Lea Novak in Žiga Lin Hočevar na EP v Bratislavi nadaljevala slovenski bronasti niz

0
706

Tretji tekmovalni dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi je prinesel prve končne odločitve v posamični konkurenci. Slovenska bera kolajn je bogatejša še za dva brona, ki sta ju priveslala Lea Novak med kajakašicami do 23 let in Žiga Lin Hočevar med kajakaši mladinci.

Lea Novak je na znameniti kajakaški progi v Bratislavi priveslala do enega največjih uspehov v karieri. Tekmovalka tacenskega kluba je že v preteklosti kazala dobre vožnje, tudi precejšen napredek, a vselej je manjkala pika na i. Tokrat se ji je popoln napad v finalu evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane izšel in veselila se je bronaste kolajne v močni konkurenci kajakašic do 23 let.

Vse tri prvourvščene tekmovalke so z zahtevno progo na Donavi opravile brez kazenskih sekund, Lea pa je za zmagovalko zaostala za sekundo in 82 stotink. Naslova evropske prvakinje med mlajšimi članicami se je veselila Čehinja Lucie Nesnidalova, druga pa je bila njena rojakinja Antonie Galuškova, ki je sicer branila naslov, ki si ga je priveslala na lanskem EP do 23 let v Čeških Budjejovicah.

V konkurenci kajakašic do 23 let je v polfinalu veslala tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila na koncu 12., finalni nastop pa se ji je izmuznil za vsega 26 stotink sekunde.

Boljše se je odrezal njen mlajši brat Žiga Lin Hočevar, ki je osvojil še tretjo bronasto kolajno na tem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Po dveh tretjih mestih v ekipnih tekmah kanuistov (med mlajšimi člani in mladinci) je bil tokrat tretji še v finalu kajakašev mladincev. Ljubljančan je lani na mladinskem EP osvojil srebrno kolajno.

Ko je priveslal v cilj tokratnega finala, ni bil zadovoljen, saj je semafor pokazal tretje mesto, ko je prečkal ciljno linijo, na startu pa je bila še peterica mladih slalomistov. Vsi so na zahtevni progi naredili napake in zaostali, tako da se je Žiga Lin lahko veselil novega uspeha.

Naslov mladinskega evropskega prvaka med kajakaši si je priveslal Francoz Martin Cornu, drugi pa je bil Italijan Xabier Ferrazzi, sin olimpijskega prvaka iz Barcelone Pierpaola Ferrazzija in španske olimpijke Marie Eizmendi Perez.

V mladinskem polfinalu sta veslala še Mark Jeklin, ki je bil na koncu 24., in Atej Zobec Urbančič, ki je tekmo zaključil na 29. mestu, saj je prejel 50 kazenskih sekund. Brez njih bi tudi on veslal v finalu.

Odličen rezultat je dosegel tudi celjski kajakaš Lan Tominc, ki se je uvrstil na peto mesto med kajakaši do 23 let. Kako napet je bil finale, pove dejstvo, da je bil peti s pičlimi petimi stotinkami sekunde zaostanka za tretjeuvrščenim tekmovalcem finala. Zmagal je Španec Miquel Trave, drugi je bil Čeh Jakub Krejči, ki je branil lani osvojeni naslov, tretji pa Francoz Leo Vuitton. V polfinalu je veslal tudi Marko Petek, ki pa je nastopil bolan, tako da žal ni imel dovolj moči, da bi se boril za najvišja mesta. Tekmo je zaključil na 29. mestu.

Zelo blizu uvrstitvi v finale je bila kajakašica Ula Skok, ki je v konkurenci mladink zasedla končni enajsti rezultat, finale pa se ji je izmuznil za vsega eno mesto. Usodne so bile kazenske sekunde, ki jih je bilo tokrat kar šest, kar je bilo preveč za uvrstitev v zadnjo fazo tekmovanja in boj za kolajne. V isti konkurenci je bila Naja Pinterič dvanajsta, Ema Lampič pa 17. Zmage se je veselila Paulina Pirro, za katero je to že tretji naslov mladinske evropske prvakinje v kajaku v štirih poizkusih. Druga je bila Čehinja Olga Samkova, tretja pa Nemka Charlotte Wild.

V nedeljo se bo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi zaključilo z boji za osem kompletov kolajn. Najprej bodo na sporedu polfinalne in finalne preizkušnje v kanuju, popoldne pa bodo sledili še izločilni boji v kajakaškem krosu.

REZULTATI: https://siwidata.com/canoelive/#/splash/eca/2291

SPLETNI PRENOS: https://www.youtube.com/CanoeEurope

SPLETNA STRAN: https://www.canoebratislava.sk/

Facebook: https://www.facebook.com/canoebratislava

Instagram: https://www.instagram.com/canoebratislava/