Božič – Sašo, Eva Terčelj in Urša Kragelj uspešno prek kvalifikacij SP v Deep Creeku.

0
578

Svoj uvodni nastop na 36. članskem svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah so opravile tudi kajakašice in kanuistični dvojci. Na umetni progi v Deep Creeku v ameriški zvezni državi Maryland so prek kvalifikacij uspešno napredovali Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci dvojcev ter kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj. Ajda Novak je obstala v posamični konkurenci, tako da jo v nedeljo čaka le še ekipna tekma kajakašic.

Tudi drugi kvalifikacijski dan svetovnega slalomskega prvenstva v Deep Creeku je prinesel izpad enega slovenskega čolna. Po kanuistu Anžetu Berčiču je prvenstvo v kvalifikacijah zaključila še kajakašica Ajda Novak, ki je zasedla 41. mesto. V obeh vožnjah je naredila preveč napak, v prvi je imela osem kazenskih sekund, v drugi pa 56, kar je bilo preveč za uvrstitev v nedeljski polfinale. Bolj uspešni sta bili Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki sta si nedeljski nastop zagotovili brez večjih težav.

Ljubljančanka Eva Terčelj je v obeh vožnjah naredila po dva dotika, a bila na progi kar hitra, tako da je na koncu kvalifikacije končala na 17. mestu. »Prvi tek je bil kar dober. Sicer sem bila nekoliko živčna, tako da nisem imela povsem pravih občutkov čez progo, sem pa prebila led. V drugo sem poskušala odpraviti napake in odpeljati brez dotikov. To mi sicer ni uspelo, zato bom analizirala vožnjo in se čim bolje lotila nedeljskega nastopa,« je povedala Terčeljeva in nadaljevala: »Vedela sem, da sem lahko hitra, lahko bi bilo tako tudi v drugem teku, ampak če se ti vožnja podre, hitro izgubljaš čas, tako da se ne gre zanašati, saj je proga res zahtevna in nikoli ne veš, kjer se ti bo čoln ustavil. Res se bo treba dobro pripraviti.«

V nedeljo nov nastop čaka tudi Uršo Kragelj, ki je bila v kvalifikacijah 19. Po opravljenih kvalifikacijah je dejala: »V prvem teku sem res pazila, da bi imela čisto vožnjo in se uvrstila naprej. Vožnja ni bila niti približno hitra, tekoča in lepa, ampak sem potem v drugo bolj poskušala spustiti čoln. Naredila sem napako, ampak to potem niti ni tako pomembno, važno je bilo, da se uvrstim naprej.« Primorka ima načrt, kako naprej: »Jasno mi je, kakšen nastop bi rada imela. Treba je napadati in se boriti za najhitrejši čas. Koli so zelo nizki, sedaj nam je nekoliko nagajal še veter. Razlika v primerjavi z ostalimi prizorišči je v debelini kolov. Tu so zelo tanki, zato je občutek drugačen, je pa res, da je za vse enako. Proga je še precej nepoznana, je pa lepa in zanimiva. Polfinalna proga bo tehnično zahtevna, tako da se že veselim.«

Najboljši rezultat med kajakašicami je postavila Španka Maialen Chourraut, druga je bila olimpijska prvakinja Emilie Fer iz Francije, tretja pa Nemka Melanie Pfeifer.

Po pričakovanjih sta v polfinale napredovala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta se s 15. mestom uvrstila v nedeljski del tekmovanja. »V nedeljo bo lažje tekmovati. Imava kar nekaj prostora za izboljšavo določenih stvari. In te stvari bova morala popraviti, če se bova želela boriti v nedeljskem finalu. Morala bova pogledati video, da bova natančno videla, kje sva ga “biksala”, ampak že po prvi vožnji sva videla, da bi bila brez napake v 12. oziroma 13. vratih blizu času vodilnega. Mislim, da bo dovolj takšna vožnja kot je bila prva, brez kazenskih sekund,« je povedal Sašo Taljat, ki bo v soboto opravil trening v kanuju ter se s trenerjem dogovoril, kako se bo še dodatno pripravil na nedeljski nastop.

Brez premora na tem prvenstvu pa je Luka Božič, ki je uspešno nastopil tudi v kanuju enosedu, tako da se na vodo podaja prav vsak dan prvenstva. »Dobro sem pripravljen, tako da ni težav. Vsak dan imam drugo disciplino, le po dva teka, tako da mislim, da bo šlo skozi brez velikih težav,« je natrpan tekmovalni urnik pokomentiral Božič.

Mesta pri vrhu so zasedli francoski dvojci, saj sta prvo mesto zasedla Pierre Labarelle in Nicolas Peschier, druga sta bila Gauthier Klauss in Matthieu Peche, tretja pa Pierre Picco in Hugo Biso. Za največje presenečenje kategorije sta poskrbela Britanca David Florence in Richard Hounslow, branilca naslova svetovnega prvaka in olimpijska podprvaka iz Londona, ki sta imela dve povsem ponesrečeni vožnji in prvenstvo že končala na 22. mestu. Posamične nastope sta zaključila tudi Poljaka Marcin Pochwala in Piotr Szczepanski, letošnja evropska podprvaka.

Kvalifikacijam kajakašic in dvojcev drugi dan prvenstva sledijo še polfinalni nastopi kajakašev.