V Bratislavi še dva ekipna brona za slovenske slalomiste na divjih vodah

0
422

Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi je prinesel ekipne preizkušnje ter posamične kvalifikacije kanuistov in kanuistk. Po dveh bronastih ekipnih kolajnah kajakašic do 23 let in kajakašev mladincev v četrtek, sta slovenski ekipi tudi v petek priveslali do dveh bronov. Tokrat so bili uspešni kanuisti, ki so bili tretji tako med mlajšimi člani kot med mladinci.

Na lanskem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Čeških Budejovicah so Nejc Polenčič, Juš Javornik in Žiga Lin Hočevar osvojili naslov evropskih prvakov med kanuisti do 23 let. Slovenska trojka je bila med glavnimi favoriti tudi letos in znova so uspeli prikazati vožnjo, ki jim je prinesla kolajno. Tokrat je bila bronastega leska, saj so bili boljši kanuisti Velike Britanije in Francije.

Tekmo kanuistov do 23 let so sicer zaznamovale težave, saj vrata v zadnjem delu proge niso ustrezala pravilom, koliko morajo biti nad vodno gladino, tako da so tekmo za kratko prekinili, trem ekipam, ki so nastopile v težjih pogojih z nižjimi količki, pa so odobrili ponovno vožnjo. Ekipe, ki so šle še enkrat na progo, so bile med favoriti za kolajne – Čehi, Francozi in Poljaki, a se je na koncu za slovensko ekipo izšlo dobro in veselili so se tretje bronaste kolajne na tem evropskem prvenstvu v Bratislavi.

Pri še enem današnjem bronu je bil znova soudeležen Žiga Lin Hočevar, ki je skupaj z Andrejem Jeklinom in Matejem Trojanškom nastopil v konkurenci mladincev. Mladi kanuisti so si priborili še eno tretje mesto in bronasto medaljo. Na zahtevni progi so bili boljši le kanuisti Češke in Francije.

Mladinska ekipa kanuistk, v postavi Naja Pinterič, Asja Jug in Ema Lampič, je kolajno zgrešila le za eno mesto, bile so četrte. Evropske mladinske prvakinje so postale Čehinje, druge so bile Britanke, tretje pa Španke.

Tudi v konkurenci kanuistk do 23 let je igrala češka himna. Gabriela Satkova, Tereza Kneblova in Eva Rihova so bile glavne favoritke za zmago in vlogo tudi upravičile. Na drugo mesto so se uvrstile Slovakinje, na tretje pa Italijanke. Slovenska trojka – Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Sara Belingar – je zasedla šesto mesto.

Že dopoldne smo na Donavi videli kvalifikacijske vožnje, kjer je večina slovenskih predstavnikov uspela priveslati do druge faze tekmovanja in jih bomo v nedeljo spremljali v polfinalu. Najboljši dosežek dneva med kanuisti mladinci je uspel Žigi Linu Hočevarju, ki je s progo opravil brez napak in prednostjo več kot dveh sekund pred najbližjimi zasledovalci. V isti konkurenci se je v polfinale s petim časom druge vožnje uvrstil tudi Andrej Jeklin, Matej Trojanšek pa je z nastopi žal zaključil v prvi fazi tekmovanja.

V mladinski konkurenci kanuistk so vse tri Slovenke svojo prvo nalogo opravile dobro. Ema Lampič se je v polfinale uvrstila z enajstim časom, Asja Jug pa je bila mesto za njo. Nekaj športne sreče je zmanjkalo Naji Pinterič, ki je v prvem nastopu napredovanje zgrešila za vsega devet stotink, a je bila v drugi vožnji druga ter se brez težav uvrstila v nedeljski polfinale.

V nedeljo bosta visoko uvrstitev lovili tudi Eva Alina Hočevar in Lea Novak med mlajšimi članicami v kanuju. Eva Alina je kvalifikacije zaključila kot deseta, Lea pa je bila 13. Sara Belingar je bila v prvi vožnji 21., v drugi pa deveta, tako da je žal zaključila s posamičnimi nastopi na tem prvenstvu. Med kanuisti do 23 let bo slovenske barve v polfinalu zastopal Nejc Polenčič, ki je bil 12. Juš Javornik je tako v prvi kot v drugi vožnji napredovanje v polfinale zgrešil za eno mesto. Brez napredovanja je ostal tudi Tit Šenk, ki je popravni izpit v drugi vožnji končal kot 15.

Prav ob koncu tekmovalnega sporeda smo spremljali še kvalifikacijske vožnje na čas v kajakaškem krosu. V mladinski konkurenci kajakašic se je izkazala Naja Pinterič, ki je postavila najhitrejši čas in se zlahka uvrstila v nedeljske izločilne boje. Tam bosta med kajakašicami do 23 let nastopili tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila v kvalifikacijah deseta, in Lea Novak, ki je bila 15. V mladinski konkurenci kajakašev je bil Žiga Lin Hočevar tretji, tako da bo v nedeljo tudi on v boju za kolajne, za vsega eno mesto in 25 stotink sekunde pa se je napredovanje izmuznilo Eneju Grmu, ki je bil 17. Mesto slabši, 18., je bil Jakob Šavli v konkurenci kajakašev do 23 let, tako da je tudi on žal z nastopi zaključil v prvi fazi tekmovanja.

V soboto na EP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane sledijo polfinalne in finalne tekme kajakašev in kajakašic v konkurenci do 23 let in med mladinci. V polfinalu bomo stiskali pesti za deset slovenskih kajakašev in kajakašic, ki so se uspeli uvrstiti v drugo fazo tekmovanja.

REZULTATI: https://siwidata.com/canoelive/#/splash/eca/2291

SPLETNI PRENOS: https://www.youtube.com/CanoeEurope

SPLETNA STRAN: https://www.canoebratislava.sk/

Facebook: https://www.facebook.com/canoebratislava

Instagram: https://www.instagram.com/canoebratislava/