Za konec prvenstva v Krakovu enajsti mesti Naje Pinterič in Jakoba Šavlija

0
431

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu se je zaključilo s tekmami kajakaškega krosa, kjer sta Naja Pinterič med kajakašicami in Jakob Šavli med kajakaši osvojila enajsti mesti. Slovenska ekipa se s Poljske vrača bogatejša za šest kolajn, tudi zlato Žige Lina Hočevarja.

Za mladimi slalomisti na divjih vodah je izjemno svetovno prvenstvo v Krakovu, saj so kajakašice in kanuistke že prvi dan osvojile srebrno in bronasti kolajni v ekipnih tekmah, v petek je Žiga Lin Hočevar postal svetovni mladinski prvak v kanuju, v soboto pa sta bronasti kolajni osvojila še Nejc Polenčič med kanuisti do 23 let in Žiga Lin Hočevar med kajakaši mladinci.

Zadnji dan slovenska reprezentanca ni posegla po kolajnah, najvišje v kajakaškem krosu sta bila uvrščena Naja Pinterič med mladinkami in Jakob Šavli med mlajšimi člani. Naja Pinterič se je v izločilne boje mladink uvrstila z desetim časom kvalifikacijskih voženj na čas. V prvem krogu na izpadanje je bila najboljša v skupini, kar je pomenilo gladko napredovanje v četrtfinale. Tudi v četrtfinalu je prikazala borben nastop, saj je bila v cilju najprej prva, a se je kmalu izkazalo, da je na progi naredila napako. Pripis napake avtomatično pomeni nazadovanje, tako da je bila v skupini tretja, in obstala v četrtfinalu, na koncu pa bila uvrščena na enajsto mesto. V finalu mladink je zmagala Čehinja Klara Kneblova, druga je bila Francozinja Nina Pesce-Roue, tretja pa Avstralka Codie Davidson.

Podobno se je primerilo tudi Primorcu Jakobu Šavliju. Slednji je imel v kvalifikacijskih vožnjah na čas 14. rezultat, kar je pomenilo napredovanje v glavni del tekmovanja. V svoji kvalifikacijski skupini mlajših članov je zaostal le za Švicarjem Janom Rohrerjem, lanskim članskim evropskim prvakom v tej kajakaški disciplini. Švicar je bil nerešljiva uganka tudi v četrtfinalni skupini, kjer je bil drugi Poljak Mikolaj Mastalski, Šavli pa se je uvrstil na tretje mesto in obstal v tej fazi tekmovanja. Tudi njegov dosežek je zadostoval za končno enajsto mesto. V kvalifikacijskih vožnjah na čas je nastopil še Marko Petek, ki pa ni uspel napredovati in je zasedel skupno 45. mesto.

V konkurenci kajakašic do 23 let je v izločilnih bojih veslala Lea Novak, a obstala v prvem krogu, po tem ko je bila v svoji skupini tretja. To ji je v končni razvrstitvi prineslo 18. mesto. Eva Alina Hočevar je bila 40. in ni veslala v skupinskem delu tekmovanja. Zmagala je Čehinja Katerina Bekova, druga je bila Francozinja Angele Hug, tretja pa Švicarka Alena Marx.

Dva predstavnika smo imeli še v mladinski konkurenci kajakašev. Enej Grm je tekmovanje končal na 22. mestu, po tem ko je izpadel v prvem krogu izločilnih bojev. V skupini je bil tretji, napredovala pa sta prva dva tekmovalca. Razočaran pa je bil Žiga Lin Hočevar, saj je v kvalifikacijskih vožnjah na čas naredil veliko napako ter bil 68. Naslov svetovnega mladinskega prvaka v kajakaškem krosu si je priveslal Italijan Michele Pistoni, drugi je bil Francoz Martin Cornu, tretji pa Američan Kyler James Long.

Uradna stran prvenstva (spletni prenos, rezultati): https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023

Foto: Damiano Benedetto / ICF