Božič. 
V polfinalu sta tekmovala tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki sta podobno kot Božič in Taljat prejela štiri kazenske sekunde. Njuna vožnja je bila nekoliko počasnejša, zato sta bila 17. Največje presenečenje sta pripravila najboljša tekmovalca zadnjega desetletja v kategoriji dvojcev, Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, ki sta bila v polfinalu zadnja, saj sta prehitro vstopila v 16. protitočna vrata in jih napačno preveslala, zato sta prejela 50 kazenskih sekund. Drugo mesto sta osvojila Čeha  Tomaš Koplik in Jakub Vrzan, tretja pa sta bila Britanca David Florence in Richard Hounslow.
Precej skromne rezultate so dosegle kajakašice, saj se ni nobena uspela približati finalu. Najboljša je bila Nina Mozetič na 24. mestu. »Vožnja ni bila dobra, saj ni bila aktivna – malo sem zaspala. Poleg tega sem imela še kazenske sekunde, in ob taki vožnji ne smem imeti kazenskih sekund, če se želim uvrstiti v finale. Vožnja ni bila najboljša, po drugi strani pa niti ni bila najslabša. Upam, da bo v prihodnje boljše. Čutim pomanjkanje tekem, saj sem letos zelo malo tekmovala, tako da je malo težje. Upam, da se bom do Bratislave dobro pripravila,« je povedala Nina Mozetič, ki je morala zaradi poškodbe roke izpustiti tekmi za svetovni pokal v Tacnu in Franciji. »Posledic poškodbe ni več, roka me ne boli. Sicer moram še vedno veslati z “bandažo”, edina težava je zaradi spremembe programa treninga. Ne morem delati težkih vaj, tako da se večinoma igram z divjo vodo, prave fizične priprave pa ni, oziroma je le tista izven čolna,« je še dodala Mozetičeva. Mesto za zgovorno Primorko je tekmovanje končala Eva Terčelj, Urša Kragelj pa je imela na progi kar nekaj težav, prejela 54 kazenskih sekund, in bila 30. Za dvojno slovaško zmagoslavje sta poskrbeli Elena Kaliska in Jana Dukatova, tretja pa je bila Rusinja Marta Kharitonova, ki je z bronom prišla do največjega uspeha kariere.
Del slalomske reprezentance je že po včerajšnji tekmi odšel na nekajdnevni trening v Bratislavo, kjer bo med 6. in 11. septembrom svetovno prvenstvo, kajakašice in dvojci pa se jim bodo pridružili danes. Manjkala bo le Nina Mozetič, ki bo zaradi študijskih obveznosti izpustila tokratne priprave.


Fotografije: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=255&u=celo