Slalomisti do 23 let so uspešno prestali polfinalne obračune EP v Solkanu.

0
348

Drugi dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah, ki ga ta konec tedna gosti Solkan, smo že dobili prve finaliste. V popoldanskih polfinalih so se pomerili tekmovalci v kategoriji mlajših članov. Najboljši rezultat polfinala med dvojci sta postavila Luka Božič in Sašo Taljat, kanuist Blaž Cof je zasedel drugo mesto, Anže Berčič je bil šesti, kajakaš Simon Brus tretji, kajakašica Eva Terčelj pa četrta. Finalni obračuni bodo na programu jutri, ko si jih bo od 15.10 mogoče ogledati tudi v neposrednem prenosu na TV SLO 2.

Slovenska slalomska ekipa je uspešno izkoristila prednost domačega prizorišča in v polfinalnih obračunih tekmovalcev v kategoriji mlajših članov do 23 let dosegla nekaj izvrstnih rezultatov, ki obetajo zanimiv konec tedna. Brez težav sta s tekmeci opravila Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta daleč najboljši čas postavila že v prvi kvalifikacijski vožnji – bila sta več kot pet sekund hitrejša od najbližjih zasledovalcev, njuno elegantno in sproščeno veslanje pa je dajalo slutiti, da se obeta še en izvrsten rezultat. Ker sta svojo nalogo opravila že s prvim nastopom, v drugo sploh nista startala in hranila nekaj moči za popoldanski polfinalni nastop. Kajakašice in dvojci so imeli danes namreč kar veliko dela, saj so kmalu po kvalifikacijah morali znova na progo.

»Že s prvo vožnjo sva se uvrstila v polfinale, tako da sva drugo izpustila. Bila sva zadovoljna z obema vožnjama. Tako kvalifikacije kot polfinale sva odpeljala dobro, tako kot sva si zadala, imava pa še nekaj rezerv. Naredila sva nekaj manjših napak, za katere upam, da jih bova v finalu odpravila,« je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa dodal: »Solkanska proga nama zelo leži, tako da sploh ni pomembno, kakšna je postavitev vrat. V kvalifikacijah in polfinalu nama ni bilo treba pretiravati s hitrostjo in sva vse odpeljala zelo zanesljivo.« Iz kvalifikacij v polfinale sta napredovala tudi Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, ki pa sta v popoldanskem delu tekmovanja naredila veliko napako in prvenstvo končala na 20. mestu. Drugo in tretje mesto v polfinalu sta si priveslali češki dvojici Kašpar-Šindler in Karlovsky-Jane.

Izjemno dobro je v polfinalu nastopil kanuist Blaž Cof, ki je zasedel drugo mesto in bo v finalu startal kot predzadnji. Kanuist tacenskega kluba tako dobrega dosežka ni pričakoval: »Nisem pričakoval takšnega razpleta, želel sem si čiste in hitre vožnje, tako kot včeraj v drugem teku kvalifikacij. Sem zelo zadovoljen. Vožnja je bila čista, brez dotikov, drugo mesto pa je sploh fantastično. Če jutri ponovim tako vožnjo, bom zelo zadovoljen. Možnosti za vrhunski rezultat imam, je pa konkurenca res močna, saj so tukaj Anže Berčič in drugi. Moral se bom potruditi in veslati še malo bolj sproščeno, napadati na tistih mestih, kjer je to potrebno, in umiriti na drugih.«

S šestim mestom si je finale priveslal tudi Anže Berčič in tako ohranil možnost ubranitve naslova evropskega prvaka, ki si ga je priboril lani v Banjaluki. Najhitrejši je bil Britanec Thomas Quinn, tretji pa je bil Italijan Robert Colazingari. Brez finala je izmed slovenskih kanuistov tako ostal le Jure Lenarčič, ki je zaradi dotika zasedel 14. mesto.

V konkurenci kajakašic je po pričakovanjih do finalnega nastopa prišla Eva Terčelj, ki, enako kot Luka Božič in Sašo Taljat ter Anže Berčič, brani naslov evropske prvakinje. V polfinalu je zasedla četrto mesto. V polfinalu je veslala tudi Ajda Novak, ki je dobro nastopila v kvalifikacijah, v polfinalni vožnji pa naredila preveč napak in prvenstvo končala na 19. mestu. Že v kvalifikacijah je obtičala Janja Srabotnik. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Kudejova, sicer druga v letošnjem skupnem seštevku svetovnega pokala, druga je bila Nemka Ricarda Funk, tretja pa Italijanka Maria Clara Giai Pron.

Kot zadnji so se v polfinalih drugega tekmovalnega dne pomerili še kajakaši. Dobro je nastopil Simon Brus, ki je lani še tekmoval v konkurenci mladincev in tam osvojil zlato kolajno in naslov evropskega prvaka. Tokrat je zasedel tretje mesto in potrdil svoje napovedi in želje po osvojitvi kolajne tudi v konkurenci mlajših članov. Brez finalnega nastopa pa sta ostala Martin Albreht, ki je bil 15., in Matic Štrukelj z 28. časom polfinala. Za pravi šok francoskih ljubiteljev kajaka pa sta poskrbela Etienne Daille in Vivien Colober, ki sta z 11. in 19. časom polfinala ostala brez sobotnega finalnega nastopa. Daille je letos Francijo zastopal na OI v Londonu, zmagal pa tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je stal na zmagovalnih stopničkah na prav vseh petih tekmah svetovnega pokala v letošnji sezoni, prav tako pa je letos na zmagovalnih stopničkah na tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu stal tudi Vivien Colober. Najhitrejši v polfinalu je bil Poljak Rafal Polaczyk, drugo mesto pa si je priveslal Italijan Giovanni de Gennaro.

V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je bila najboljša Britanka Rayle Jasmine, druga je bila Ukrajinka Viktoria Dobrotvorska, tretja pa Nemka Lena Stöcklin.

Že dopoldan so se na reki Soči merili tudi mladinci v konkurenci dvojcev in kajakašic. Preko kvalifikacij so v jutrišnji polfinale uspešno napredovali dvojec Niko Testen – Žiga Taljat (14. mesto v kvalifikacijah) ter kajakašice Anja Kancler (9.), Nina Bizjak (16.) in Neža Vrevc (17.). V konkurenci dvojcev sta izpadla mlada Aljaž Makovec in Patrik Čermelj. Med dvojci sta bili najhitrejši ruski dvojici Popov – Vojnalovič in Azanov – Gover, tretja pa sta bila Čeha Rohan – Svoboda, med kajakašicami pa se je najbolj izkazala Čehinja Karolina Galuškova, pred Avstrijko Viktorio Wolffhardt in Nizozemko Claudio Leenders.

V soboto se bo tekmovanje pričelo ob 10.30 s polfinalnimi tekmami v mladinski kategoriji, ob 14.50 sledijo finalni boji mlajših članov, ob 18.45 pa še ekipne tekme tekmovalcev do 23 let.

Uradna stran tekmovanja: www.kayaksolkan2012.si

Rezultati in rezultati v živo: www.timing-mojstrana.com