Peter Kauzer tretji v Pragi

0
571

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Pragi se je izkazal Peter Kauzer, ki je znova stopil na oder za zmagovalce. Po zmagi v Tacnu in L”Argentieru je tokrat zasedel tretje mesto, s tem pa zagotovil tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Preostalih sedem slovenskih polfinalistov se ni uvrstilo v finale.


Po dobrih rezultatih v petkovih kvalifikacijah, slovenski tekmovalci prvi polfinalni dan niso nastopili po željah in zmožnostih. Finale si je s četrtim časom polfinala priveslal le Peter Kauzer. Hrastničan je v drugi vožnji dneva veslal hitreje in se veselil še tretjih letošnjih stopničk na tekmah za svetovni pokal. S tretjim mestom pa je tudi ohranil vodilno pozicijo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Kauzer je v skupnem seštevku svetovnega pokala zmagal že v sezoni 2009, istega leta pa postal tudi svetovni prvak. »Po tekmi v Leipzigu sem računal, kako je s skupnim seštevkom, in sem ugotovil, da moram v primeru Vavrove (Vavrinec Hradilek op. p.) zmage osvojiti tretje mesto. Prav težko je verjeti, ampak zgodilo se je prav to. Res sem zelo vesel, da mi je ponovno uspelo osvojiti skupno zmago v svetovnem pokalu. Prav tako sem izboljšal uvrstitev v Pragi, saj je bila prej najboljša uvrstitev šesto mesto. Zdaj sem bil tretji, tako da sem to prepolovil. Leta 2013 bo tukaj svetovno prvenstvo, tako da bo treba takrat še enkrat prepoloviti in zmagati,« je z nasmeškom na obrazu razlagal Peter Kauzer. Kljub osvojenim stopničkam pa vožnja vseeno ni bila najboljša: »Tudi danes sem delal napake, ampak na srečo je bilo tokrat dovolj za stopničke. Sem zadovoljen. Vem, da se da še hitreje, ampak kot sem rekel že včeraj, je na domači progi zelo težko premagati Vavrinca in ostale Čehe, saj progo poznajo zelo dobro, pa tudi njihov način vožnje je tak. Tako da sem zelo vesel, da sem se jim približal, ampak zdaj se selimo na moj teren – v Bratislavo.«
Pred tekmo v Pragi je imel odlično izhodišče v skupnem seštevku tudi Jure Meglič, ki je za Kauzerjem na drugem mestu zaostajal le za štiri točke. Ponesrečen nastop v Pragi pa ga je potisnil po lestvici navzdol. Drugouvrščeni s prve tekme svetovnega pokala v Tacnu je bil tokrat 25. Precej bolje kot v kvalifikacijah je nastopil Janoš Peterlin, ki je bil 16. Precej težav na progi je imel Simon Brus, ki je prejel 52 kazenskih sekund in bil 40. Zmagal je domačin Vavrinec Hradilek, le pet stotink sekunde pa je za njim zaostal aktualni svetovni in evropski prvak Daniele Molmenti. Nosilci kolajn z zadnje tekme svetovnega pokala so bili najboljši tudi v skupnem sešteku. Najboljši je bil Kauzer, drugi je bil Hradilek, tretji pa Molmenti.
Lepo priložnost za stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala je imel tudi kanuist Benjamin Savšek, ki je bil pred tekmo v Pragi na tretjem mestu. Po dobrem nastopu v kvalifikacijah je imel visoke cilje tudi pred sobotnim tekmovanjem, vendar pa je v polfinalu veslal precej pod svojimi zmožnostmi. Razočaranje po tekmi je bilo zato razumljivo. »Sem zelo razočaran. Vožnja se mi je ponesrečila. Morda sem si pred startom naložil preveč bremena in sem preveč razmišljal o rezultatu. Zaradi tega sem veslal preveč zagnano, kar se na žalost ni izšlo. Tako je dobra uvrstitev splavala po vodi. Kar se tiče treningov in ostalega ni bilo težav, tudi počutje pred startom je bilo dobro. Razmišljal sem o rezultatu v skupnem seštevku, zaradi tega je bilo preveč pritiska in se mi ni izšlo,« je povedal Savšek, ki je tekmo končal na 22. mestu. Najboljši slovenski kanuist v polfinalu je bil tako Jure Lenarčič, ki je bil 13. in tako za las izgubil interni dvoboj s Simonom Hočevarjem za tretje mesto v kanuistični ekipi za svetovno prvenstvo v Bratislavi. Simon Hočevar je bil 18., Anže Berčič pa 24. Najboljši je bil Slovak Alexander Slafkovsky, drugi je bil Francoz Denis Gargaud Chanut, tretji pa Britanec David Florence. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bil najboljši Čeh Stanislav Ježek, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa še en Slovak Alexander Slafkovsky.
V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je zmagala Avstralka Rosaly