Do polfinala tekme v Penrithu pet Slovencev.

0
615

S kvalifikacijami odprtega prvenstva Avstralije se je na olimpijski progi v Penrithu pričel divjevodaški festival, ki bo v soboto prinesel še preizkušnje v sprintu na divjih vodah in v kajakaškem prostem slogu. V petek so bile na vrsti kvalifikacije slalomistov v vseh kategorijah, od sedmih slovenskih čolnov na startu pa si je polfinale zagotovila peterica.

Najvišje uvrščeni slovenski predstavnik petkovih kvalifikacijah v Penrithu je bil kanuist Luka Božič, ki je uvodni tekmovalni nastop v sezoni 2019 končal na sedmem mestu. S progo je opravil brez kazenskih sekund, za vodilnim tekmovalcem kvalifikacij olimpijskim prvakom Denisom Gargaudom Chanutom iz Francije pa zaostal za 1,16 sekunde. Na drugo mesto je priveslal Avstralec Daniel Watkins, na tretje pa Slovak Alexander Slafkovsky.

V konkurenci kajakašic sta obe slovenski predstavnici kvalifikacije končali med najboljšo deseterico. Urša Kragelj je priveslala do osmega rezultata, Ajda Novak pa je bila uvrščena mesto za njo. S precejšnjo prednostjo več kot treh sekund in pol pred tekmicami je najboljša vožnja uspela Nemki Ricardi Funk. Na drugo mesto je priveslala Novozelandka Luuka Jones, tretja pa je bila še ena Nemka Jasmin Schornberg.

V konkurenci kajakašev sta se brez težav v polfinale uvrstila Peter Kauzer in Niko Testen. Kauzer je v kvalifikacijah priveslal na deseto mesto, Niko Testen pa na enajsto, ki ga je delil z Nemcem Sebastianom Schubertom. Najhitrejši je bil olimpijski prvak Joseph Clarke, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Italijan Zeno Ivaldi. V kvalifikacijah je veslal tudi Žan Jakše, a obstal v prvi fazo tekmovanja, saj je prvo kvalifikacijsko vožnjo končal na 42. mestu, drugo pa na 17.

Brez napredovanja v polfinale je ostala tudi edina slovenska predstavnica med kanuistkami Alja Kozorog, ki je bila v prvem nastopu 27, v drugem pa 13. Več kot pet sekund prednosti pred tekmicami je imela v cilju Avstralka Jessica Fox, na drugo mesto je priveslala Nemka Jasmin Schornberg, na tretje pa mlajša sestra Jessice Fox Noemie Fox.

V soboto in nedeljo so v Penrithu na sporedu polfinalne in finalne vožnje v slalomu na divjih vodah ter sprinterska tekma v spustu na divjih vodah in preizkušnja v kajakaškem prostem slogu.

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=auscanoe.20190214

 

Foto: JGR Images