Deveterica mlajših članov do polfinala SP v slalomu na divjih vodah za mladince in U23

0
637

Devet slovenskih čolnov v konkurenci do 23 let se je uvrstilo v polfinale svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Krakovu. Najvišji uvrstitvi dneva je dosegla Eva Alina Hočevar, ki je bila četrta v kvalifikacijah kajakašic in šesta med kanuistkami.

Ljubljanska slalomistka na divjih vodah Eva Alina Hočevar, ki je prvi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in U23 na Poljskem skupaj z leo Novak in Saro Belingar osvojila bron v ekipni tekmi kajakašic do 23 let, je odlično nastopila tudi v posamičnih kvalifikacijah. Tako v kajaku kot v kanuju je bila med najboljšimi in se brez težav uvrstila v polfinale obeh kategorij.

V kajaku je Eva Alina zasedla četrto mesto, od nje so bile boljše le Slovakinja Sona Stanovska, Čehinja Gabriela Satkova in Nemka Franziska Hanke. V polfinale kajakašic se je po prvem nastopu z desetim časom uvrstila še Lea Novak, Sara Belingar pa je bila uspešna v drugi vožnji, kjer je dosegla šesti rezultat. Vse tri tekmovalke so nastopile tudi v popoldanskih kvalifikacijah kanuistk. Tudi tu je bila najboljša Slovenka Eva Alina Hočevar, ki je kvalifikacije sklenila na šestem mestu. Lea Novak je bila tako kot v kajaku deseta, kar ji je prineslo zanesljivo napredovanje v polfinale. Več težav na progi je imela v kanuju Sara Belingar, ki ji preboj v naslednjo fazo tekmovanja ni uspel. V prvi kvalifikacijski vožnji je bila namreč 27., v drugi pa 14. Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila Čehinja Gabriela Satkova, na drugo mesto je prišla Američanka Evy Leibfarth, na tretje pa Francozinja Angele Hug.

V moškem kanuju do 23 let je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah Nejc Polenčič, ki je na tej progi leta 2019 postal mladinski svetovni prvak. Tokrat se je v močni konkurenci uvrstil na 13. mesto, kar mu je prineslo napredovanje v polfinale. V drugi fazi tekmovanja bomo videli tudi Juša Javornika, ki je napredoval s četrtim časom druge kvalifikacijske vožnje. Adam Križaj je imel v obeh nastopih preveč napak, tako da se s 47. in 26. rezultatom kvalifikacij ni prebil v nadaljevanje tekmovanja. Najboljši v prvi kvalifikacijski vožnji je bil Italijan Martino Barzon, drugi je bil Poljak Szymon Nowobilski, tretji pa Britanec Peter Linksted.

V polfinalu kajakašev do 23 let bomo imeli dva predstavnika, in sicer Marka Petka ter Jana Ločnikarja. Celjan Ločnikar je zasedel 21. mesto, Ljubljančan Marko Petek pa je bil 27. Žal se iz kvalifikacij ni uspelo prebiti še enemu celjskemu kajakašu Lanu Tomincu, ki je bil v prvi vožnji 34., v drugi pa je prejel 52 kazenskih sekund, kar je pomenilo 33. rezultat. Najhitrejši je bil Čeh Jakub Krejči, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Francoza Anatole Delassus in Leo Vuitton.

V četrtek kvalifikacijski nastopi čakajo mladince in mladinke. Zjutraj so na sporedu kvalifikacije kajakašev in kajakašic, popoldne pa kanuistov in kanuistk.

Uradna stran prvenstva (spletni prenos, rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023