V dopoldanskem delu kvalifikacij SP v Ivreji uspešnih pet čolnov.

0
441

V Ivreji so mladi slalomisti opravili še z zadnjim kvalifikacijskim dnem svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Slovenci so bili uspešni, saj so si napredovanje v polfinalne preizkušnje, ki bodo na sporedu v soboto in nedeljo priveslali vsi kanuisti – Urh Turnšek, Nejc Polenčič in Jaka Bernat, Novakova in Hočevarjeva tako v kajaku kot kanuju ter kajakaša Vid Oštrbenk in Lan Tominc

S stoodstotno uspešnostjo v dopoldanskih kvalifikacijah so se lahko pohvalili mladi kanuisti Urh Turnšek, Nejc Polenčič in Jaka Bernat. Že s prvim nastopom in šestim rezultatom kvalifikacij si je napredovanje brez težav zagotovil celjski kanuist Urh Turnšek. V drugem kvalifikacijskem nastopu pa sta se mu pridružila še kanuista Nejc Polenčič in Jaka Bernat. Polenčič je bil blizu uvrstitvi v polfinale že v prvem nastopu, saj ga je od najboljše dvajseterice ločilo manj kot sedem desetink, bil je namreč 23. V drugo je postavil tretji čas kvalifikacij. Nastop v polfinalu pa si je z devetim rezultatom druge vožnje priveslal tudi novinec v slovenski reprezentanci Jaka Bernat. Najhitrejši kanuist kvalifikacij med mladinci je bil Francoz Nicolas Gestin, drugi je bil Čeh Vojtech Heger, tretji pa Španec Miquel Trave.

V mladinski konkurenci kajakašic sta s prvo vožnjo v naslednjo fazo tekmovanja napredovali Lea Novak in Eva Alina Hočevar. Kajakašica tacenskega kluba Lea Novak je bila ob koncu kvalifikacij uvrščena na sedmo mesto, Eva Alina Hočevar pa je uvodno posamično vožnjo na tem svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane končala na 15. mestu. Tretja slovenska predstavnica med kajakašicami, ki se je skupaj z Novakovo in Hočevarjevo veselila ekipne srebne kolajne, Sara Belingar je prvi kvalifikacijski nastop zaključila na 23. mestu, neposredno uvrstitev v polfinale pa si je priveslalo 20 najhitrejših tekmovalk. V drugo je na progi naredila pet dotikov in z desetimi kazenskimi sekundami zasedla trinajsto mesto.

Najhitrejša v kvalifikacijah je bila Slovakinja Sona Stanovska, druga je bila Britanka Bethan Forrow, tretja pa Američanka Sage Donnelly.

Eva Alina Hočevar in Lea Novak sta se popoldne znova podali na progo, saj so ju čakale še kvalifikacije v kanuju. Obe sta bili uspešni in to že v prvem nastopu. Eva Alina Hočevar je namreč zasedla osmo mesto, Lea Novak pa 14., kar je pomenilo napredovanje v drugo fazo tekmovanja. Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila Čehinja Gabriela Satkova, druga je bila Slovakinja Sona Stanovska, tretja pa še ena Čehinja Tereza Kneblova.

Za konec tekmovalnega dne pa smo spremljali še kvalifikacijske nastope kajakašev v konkurenci mladincev. Najboljši slovenski rezultat kvalifikacij v tej konkurenci je postavil Vid Oštrbenk, kajakaš čateškega kluba, ki je bil 18. Zanesljivo je s prvim nastopom napredoval tudi Celjan Lan Tominc, ki je bil 23. Ulan Valant je v prvo postavil 39. čas kvalifikacij, tako da je moral na progo še v drugo. V drugem nastopu je bil 12. in je s svojimi nastopi na tem prvenstvu žal že zaključil. Na prvih dveh mestih sta kvalifikacije zaključila Francoza Anatle Delassus in Vincent Delahaye, tretji pa je bil Španec Pau Echaniz.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2018/rankings-results