Do polfinala svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah sedem mlajših članov.

0
582

Po izjemno uspešnem uvodnem dnevu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Italiji, ko je slovenska ekipa osvojila srebrni in bronasto kolajno v ekipnih tekmah, so se danes začele posamične preizkušnje. Za mesta v polfinalu so se potegovali tekmovalke in tekmovalci v konkurenci do 23 let. Polfinalne nastope v Ivreji si je priveslalo sedem slovenskih mlajših članov.

Kot prvi so se na progo podali kanuisti, kjer si je že s prvo vožnjo polfinalni nastop zagotovil Žiga Taljat, ki je dosegel sedemnajsti čas. Klemen Vidmar in oboleli Tine Kancler sta morala nastopiti še v drugo. Vidmar, član tacenskega kluba, je v drugem nastopu veslal boljše in se s sedmim časom tudi on uvrstil v drugo fazo tekmovanja. Malo je do napredovanja zmanjkalo lanskoletnemu mladinskemu evropskemu prvaku v kajaku Tinetu Kanclerju, ki tokrat tekmuje v kanuju. V cilj je prišel z 12. časom druge kvalifikacijske vožnje, tako da se mu je nastop v polfinalu izmuznil za manj kot sekundo.

Med kanuisti do 23 let je s kvalifikacijami najbolje opravil Slovak Marko Mirgorodsky, drugi je bil Čeh Vaclav Chaloupka, tretji pa Poljak Kacper Sztuba.

V dopoldanskem delu programa smo spremljali še kvalifikacije kajakašic do 23 let. Slovenske barve sta zastopali Eva Jeklin in Zala Zanoškar, a se v močni konkurenci žal nobeni ni uspelo prebiti v naslednjo fazo tekmovanja. Po prvem nastopu je bila Zanoškarjeva 33., Jeklinova pa 41. Slednja je v drugo veslala brez kazenskih sekund, a žal nekoliko prepočasi za napredovanje, tako da je nastop na svetovnem prvenstvu sklenila v kvalifikacijah, le mesto za uvrstitvijo v polfinale. V drugi vožnji je bila namreč enajsta. Kajakašica celjskega kluba Zala Zanoškar pa je v drugo naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, ob tem pa je imela še dva dotika. Na koncu je v drugi vožnji postavila 22. čas.

Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Brazilka Ana Satila, druga je bila Francozinja Camille Prigent, tretja pa Britanka Kimberley Woods. Vse omenjene tekmovalke že imajo številne izkušnje s članskih prvenstev, med drugim je Kimberley Woods tudi lanskoletna evropska članska prvakinja iz Tacna, sicer v kanuju.

Popoldanski del tekmovanja so odprle kanuistke, kjer sta se za napredovanje v polfinale potegovali dve Slovenki. Po prvem nastopu je le eno mesto od napredovanja ločilo Aljo Kozorog, ki je bila 21., Nina Bizjak pa je uvodni posamični nastop končala na 26. mestu. Obe sta se tako na progo podali še enkrat. V drugi kvalifikacijski vožnji sta bili uspešni, saj sta si obe zagotovili napredovanje. Kozorogova je bila od prihodu v cilj druga, kjer je ostala vse do prihoda zadnje tekmovalke v cilj. Bizjakova je v drugem nastopu dosegla šesti čas.

Ob koncu kvalifikacijskega dne pa smo spremljali še nastope kajakašev v konkurenci do 23 let. Vsi trije slovenski reprezentanti – Srabotnik, Testen in Kuder Marušič, ki so tudi del članske reprezentance in so letos tekmovali na tekmah svetovnega pokala, Srabotnik in Testen pa sta s Kauzerjem tudi osvojila ekipno kolajno na evropskem članskem prvenstvu, so se brez težav v polfinale uvrstili že s prvim nastopom. Zelo hitro je veslal Martin Srabotnik, ki je dosegel peti čas kvalifikacij in kljub dotiku za najhitrejšim kajakašem preizkušnje zaostal za 1,19 sekunde. Niko Testen je v kvalifikacijah zasedel 13. mesto, Vid Kuder Marušič pa je bil 16. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Italijan Marcello Beda, drugi je bil Avstrijec Mario Leitner, tretji pa Španec David Llorente.

V četrtek kvalifikacijski nastopi čakajo še mladince. V kanuju bodo tekmovali Jaka Bernat, Nejc Polenčič in Urh Turnšek, v ženskem kajaku Sara Belingar, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, Hočevarjeva in Novakova tudi v kanuju, v moškem kajaku pa se bodo za napredovanje v polfinale potegovali Vid Oštrbenk, Ulan Valant in Lan Tominc.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2018/rankings-results