Bronast začetek EP v slalomu na divjih vodah za mladince in U23

0
424

Prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi se je slovenska reprezentanca razveselila dveh bronastih kolajn, ki so jih priveslali v ekipnih tekmah. Najprej so bile tretje kajakašice v konkurenci do 23 let, nato pa še kajakaši mladinci.

Na znameniti kajakaški progi v Bratislavi, kjer se je Peter Kauzer leta 2011 veselil svojega drugega naslova svetovnega prvaka, je slovenska reprezentanca prvi dan prvenstva osvojila dve kolajni, obe bronastega leska.

Najprej so bile uspešne kajakašice Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar v konkurenci do 23 let. Sprva je sicer kazalo, da bodo Slovenke tekmo zaključile na nesrečnem četrtem mestu, z le nekaj stotink zaostanka za bronom, a so sodniki znova preverili vožnje in dosojene kazenske sekunde nekaterih ekip, tako da je nekaj minut po zaključku tekmovanja prišlo do spremembe v razvrstitvi in Slovenke so se lahko veselile osvojene kolajne.

Na progi so imele dotik, ki jim je prinesel dve kazenski sekundi, za zmagovalkami – Francozinjami – pa so zaostale za nekaj manj kot pet sekund. Srebrno kolajno so osvojile slovaške kajakašice.

Navdušenje se še ni dobro poleglo, ko so za novo odličje poskrbeli mladinci Atej Zobec Urbančič, Mark Jeklin in Enej Grm. Slednji je dobil priložnost namesto Žiga Lina Hočevarja, ki bo v petek veslal v dveh ekipnih tekmah kanuistov (mladinci in U23), tako da bi imel preveč nastopov, kar je v nasprotju s pravili, zato je priložnost dobil Grm, ki ga bomo sicer videli v tekmi kajakaškega krosa. Slovenska trojica je bila zelo hitra na progi, saj so do kolajne prišli kljub šestim kazenskim sekundam. Za zmagovalci Nemci so zaostali za 3,81 sekund. Srebro so si priveslali kajakaši Slovaške.

Ekipa kajakašev do 23 let, v postavi Lan Tominc, Jan Ločnikar in Marko Petek, je bila osma. Zmagali so Španci pred Francozi in Britanci. V mladinski konkurenci kajakašic so slovenske barve zastopale Naja Pinterič, Ula Skok in Ema Lampič ter se uvrstile na končno sedmo mesto.

Že dopoldne so bile na sporedu kvalifikacije v posamični konkurenci, kjer si je večina Slovencev priveslala sobotni polfinale. Med kajakaši do 23 let je bil najboljši Marko Petek na sedmem mestu, Lan Tominc si je polfinale priveslal s petim časom druge kvalifikacijske vožnje, žal pa se je napredovanje izmuznilo Janu Ločnikarju, ki je bil v drugem nastopu 12. Najhitrejši je bil Španec Pau Echaniz, drugi je bil Čeh Jan Barta, tretji pa Francoz Anatole Delassus.

V konkurenci kajakašic do 23 let sta si s prvo vožnjo polfinale zagotovili dve naši slalomistki. Eva Alina Hočevar je bila 12., Lea Novak pa 14. Še enkrat je morala na progo Sara Belingar, ki je bila v drugem nastopu 10., napredovalo pa je pet najhitrejših kajakašic. Na evropskih prvenstvih namreč veljajo drugačna pravila napredovanja kot na svetovnih prvenstvih in svetovnih pokalov, tako da je naloga precej zahtevnejša, saj je na voljo precej manj mest v polfinalu. Najhirejši nastop med kajakašicami do 23 let je uspel Francozinji Coline Charel, druga je bila Britanka Lois Leaver, tretja pa Slovakinja Sona Stanovska.

V soboto bomo v polfinalu videli vse tri slovenske kajakaše med mladinci. Atej Zobec Urbančič je bil v kvalifikacijah namreč sedmi, Žiga Lin Hočevar pa 16. Oba sta napredovala po prvi vožnji, po drugi pa tudi Mark Jeklin, ki je imel tretji čas drugega nastopa. Za dvojno češko vodstvo v tej konkurenci sta poskrbela Marek Bizek in Matyas Novak, tretji pa je bil Francoz Martin Cornu.

Med kajakašicami mladinkami je bila Naja Pinterič deseta, Ema Lampič pa 15. Ula Skok je v prvi vožnji le za mesto zgrešila napredovanje v polfinale, a je bila v drugo uspešna, saj je dosegla drugi čas. Najhitrejša je bila branilka naslova evropske mladinske prvakinje Nemka Paulina Pirro, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Čehinji Olga Samkova in Klara Mrazkova.

V petek se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kanuistov in kanuistk, ekipnimi tekmami v omenjenih konkurencah tako med mladinci kot mlajšimi člani, pa tudi kvalifikacijskimi vožnjami na čas v kajakaškem krosu.

REZULTATI: https://siwidata.com/canoelive/#/splash/eca/2291

SPLETNI PRENOS: https://www.youtube.com/CanoeEurope

SPLETNA STRAN: https://www.canoebratislava.sk/

Facebook: https://www.facebook.com/canoebratislava

Instagram: https://www.instagram.com/canoebratislava/