Božič, Savšek, Terčeljeva in Kauzer leto 2023 zaključujejo na vrhu svetovne jakostne lestvice

0
484

Pogled na jakostno lestvico Mednarodne kajakaške zveze (ICF) ob zaključku leta 2023 je za slovenske slalomiste na divjih vodah odličen. Luka Božič in Benjamin Savšek sta med kanuisti na prvem in drugem mestu, Peter Kauzer pa je tretji med kajakaši. V kajakaškem krosu je Eva Terčelj na svetovni jakostni lestvici druga.

Mednarodna kajakaška zveza (ICF) štirikrat na leto objavi jakostno lestvico v slalomu na divjih vodah, pri kateri upoštevajo najboljših pet rezultatov na izbranih tekmah v zadnjih dveh letih, pri tem pa so koeficienti izračunani tudi na podlagi jakosti posameznega tekmovanja. Pri izračunu upoštevajo rezultate, dosežene na svetovnih prvenstvih, tekmah svetovnega pokala in mednarodnih tekmah za točke ICF.

V konkurenci kanuistov v zadnjih dveh letih kraljujeta Benjamin Savšek in Luka Božič. Aktualni olimpijski in svetovni prvak Benjamin Savšek je v zadnjih izdajah jakostne lestvice vodil pred Božičem, ob zaključku leta 2023 pa se je na prvo mesto prebil Luka Božič, Savšek pa je drugi. Na tretjem mestu se nahaja francoski kanuist Nicolas Gestin. Med najboljšimi stotimi kanuisti sveta najdemo še Žigo Lina Hočevarja, ki je 25., Anžeta Berčiča, ki zaseda 32. mesto, Nejc Polenčič je 42., Juš Javornik pa 61.

Na tretjem mestu svetovne jakostne lestvice med kajakaši je zimzeleni Peter Kauzer, ki zaostaja le za dvema češkima kajakašema. Prvi je Jiri Prskavec, olimpijski prvak iz Tokia, drugi pa Vit Prindiš, svetovni prvak iz leta 2022. Martin Srabotnik je 11., Žiga Lin Hočevar 41., Lan Tominc 47., Ulan Valant 56., Vid Kuder Marušič 57., Niko Testen 59., Žan Jakše 65., Jan Ločnikar 71., Marko Petek 90., med stoterico pa je kot 95. tudi Atej Zobec Urbančič.

Na visokem drugem mestu na jakostni lestvici kajakaškega krosa najdemo Evo Terčelj, bronasto z letošnjega svetovnega prvenstva. V tej najmlajši divjevodaški disciplini je pred njo le Britanka Kimberley Woods, tretja pa je Avstralka Jessica Fox. Ajda Novak je uvrščena na 31. mesto, Eva Alina Hočevar je 60., med stoterico pa je kot 78. tudi Naja Pinterič.

Med kajakašicami Eva Terčelj zaseda deveto mesto. Najboljša je po pričakovanjih Avstralka Jessica Fox, drugo in tretje mesto pa pripada Nemkama Ricardi Funk, olimpijski prvakinji iz Tokia, in Eleni Lilik, dobitnici več kolajn s svetovnih prvenstev. Eva Alina Hočevar leto 2023 zaključuje kot 18. kajakašica svetovne jakostne lestvice, Ajda Novak je 30., Lea Novak 51., Naja Pinterič 80., Sara Belingar 96., Ula Skok pa 99.

Avstralka Jessica Fox je prva na jakostni lestivici tudi med kanuistkami, kjer je druga Britanka Mallory Franklin, tretja pa Čehinja Gabriela Satkova. Eva Alina Hočevar je 16., Alja Kozorog 27., Lea Novak 28., Naja Pinterič 68., Asja Jug 71., Sara Belingar 79., Ema Lampič pa 91.

V moški konkurenci kajakaškega krosa je Vid Kuder Marušič 20., Tine Kancler 23., Marko Petek 91., Žiga Lin Hočevar pa 95. Vodi Britanec Joseph Clarke, drugi je Švicar Dmitri Marx, tretji pa Francoz Boris Neveu.