Slalomiste ta teden čaka nastop na EP za mladince in mlajše člane v Solkanu.

0
511

Pred slalomisti na divjih vodah je še zadnje veliko tekmovanje v sezoni 2012. Najboljši mladinci in mlajši člani bodo ta teden tekmovali na evropskem prvenstvu, ki ga gosti Solkan. Med glavnimi favoriti bodo tudi slovenski tekmovalci, ki so na lanskem EP za mladince in mlajše člane osvojili kar pet zlatih kolajn.

Slalomisti na divjih vodah imajo ta konec tedna izjemno priložnost, da slovensko bero kolajn z največjih tekmovanj še dodatno obogatijo. Solkanska kajakaška proga bo namreč gostila zadnje letošnje veliko tekmovanje – evropsko prvenstvo v slalomu za mladince in mlajše člane. Slovenska ekipa brani kar pet zlatih kolajn, ki so jih osvojili na lanskoletnem EP za mladince in mlajše člane v Banjaluki. V konkurenci mladincev je zmagal kajakaš Simon Brus, ki bo letos prvič tekmoval v konkurenci mlajših članov, najboljša je bila tudi mladinska ekipa kajakašev, v posamični konkurenci mlajših članov pa so do naslova prvakov priveslali kajakašica Eva Terčelj, kanuist Anže Berčič ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

»Cilj je medalja, čeprav bo težko, ker je velika konkurenca, pa tudi nisem tako pripravljen, ker sem bil letos kar precej poškodovan. Za vse tekmovalce bo enako, bomo pa imeli Slovenci morda nekaj prednosti, saj tukaj na izbirnih tekmah tekmujemo vsako leto,« je povedal Simon Brus, ki si je pozimi med smučanjem poškodoval ramo, poleti pa med enim izmed treningov utrpel hud udarec s špico čolna v rebra, tako da je zaradi te poškodbe moral tudi izpustiti svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v ZDA. Konkurenca med kajakaši je res izjemna, saj bodo poleg Slovencev Brusa, Martina Albrehta in Matica Štruklja, tekmovali še letošnji skupni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Etienne Daille, njegov rojak Vivien Colober, Čeh Jiri Prskavec, Poljak Rafal Polaczyk, Italijan Lukas Mayer, Slovak Martin Halčin …, vsi z izkušnjami s tekem svetovnega pokala.

Prvi favorit kanuistične tekme mlajših članov bo branilec lanskega naslova Anže Berčič, ki je pretekli vikend v Bratislavi z drugim mestom priveslal do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala. Bolj kot kajakaška tekmovanja pa ga trenutno skrbi študij, saj ga že prihodnji teden čakajo obveznosti na Fakulteti za šport: »Napadati bo treba. Nimam nobene prednosti, evropski naslov je bil že lansko leto. Potrudil se bom, glede na to, da je nizka voda in precej daljša proga, pa bo nekoliko težje. Konkurenca je zelo podobna lanski. Trenutno pa se bolj kot z veslanjem ukvarjam s študijem, saj ne želim ostati brez štipendije in želim tudi pri študiju napredovati. Časa prej ni bilo, v ponedeljek pa me že čakajo študijske obveznosti.« Na visoka mesta bosta ciljala tudi preostala kanuista Jure Lenarčič in Blaž Cof.

Napeta tekma se obeta tudi v konkurenci kajakašic, kjer bo olimpijka Eva Terčelj branila naslov evropske prvakinje, ki si ga je priveslala v Banjaluki. Konkurenco ji bodo delale Nemka Ricarda Funk, ki je na tekmi svetovnega pokala v Pragi osvojila tretje mesto, Italijanka Maria Clara Giai Pron, Francozinja Nouria Newman …

Jasne cilje pred tekmo v Solkanu imata tudi Luka Božič in Sašo Taljat, tretjeuvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Medalje v svetovnem pokalu so poskrbele, da je motivacija spet narasla. Pripravljena sva dobro, na svetovnih pokalih pa sva se pripravljala tudi za to EP. To je najino zadnje skupno EP. Imava jasen cilj – ponoviti lanski uspeh. Vse bova naredila za zmago,« je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa razkril, zakaj je to njuno zadnje EP mlajših članov. »Staram se. Skrajni čas, da neham,« se je pošalil Taljat in nadaljeval: »Upam, da bova ohranila dobro pripravljenost in sproščenost, ki sva ju prikazala v zadnjih štirinajstih dneh, na zadnjih svetovnih pokalih. Mislim, da se bomo lahko veselili.«

Prireditelji prvenstva se v teh dneh soočajo z nekaj težavami. Nizek vodostaj reke Soče jih je namreč prisilil v spremembo programa. V želji zagotavljanja enakih pogojev za vse tekmovalce, jim bo na pomoč priskočila tudi elektrarna, ki bo vzdrževala nivo reke, a ker to lahko izvaja le določen čas, so program nekoliko strnili in zmanjšali startni interval.

Na prvenstvu bo startalo 355 čolnov iz 27 držav, skupaj s spremljevalnim osebjem pa je na prvenstvu več kot 500 ljudi. Zaradi izjemno velikega števila tekmovalcev so se prireditelji odločili, da proge po kvalifikacijskih vožnjah ne bodo spreminjali in bo ostala enaka tudi za polfinale in finale, prav tako pa bodo tekmovalci veslali le v eni moštveni vožnji.

Prvenstvo se bo pričelo danes zvečer s slovesno otvoritvijo in mimohodom vseh sodelujočih reprezentanc, na koncu pa bo nastopil še Vlado Kreslin. V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije za kajakaše, kanuiste in kanuistke v obeh starostnih kategorijah, v petek bodo sledile kvalifikacije kajakašic in dvojcev tako v konkurenci mladincev kot mlajših članov, popoldne pa bodo na sporedu še polfinalni nastopi vseh kategorij v konkurenci mlajših članov.  V soboto dopoldne polfinalni nastopi čakajo še mladince, popoldne pa se bodo v finalih pomerili mlajši člani. Prenos final mlajših članov si bo mogoče ogledati tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija. Ob 18.45 se bodo pričele še večerne ekipne preizkušnje pod reflektorji. V nedeljo se bo prvenstvo končalo s posamičnimi finali v mladinski kategoriji in mladinskimi ekipnimi preizkušnjami.

 

Uradna stran prvenstva: www.kayaksolkan2012.si

 

SLOVENSKA REPREZENTANCA

SLALOM – mladinci
K1m: Martin Srabotnik, Vid Karner, Rok Markočič
C1m: Luka Žganjar, Žiga Taljat, Blaž Zupan
K1ž: Anja Kancler, Nina Bizjak, Neža Vrevc
C2: Niko Testen – Žiga Taljat, Aljaž Makovec – Patrik Čermelj
C1ž: Anja Kancler, Alja Kozorog, Beti Medved

SLALOM – U23
K1m: Simon Brus, Martin Albreht, Matic Štrukelj
C1m: Anže Berčič, Jure Lenarčič, Blaž Cof
K1ž: Eva Terčelj, Ajda Novak, Janja Srabotnik
C2: Luka Božič – Sašo Taljat, Luka Žganjar – Peter Žnidaršič