V Pragi večina Slovencev do polfinala

0
544

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki jo ta vikend gosti Praga, se je preko kvalifikacij v polfinale uspela uvrstiti večina slovenskih reprezentantov, brez polfinala so ostali le kanuist Nejc Kravanja ter dvojec Slapšak-Jarc. Med najboljšo deseterico so kvalifikacije končali kanuista Benjamin Savšek in Jure Lenarčič,  dvojec Luka Božič in Sašo Taljat ter kajakaš Peter Kauzer, ki je bil tretji.


Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Peter Kauzer je kvalifikacije tekme za svetovni pokal v Pragi končal na tretjem mestu. »V prvi vožnji sem delal napake v spodnjem delu, v drugi pa v zgornjem. Jutri moram sestaviti ta dva dobra dela in stvar bo precej boljša. Kvalifikacije so le kvalifikacije, glavna tekma bo jutri. Glede na to, kakšno vožnjo in čas sem imel, sem zadovoljen, « je oceno kvalifikacijskega nastopa podal Kauzer, ki je med vožnjo odmislil veter, ki je povzročal nekaj težav v popoldanskem delu tekmovanja. S precejšnjo prednostjo pred tekmeci je v kvalifikacijah zmagal Čeh Vavrinec Hradilek. »V prvi vožnji sva bila izenačena do devetih vrat, potem pa sem naredil napako. Ni nepremagljiv. Se pa pozna, da na tej progi trenira vsak dan in jo pozna do obisti. Njegov način vožnje je prilagojen tej progi, tako da če tako vesla na bolj divji vodi, kjer je voda hitrejša, se mu to ne obrestuje,« je odlično vožnjo prijatelja in enega največjih tekmecev še pokomentiral Kauzer.
Z boljšo drugo vožnjo si je polfinale priveslal tudi Jure Meglič, ki je bil na koncu 21. »V drugo sem moral odpeljati pazljivo, da sem se prebil v napredovanje. Jutri bom moral veslati ostreje in bolj napadalno. V drugi vožnji nisem upal preveč tvegati, saj sem vedel, da ne bi smel imeti težav z napredovanjem. Doslej sem se z lepo in tekočo vožnjo vedno uspel uvrstiti med najboljših 40 ali višje. Jutri je nov dan, nova tekma, in upam, da bom odpeljal tako kot znam, torej brez napak,« je po tekmi povedal Meglič. Simon Brus je bil 30., Janoš Peterlin pa 35. Zelo uspešni so bili Čehi, saj je bil Hradilek najboljši, Luboš Hilgert drugi, mladi Jiri Prskavec pa četrti.
Na reki Vltavi so se dobro odrezali tudi slovenski kanuisti, saj so se vsi, z izjemo Nejca Kravanje, uspeli uvrstiti v sobotni polfinale. S progo je izmed Slovencev najbolje opravil Benjamin Savšek, ki je lani na isti progi v svetovnem pokalu priveslal do drugega mesta, v tokratnih kvalifikacijah pa dosegel osmi čas: »Rezultat je vzpodbuden. Proga je kar hitra, tako da je treba čoln dobro poganjati. Današnji cilj je izpolnjen, jutri pa se želim uvrstiti med najboljšo deseterico. Tam pa je vedno odprt boj za prvo mesto.« Le mesto za Savškom, na devetem mestu, je kvalifikacije končal Jure Lenarčič, ki je bil s svojim nastopom zelo zadovoljen: »Definitivno sem zadovoljen z rezultatom. Že res, da so to le kvalifikacije, vendar, če nisi zadovoljen sedaj, ne moreš biti niti kasneje v polfinalu in finalu. V prvem teku sem s progo opravil skoraj tako kot sem si zadal. Bilo je sicer nekaj pomanjkljivosti, vendar nisem naredil večje napake. V drugem teku pa sem veslal nekoliko bolj zadržano.«
V sobotni del tekmovanja sta se brez težav uvrstila tudi Simon Hočevar, ki je bil 19., in Anže Berčič, ki je zasedel 23. mesto. Brez vnovičnega nastopa je tako ostal le debitant v seriji tekem za svetovni pokal Nejc Kravanja, ki je tokrat dobil priložnost namesto Blaža Cofa. »Živčnosti ni bilo, nisem pa veslal tako, kakor znam. Nisem zadovoljen. V tistem delu proge, kjer je bilo treba pokazati največ, mi ni šlo. Drugje mi je sicer še kar steklo,« je oceno podal Kravanja. Prvo mesto po kvalifikacijah sta si po zaslugi identičnega časa razdelila Čeh Stanislav Ježek in Slovak Alexander Slafkovsky. Tretje mesto je dosegel Avstralec Kynan Maley.
V polfinalu kanuističnih dvojcev bosta nastopila dva slovenska čolna. Luka Božič in Sašo Taljat sta kvalifikacijski vožnji končala na osmem mestu. »Izpolnila sva cilj. Vožnji sicer nista bili najboljši, saj sva imela kar nekaj manjših napak in nama čoln ni stekel, ampak v drugi je bilo nekoliko bolje. V drugi vožnji sv