Olimpijski kamp za kandidate in začetek priprav na OI Pariz 2024

0
132

V ponedeljek, 18. decembra 2023, je Rikli Balance Hotel na Bledu gostil tradicionalni olimpijski kamp.


Gre za celodnevni dogodek, namenjen športnikom in športnicam – kandidatom za olimpijske igre v Parizu. Udeležili so se ga tisti, ki so vozovnico za največji športni dogodek prihajajočega leta že osvojili, kot tudi tisti, ki se za svojo olimpijsko priložnost še borijo.

Dogodek je udeležencem prinesel številne nove in koristne informacije. Posvečen je bil celovitemu pregledu prihajajočih olimpijskih iger, s poudarkom na različnih vidikih, ki zajemajo operativne aktivnosti OI Pariz 2024, pomen olimpijskih vrednot, pomen celovitosti za najboljšo pripravljenosti športnikov ter marketinško-medijske aktivnosti. Med govorci so bili tudi zunanji sodelavci OKS-ZŠZ, strokovnjaki na svojih področjih.

Sklepni del dneva je bila predstavitev pogodb ter slovesen podpis le-teh. Prvič je ta čast pripadla predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije Franju Bobincu, za omizjem pa so se mu pridružili predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, olimpionik z olimpijskih iger v Tokiu 2020 Benjamin Savšek ter športnica, kandidatka za OI – odbojkarica na mivki Tjaša Kotnik. Prvi je zbrane kandidate nagovoril predsednik OKS-ZŠZ, ki je poudaril pomembnost takšnega dogodka in obenem izrazil ponos ob prvem podpisovanju olimpijskih pogodb kot predsednik slovenske krovne športne organizacije. ”Naj se vam uvodoma zahvalim za prisotnost na olimpijskem kampu. Veseli me, da ste se odzvali v tako velikem številu. Danes ste tu zbrani športniki in športnice, ki imate že zagotovljen nastop na olimpijskih igrah, kot tudi tisti, ki se za to priložnost še borite. Želimo si in verjamemo, da bomo v Pariz odpotovali v do sedaj največji olimpijski reprezentanci v zgodovini in se domov vrnili s številnimi kolajnami. Za vami je pester dan, olimpijsko obarvan in pol novih vsebin in informacij. Današnji dan je bistvo športa, saj ste vsi del ene velike olimpijske družine. Pred prihajajočimi prazniki vam želim vse dobro v novem letu, naj bo uspešno, zadovoljno, predvsem pa naj bo olimpijsko.”

Sledila je kratka izjava kanuista na divjih vodah Benjamina Savška, ki se je krovni športni organizaciji zahvalil za vso podporo. Športnica Tjaša Kotnik pa ga je pospremila z naslednjimi besedami: ”Želim se zahvaliti vsem, ki so se danes zbrali tukaj. Hvala za vse izčrpne informacije ter priložnost, da smo s podpisom pogodb postali tudi uradni kandidati za OI Pariz. Upam, da se v Franciji srečamo v takšnem ali še večjem številu.”


Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije ter podpredsednik OKS-ZŠZ pa je dogodek zaključil z naslednjo mislijo: ”Danes sem tu v vlogi, ki jo opravljam že dlje časa, in sicer kot predsednik Odbojkarske zveze Slovenije. Izjemno sem vesel, da smo tokrat tudi odbojkarji med tistimi najbolj resnimi kandidati za to, da se vam pridružimo na olimpijskih igrah. Čestitam tistim, ki jim je to že uspelo in verjamem, da vsem, ki se še borite za vozovnice, to tudi uspe. Iskreno upam, da bo to uspelo tudi našima dekletoma in moški ekipi. To bi bilo, kar se zadeva odbojke, prvič. Verjamem, da ste v teh letih, tako kot celotna odbojka, velikokrat trpeli in trepetali z nami in se, nenazadnje, tudi velikokrat veselili z nami. Iskreno verjamem, da bo priložnosti za medsebojno podporo in skupnega veselja ob uspehih več kot dovolj. Naj vas ne doletijo poškodbe, pripravite se najbolje, kar je možno, v Franciji pa bomo skupaj pokazali, kaj slovenski šport pomeni.”

Celodnevni dogodek, poln zanimivih predavanj, druženja, z uradnim fotografiranjem in snemanjem, ki se je končal s slavnostnim podpisom olimpijske pogodbe, bo športnikom in športnicam zagotovo služil kot motivacija na njihovi poti do prihajajočih tekmovanj ter kot spodbuda za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Največje večpanožno športno tekmovanje na svetu se hitro bliža in kmalu bodo vse oči svetovne športne javnosti uprte v prestolnico Evrope. Verjamemo in želimo si, da bo tam tudi slovenska ekipa – največja in najmočnejša do sedaj.

Vir in foto: https://www.olympic.si/novica/2441