Slalomist Žiga Lin Hočevar mladinski svetovni prvak v kanuju

0
802

Žiga Lin Hočevar je na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Krakovu, v svoji drugi sezoni največjih tekmovanj prišel do zlate kolajne in postal svetovni mladinski prvak v kanuju. Uspeh je s četrtim mestom med kanuistkami mladinkami dopolnila Naja Pinterič, Eva Alina Hočevar pa je bila osma med kajakašicami do 23 let.

Komaj šestnajstletni ljubljanski slalomist na divjih vodah Žiga Lin Hočevar je prišel do sedaj največjega uspeha kariere. V svoji drugi sezoni, ko ima pravico nastopov na največjih tekmovanjih, je postal svetovni mladinski prvak v kanuju in tako dopolnil svojo zbirko odličij. Teh se je kljub mladosti nabralo že kar precej, saj je blestel v ekipnih tekmah, pa tudi v posamični konkurenci na dveh mladinskih evropskih prvenstvih, katerih se je udeležil. Lani je bil na mladinskem evropskem prvenstvu posamično drugi v kanuju in kajaku, letos pa je na MEP v Bratislavi osvojil bron v kajaku.

»Brez besed sem. Res sem garal za ta uspeh, pritisk je bil izjemno velik. Leta 2018 je moja sestra postala svetovna mladinska prvakinja in enak uspeh sem si žele tudi sam. Moj oče je zmagal leta 1992. Dal sem vse, kar sem imel, da sem dosegel to zmago. Res mi veliko pomeni. Pred mano sta še dve leti, ko bom lahko branil mladinski naslov, a vem, da bo težko. Enkraten občutek je biti svetovni prvak,« je v solzah po tekmi govoril Žiga Lin.

Dodal je še: »Bil sem zelo nervozen, saj sem imel v polfinalu dve kar veliki napaki, ki sem ju želel popraviti. Ko sem preveslal zadnja protitočna vrata, sem si rekel, da se moram osredotočiti, saj se je bilo težko koncentrirati. Lani v Ivrei sem bil namreč v vodstvu na zadnjem merjenju vmesnega časa, pa naredil veliko napako v zadnji kombinaciji, prejšnji mesec v Bratislavi pa se je zgodba ponovila. Sedaj pa je bilo vse popolno. Neverjetno!«

Hočevar, ki ima slalom na divjih vodah zapisan v genih, je bil najboljši že v kvalifikacijah, v današnjem polfinalu je bil drugi, najboljši nastop pa je prihranil za odločilno vožnjo, v kateri je tekmece ugnal za več kot tri sekunde. Na drugo mesto se je uvrstil Francoz Martin Cornu, na tretje pa Čeh Martin Kratochvil. V polfinalu sta veslala še Andrej Jeklin in Matej Trojanšek, ki pa sta z nastopi zaključila v tej fazi prvenstva. Jeklin je bil 21., Trojanšek pa 28.

Zelo blizu še eni uvrstitvi na zmagovalni oder je bila Naja Pinterič, ki je tokrat finale kanuistk mladink končala kot četrta. Na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu je bila druga, tokrat pa so finalno preizkušnjo pred njo končale Nemki Paulina Pirro in Christin Heydenreich ter Čehinja Klara Kneblova. Naja Pinterič je za zmagovalko zaistala za 4,22 sekunde, kolajna pa se ji je izmuznila za dobre pol sekunde. Asja Jug je bila v polfinalu 13., Ema Lampič pa 29., saj je naredila napako in prejela 52 kazenskih sekund.

V dopoldanskem delu tekmovanja je v finalu kajakašic do 23 let veslala Eva Alina Hočevar in se uvrstila na osmo mesto, za zmagovalko pa je zaostala za šest sekund in pol. Zmagala je Američanka Evy Leibfarth, druga je bila Čehinja Antonie Galuškova, tretja pa Francozinja Coline Charel. V polfinalu je veslala še Lea Novak, bronasta z letošnjega EP do 23 let med kajakašicami, ki pa je tokrat storila preveč napak in z dodatnimi 56 kazenskimi sekundami tekmo končala kot 29.  

V konkurenci kajakašev do 23 let je bil najboljši slovenski predstavnik Marko Petek, ki je zasedel 19. mesto, Jan Ločnikar pa je bil 24. Za popolno prevlado so poskrbeli Francozi, saj so njihovi tekmovalci zasedli vsa tri mesta na zmagovalnem odru. Zmagal je Leo Vuitton, drugi je bil Anatole Delassus, tretji pa Titouan Castryck.

V soboto polfinalne in finalne vožnje čakajo kanuiste in kanuistke do 23 let ter kajakašice in kajakaše v mladinski konkurenci.

Uradna stran prvenstva (spletni prenos, rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023

Foto: Damiano Benedetto / ICF