Določena slovenska olimpijska reprezentanca za Atene – poleg treh divjevodašev uvrščen tudi Jernej Z

0
317

Ljubljana, 20. julija (STA) – Izvršni odbor (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je določil reprezentanco za XXVIII. olimpijske igre (OI) v Atenah (od 13. do 29. avgusta), ki bo štela 75 tekmovalcev z izpolnjenimi normami in kriteriji, kar je eden več, kot na OI leta 2004 v Sydneyju. Med olimpijci, 25. julija ob 20. uri se bodo predstavili javnosti na posebni slovesnosti, ki jo bo neposredno prenašala tudi TV Slovenija, so tudi vsi trije dobitniki zlatih odličij leta 2000 v Sydneyju veslača Iztok Čop in Luka Špik (dvojni dvojec) ter strelec Rajmond Debevec (trojni položaj), svetovna rekorderka v teku na 800 m in evropska prvakinja Jolanda Čeplak ter najuspešnejša športnica s 35 odličji na velikih tekmovanjih atletinja Merlene Ottey, ki bo nastopila na sedmih OI, na vseh prejšnjih pa je za Jamajko osvajala odličja.
Celotna slovenska olimpijska delegacija šteje 118 članov skupaj z vodstvom, zdravniki, fizioterapevti in drugim tehničnim osebjem. Na seznamu je 53 športnikov in 22 športnic iz enajstih panog: atletike (16, 10 atletov, 6 atletinj), jadranja (7, 4 jadralci, 3 jadralke), juda (4, 1 judoist, 3 judoistke), kajaka in kanuja na divjih vodah (3, po 1 kajakaš, kanuist in kajakašica), kajaka in kanuja na mirnih vodah (1 tekmovalec), cestnega kolesarstva (4, 4 kolesarji), plavanja (11, 6 plavalcev, 5 plavalk), rokometa (15 rokometašev), strelstva (1 strelec), tenisa (4 teniške igralke) in veslanja (9 veslačev). Najboljša slovenska olimpijka izpred štirih let Brigite Langerholc, četrta v teku na 800 m, ni na seznamu potnikov. Ima sicer B olimpijsko normo, vendar bi morala doseči A normo, ki jo ima že Jolanda Čeplak. Langerholčeva in drugi atleti imajo po pravilih Mednarodne atletske zveze (IAAF) in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) do 8. avgusta možnost, da dosežejo olimpijske norme in bodo v primeru uspeha naknadno uvrščeni na seznam potnikov. Podobno velja za Urško Žolnir, ki je prva rezerva za nastop v judu, njen nastop pa je odvisen od mednarodne panožne zveze in MOK. Na seznamu potnikov je trenutno je 22 rokometašev, zveza pa bo seznam skrčila na 15 udeležencev olimpijskega turnirja.
Med olimpijske potnike sta bila na današnji korespondenčni seji Odbor za vrhunski šport (OVŠ) dodatno uvrščena kajakaš na mirnih vodah Jernej Zupančič Regent ter plavalka Lara Babič za štafeto 4 X 200 m prosto, kar so potrdili tudi člani IO OKS. Na seji IO OKS pa so potrdili tudi teniško igralko Majo Matevžič in atleta Gregorja Cankarja, ki ima B normi v skoku v troskoku in daljini. V slednji ima B normo tudi Jan Žumer, ki bo v daljini na OI tekmoval, če se bo tako odločila atletska stroka in če bo bolje pripravljen od Cankarja. “Prav danes je minilo 80 let, odkar je prvi Slovenec osvojil zlato; ta vrhunski dosežek, na katerega smo lahko vsi ponosni, je dosegel Leon Štukelj v olimpijskem mnogoboju,” je uvodoma dejal predsednik OKS Janez Kocijančič, ki je uvodoma podpisal sponzorsko pogodbo s Telekomom do OI leta 2008 v Pekingu.


“OVŠ je seznam predlaganih kandidatov oblikoval na sedmi redni seji v 11. julija ter dopolnil na današnji korespondenčni seji. Narejen je bil na temelju prijav nacionalnih panožnih športnih zvez. OVŠ na seznam ni uvrstil s strani Teniške zveze Slovenije (TZS) predlagane Maje Matevžič, ki pol leta ne nastopa in ni ustrezno pripravljena. Na seznamu Atletske zveze je bil Gregor Cankar za skok v daljino in troskok, po mnenju OVŠ pa ni ustrezno pripravljen. Jan Žumer, ki ima prav tako B normo za skok v daljino, ima boljše rezultate od Cankarja, ki ima sicer izjemne zasluge za uspehe slovenske atletike v prejšnjem obdobju. OVŠ tudi ni v celoti podprl predloga Kolesarske zveze Slovenije, sekcije za gorsko kolesarjenje. Miha Šolar je bil predlagan potem ko se je Jure Golčer odpovedal nastopu. Šolar pa ne dosega rezultatov, ki bi bili ustrezni za nastop na največjem športnem tekmovanju,” je pojasnil stališče vodja olimpijske delegacije Marko Ilešič, ki se je vzdržal pri glasovanju o uvrstitvi Matevžičeve na OI, ostali člani pa so bili za. Pri glasovanju za Cankarja je bilo devet članov za, dv