Božič-Taljat, Eva Terčelj, Simon Brus in kanuisti so na EP v Solkanu priveslali do kolajn.

0
562

Prvi dan končnih odločitev na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Solkanu so slovenski tekmovalci poskrbeli za veliko veselja. Dvojec Luka Božič in Sašo Taljat ter Eva Terčelj so še drugo leto zapored priveslali do naslova evropskih prvakov med mlajšimi člani, Simon Brus pa je v svoji prvi sezoni v konkurenci do 23 let osvojil srebrno kolajno. V finalu sta veslala tudi kanuista Anže Berčič in Blaž Cof. Prav ob koncu tekmovalnega dne pa so v večerni ekipni tekmi za veselje poskrbeli še kanuisti Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so priveslali do naslova evropskih prvakov.

Prvi dan final na EP v Solkanu se za slovensko ekipo skorajda ne bi mogel izteči na lepši način. Primorski dvojec Luka Božič in Sašo Taljat je v svoji zadnji sezoni med mlajšimi člani še enkrat več dokazal, da sodi med najboljše na svetu. Varovanca Dejana Testena sta na Soči dominirala v vseh vožnjah. Brez težav sta bila najboljša v kvalifikacijah in nato v polfinalu, v odločilni vožnji pa najbližja zasledovalca prehitela za 61 stotink sekunde. »Zmagala sva, tako da sva zadovoljna. Izpolnila sva zastavljeni cilj, s čimer končujeva kariero v konkurenci do 23 let,« je povedal Sašo Taljat. Za razliko od Taljata bo Luka Božič v prihodnje še ustrezal starostnemu kriteriju za nastope na EP do 23 let, a se o nadaljnji poti še ni dokončno odločil. »Najprej morava zaključiti to sezono, potem pa bo sledil mesec dni premora. Nato bomo postavljali cilje za naslednja štiri leta. Vse je še v zraku, tako da še ne vem, kako se bomo odločili,« je povedal Božič, o uspehu pa dodal: »Že na začetku sezone sva si zadala, da želiva zmagati oziroma ponoviti lanski uspeh, kar nama je uspelo. Zadovoljna sva.« Drugo mesto sta si priveslala Britanca Rhys Davies in Matthew Lister, tretja pa sta bila Poljaka Dariusz Chlebek in Dominik Weglarz.

Do novega naslova evropske prvakinje je priveslala tudi Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je bila najboljša že lansko leto v Banjaluki. »Res sem zadovoljna in vesela, da sem prikazala tako dobro vožnjo, nenazadnje pa tudi ubranila naslov, kar je sploh fantastično. Konkurenca je res zelo močna. Tega sem se zavedala, tako da sem dala vse od sebe. Vedela sem, da bom morala prikazati dobro vožnjo. Zelo sem vesela, da sem tako končala olimpijsko sezono,« je po tekmi navdušeno razlagala Eva Terčelj. Drugo mesto si je priveslala Čehinja Katerina Kudejova, ki se je v letošnji sezoni izkazala na tekmah svetovnega pokala, kjer je v skupnem seštevku zasedla drugo mesto. Tretja je bila Italijanka Maria Clara Giai Pron.

Izvrsten preskok iz mladinske konkurence med mlajše člane je uspel celjskemu kajakašu Simonu Brusu, ki je lani osvojil naslov mladinskega evropskega prvaka, tokrat pa v konkurenci do 23 let zasedel drugo mesto. Uspeh veseli še toliko bolj, saj je imel v letošnji sezoni obilico težav s poškodbami in izpustil kar nekaj treninga, veslal ni kar tri mesece, izpustil pa je tudi precej tekmovanj. Med drugim je zaradi poškodbe ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v ZDA. »Zelo sem zadovoljen z drugim mestom. Vožnja je bila dobra, nekaj sem izgubil le pri 16. vratih. Vedel sem, da je treba peljati hitro in brez dotikov, ker je bila proga zelo odprta. Med nami so bile zelo majhne razlike. Pred tekmo sem vedel, da sem sposoben osvojiti kolajno,« je povedal Simon Brus, ki je za zmagovalcem Martinom Halčinom s Slovaške zaostal za vsega deset stotink sekunde. Tretje mesto je osvojil Poljak Rafal Polaczyk.

Priložnost za naskok na najvišja sta imela tudi kanuista Anže Berčič in Blaž Cof, ki pa se jima finalni nastop žal ni iztekel po pričakovanjih. Anže Berčič, ki je napadal še drugi zaporedni naslov evropskega prvaka je bil šesti, Blaž Cof pa deseti. Zmagal je Francoz Thibaud Viellard, drugi je bil Rus Ruslan Sajfiev, tretji pa Italijan Roberto Colazingari.

V finalu so se pomerile tudi kanuistke, kjer je bila najboljša Čehinja Monika Jancova, druga je bila Ukrajinka Viktorija Dobrotvorska, tretja pa Nemka Lena Stöcklin.

S prikazanim v konkurenci mlajših članov je bil zelo zadovoljen tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc: »Z doseženimi rezultati moramo biti več kot zadovoljni. Luka Božič, Sašo Taljat in Eva Terčelj so uspeli ubraniti naslov iz lanskega leta, žal Anžetu Berčiču ni uspelo ponoviti uspeha. Me pa veseli, da je v finalu veslal tudi Blaž Cof. Predvsem pa je Simon Brus pokazal izredno dobro psihično pripravljenost. V sezoni, v kateri je imel veliko težav s poškodbami, je uspel priti do medalje na EP in to v prvi sezoni med mlajšimi člani.«

V večerni ekipni preizkušnji pod reflektorji so za navdušenje poskrbeli še kanuisti Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so bili boljši od Čehov in Francozov. To je že drugo letošnje zlato odličje za ekipo kanuistov, saj je ista postava zmagala že na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Wisconsinu. »Zadovoljen sem, da smo poleg svetovnega naslova osvojili še evropskega. V letošnjem letu smo deklasirali konkurenco. Sicer so vsi zelo dobri, ampak pokazali smo naše znanje in uspeli. Zelo sem vesel,« je povedal Anže Berčič, ki je bil po posamičnem finalu malce razočaran. »Problem je bil v tem, da sem v posamični vožnji naredil res neumno napako, ampak tudi to se zgodi. Ekipna kolajna je obliž na rano,« je še dodal Berčič.

Preostale slovenske ekipe se niso uspele uvrstiti na zmagovalne stopničke. Kajakaši Simon Brus, Martin Albreht in Matic Štrukelj so bili peti. Zmagali so Francozi, pred Čehi in Slovaki. Slovenske kanuistke so bile četrte, kajakašice in dvojci pa so tekmovanje končali na sedmem mestu.

Že dopoldne so se v polfinalih pomerili mladinci, kjer pa Slovenci žal niso bili tako uspešni kot njihovi starejši kolegi. Do finala sta namreč priveslala le kajakašica Anja Kancler in kajakaš Martin Srabotnik. V konkurenci kanuistov je za las brez finalnega nastopa ostal Ljubljančan Luka Žganjar, ki je bil enajsti. Drugi slovenski predstavnik med kanuisti, Žiga Taljat, je bil 18. Rok Markočič je bil med kajakaši 14., Vid Karner pa po veliki napaki 27. Kajakašici Neža Vrevc in Nina Bizjak sta zasedli 17. oziroma 20. mesto, kanuistka Alja Kozorog je bila 14., dvojec Niko Testen – Žiga Taljat pa 12.

Na reki Soči pravkar potekajo še ekipne tekme v konkurenci do 23 let.