Tudi mladinci uspešno preko kvalifikacij SP v slalomu na divjih vodah na Poljskem

0
657

Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah na Poljskem so bili v akciji mladinci in mladinke, ki so nastopali v kvalifikacijah. Večina naših mladih reprezentantov je bila uspešna, v ospredju pa je bil Žiga Lin Hočevar, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah kanuistov, v kajaku pa drugi. Do drugega mesta med kanuistkami je priveslala tudi Naja Pinterič.

Mladi slalomisti na divjih vodah uspešno nastopajo na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Krakovu. Četrtek je bil namenjen kvalifikacijam v mladinski konkurenci in v polfinale se je uvrstilo enajst slovenskih čolnov.

Najbolj razpoložen slovenski slalomist na Visli je bil Žiga Lin Hočevar, ki je s kvalifikacijsko progo opravil najbolje med vsemi kanuisti, v kajaku pa je bil od njega boljši le Italijan Xabier Ferrazzi. V kvalifikacijah kajakašev mladincev je bil tretji Nemec Enrico Dietz, s šestim mestom je brez težav napredoval tudi Atej Zobec Urbančič, Enej Grm pa je bil po prvi vožnji 30. in se tudi on uvrstil v naslednjo fazo tekmovanja. V kanuju je imel Žiga Lin Hočevar več kot sekundo in pol prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Drugi je bil Čeh Lukaš Kratochvil, tretji pa Francoz Martin Cornu. Andrej Jeklin je imel deseti čas kvalifikacij, kar je pomenilo napredovanje po prvi vožnji, z drugim nastopom in šestim rezultatom popravnega izpita pa je napredoval tudi Matej Trojanšek.

V kanuju je bila druga v kvalifikacijah Naja Pinterič, dobitnica kolajne na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Bratislavi. Mlada slalomistka je zaostala le za Čehinji Klaro Kneblovo, medtem ko je na tretje mesto priveslala še ena Čehinja Natalie Erlova. Ema Lampič je bila v prvi kvalifikacijski vožnji 20., tako da si je tudi ona zagotovila polfinalni nastop. Asja Jug je bila v prvo 26., v drugo pa je svojo nalogo opravila z odliko, saj je postavila prvi rezultat druge vožnje, tako da bomo tudi njo videli v polfinalu.

V konkurenci kajakašic sta si polfinale zagotovili Ula Skok, ki je bila v kvalifikacijah sedma, in Naja Pinterič kot osma. Dvakrat je morala na progo Neja Velišček, a se ji je napredovanje obakrat izmuznilo, saj je imela 25. in 16. rezultat kvalifikacijskih voženj. Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Nemka Paulina Pirro, sicer aktualna evropska prvakinja, druga je bila Čehinja Klara Mrazkova, tretja pa Francozinja Nina Pesce-Roue.

V petek se prvenstvo nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi tekmami kajakašev in kajakašic do 23 let ter polfinalnimi in finalnimi vožnjami mladincev in mladink v kanuju.

Uradna stran prvenstva (spletni prenos, rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023