Večina Slovencev je uspešno opravila s kvalifikacijami EP v Solkanu.

0
563

Prvi dan kvalifikacij evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu, ki ta teden poteka v Solkanu, so se na Sočo podali kajakaši, kanuisti in kanuistke. V dopoldanskih kvalifikacijah so uspešno nastopili kajakaši tako v mladinski konkurenci kot med mlajšimi člani. Vseh šest je namreč uspešno napredovalo v polfinale. Napredovala je tudi večina kanuistov, med katerimi sta se najbolj izkazala Anže Berčič in Jure Lenarčič. V polfinalu bo veslala tudi kanuistka Alja Kozorog.

Prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v Solkanu je večina slovenskih reprezentantov svojo nalogo uspešno opravila. V dopoldanskem delu programa, ko so bile na sporedu kvalifikacijske vožnje kajakašev, so napredovali vsi mladinci. Martin Srabotnik je dosegel 15. čas, Vid Karner je bil 20., Rok Markočič pa je napredoval s 27. časom. Najboljši je bil Slovak Andrej Malek, drugi je bil Nemec Stefan Hengst, tretji pa Francoz Bastien Damiens.

Najboljši slovenski tekmovalec med mlajšimi člani je bil Simon Brus na sedmem mestu, jutrišnji polfinalni nastop pa sta si zagotovila tudi Martin Albreht, 17., in Matic Štrukelj kot 27. Po prvi vožnji je bil v nekoliko slabšem položaju le Martin Albreht, ki je prejel 56 kazenskih sekund in bil uvrščen precej za trideseterico, kolikor tekmovalcev napreduje v polfinale. »Pred drugo vožnjo sem si rekel, da moram veslati zanesljivo, toliko, kolikor je potrebno za kvalifikacije, kar sem tudi naredil. Z vožnjama nisem zadovoljen, saj občutki niso pravi. Imel sem težave s pripravo na tekmo, saj sem ponoči izredno slabo spal. Moj cimer namreč zelo smrči, tako da si bom moral kupiti zamaške za ušesa, da bom ponoči lahko spal. Upam, da bo jutri boljše. Popiti sem moral kar veliko energijske pijače, da sem sploh imel kaj energije,« je povedal Albreht, o postavitvi proge pa povedal: »Očitno so postavljavci nekaj navdiha dobili pretekli teden v Bratislavi. Mi je všeč, da ni tako enostavno. Nekatere kombinacije so kar zahtevne, tako da je užitek veslati.«V kvalifikacijah se je najbolj izkazal Čeh Vit Prindiš, drugi je bil Poljak Rafal Polaczyk, tretji pa Francoz Etienne Daille, ki je Francijo zastopal tudi na OI v Londonu.

Najboljša slovenska dosežka dneva sta priveslala kanuista Anže Berčič in Jure Lenarčič, ki sta zasedla tretje oziroma četrto mesto v konkurenci mlajših članov. S 14. mestom je napredoval tudi Blaž Cof. »Z uvrstitvijo sem kar zadovoljen, ne pa z drugo vožnjo. Prva vožnja je bila, kljub dotiku, dobra, tako da sem želel tudi v drugi veslati podobno, a se na žalost ni izšlo,« je povedal Lenarčič. »Želel bi si drugačne proge. Navajen sem rutine, da se proga po kvalifikacijah spremeni. Se bo treba potruditi na tej progi, ki smo jo danes spoznali, jutri pa nas čaka še enkrat,« pa je pokomentiral odločitev, da proge zaradi velikega števila tekmovalcev in časovne stiske za polfinale in finale ne bodo spreminjali. Najboljši kanuist do 23 let je bil Britanec Thomas Quinn, drugi pa je bil Francoz Thibaud Vielliard. Presenetljivo sta izven najboljše dvajseterice, s tem pa tudi izven polfinala, ostala nosilca srebrne in bronaste kolajne z lanskega EP v Banjaluki, Hrvat Matija Marinić in Nemec Alexander Funk.

V mladinski konkurenci kanuistov je zmagal Francoz Cedric Joly, drugo mesto v kvalifikacijah si je priveslal Nemec Franz-Xavier Strauss, tretje pa Čeh Lukaš Rohan. Uspešno sta nastopila tudi Luka Žganjar, ki je bil šesti, in Žiga Taljat, ki je bil enajsti, in ju tako v soboto čaka polfinalni nastop, žal pa je brez vnovičnega posamičnega nastopa ostal Blaž Zupan.

V kvalifikacijah prvega dne so se pomerile tudi kanuistke. V mladinski konkurenci si je s 13. mestom polfinale priveslala Alja Kozorog, z nastopi pa sta že zaključili Beti Medved (18.) in Anja Kancler (20.). Najboljša je bila Britanka Mallory Franklin, ki je v letošnji sezoni med kanuistkami že stala na stopničkah na tekmi svetovnega pokala v Pragi, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Francozinja Cecile Tixier. Med mlajšimi članicami, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je bila najhitrejša Britanka Royle Jasmine, drugo in tretje mesto pa je pripadlo Ukrajinkama Viktoriji Us in Viktoriji Dobrotvorski.

V petek se bodo v kvalifikacijah pomerile še kajakašice in dvojci, popoldne pa sledijo polfinalni nastopi vseh kategorij mlajših članov do 23 let.