Uspehi v Krakovu se nadaljujejo – Nejc Polenčič in Žiga Lin Hočevar do bronov

0
272
Kolna Canoe Slalom Course, Krakow, Poland.August, 19th, 2023. Junior and U23 Canoe Slalom World Championships 2023. Photo credit Planet Canoe/ Damiano Benedetto

Slovenska mladinska in mlajše članska reprezentanca v slalomu na divjih vodah nadaljuje z odličnimi nastopi na svetovnem prvenstvu v Krakovu. Predzadnji dan je Nejc Polenčič priveslal do brona med kanuisti do 23 let, Žiga Lin Hočevar pa je dopolnil petkov uspeh, ko je postal svetovni mladinski prvak v kanuju, še z bronasto kolajno v kajakaški konkurenci mladincev. Atej Zobec Urbančič je bil v finalu kajakašev do 18 let sedmi, Naja Pinterič pa je bila med kajakašicami mladinkami deveta.

Primorski kanuist Nejc Polenčič je odlično nastopil na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na Poljskem, saj je v konkurenci do 23 let priveslal do tretjega mesta in bronaste kolajne. To je zanj že drugi izjemen uspeh na progi v Krakovu, saj je leta 2019 tu slavil naslov mladinskega svetovnega prvaka v kanuju.

Tokrat je Polenčič v polfinalu z nekaj nervoze spremljal razplet, saj se je v finale uvrstil kot deseti in tako ujel še zadnjo vstopnico za veliki finale, a v odločilni vožnji je po odličnem nastopu dolgo vztrajal na vrhu. Prehitel ga je šele Francoz Jules Bernardet, drugi po polfinalu, ki je bil hitrejši kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama. Na koncu je francoski kanuist slavil zmago s prednostjo sekunde in desetinke pred Britancem Kurtsom Rozentalsom, vodilnim po polfinalu. Polenčič je bil tretji s sekundo in 66 stotinkami zaostanka za novim svetovnim prvakom med mlajšimi člani.

V polfinalu kanuistov do 23 let je veslal tudi Juš Javornik in zasedel 26. mesto.

Za še en uspeh pa je poskrbel 16-letni Žiga Lin Hočevar, ki je po petkovem vrhunskem rezultatu, ko je postal svetovni mladinski prvak v kanuju, po kolajni posegel še v kajaku. V konkurenci do 18 let sta ga prehitela dva kajakaša, tako da se je veselil bronaste kolajne. To je zanj drugi letošnji bron med kajakaši, saj je bil tretji tudi na julijskem mladinskem evropskem prvenstvu v Bratislavi.

Zmagal je Italijan Xabier Ferrazzi, sin olimpijskega prvaka iz Barcelone 1992 Pierpaola Ferrazzija in španske olimpijke Marie Eizmendi, drugi pa je bil Francoz Martin Cornu, ki je bil drugi tudi v petkovem finalu kanuistov mladincev. Žiga Lin Hočevar je na tretjem mestu za zmagovalcem zaostal za sekundo in pol. V finalu je veslal tudi Primorec Atej Zobec Urbančič, ki je priveslal do sedmega mesta. Enej Grm je obstal v polfinalu, na 20. mestu.

V finalu kajakašic mladink je veslala Naja Pinterič, ki si je finalno deseterico priveslala z osmim časom polfinala. V finalnem nastopu je bila mesto slabša, deveta, saj je naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund. Prve tri tekmovalke so bile zelo hitre in izenačene, ločilo jih je vsega 74 stotink sekunde. Za dvojno češko zmagoslavje sta poskrbeli Bara Galuškova in Klara Kneblova, tretja pa je bila Nemka Paulina Pirro, sicer aktualna evropska mladinska prvakinja v kajaku in petkova zmagovalka kanuističnega finala mladink. V polfinalu kajakašic do 18 let je veslala še Ula Skok in zasedla 15. mesto.

Žal svoje predstavnice nismo imeli v finalu kanuistk do 23 let. Tako Lea Novak kot Eva Alina Hočevar sta namreč obstali v polfinalu. Višje je tekmovanje zaključila Lea Novak, ki je bila 12., uvrstitev v finale se ji je izmuznila za sedem desetink, za usodna pa sta se izkazala dva dotika in štiri kazenske sekunde. Dotik je imela tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila 19. Zmagala je Slovakinja Sona Stanovska, druga je bila Čehinja Tereza Kneblova, tretja pa Američanka Evy Leibfarth, ki je v petek zmagala med kajakašicami do 23 let.

V nedeljo se bo prvenstvo na Visli zaključilo s tekmami v kajakaškem krosu.

Uradna stran prvenstva (spletni prenos, rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023

Foto: Damiano Benedetto / ICF