Stevanovič deveti, Hočevar le 24.

0
549

Augsburg, 18. julija (STA) – Tako kot sobota je bila tudi nedelja kar naklonjena slovenskim kajakašem in kanuistom na divjih vodah, ki so se na predzadnji preizkušnji svetovnega pokala v slalomu borili v nemškem Augsburgu. Tokrat je za veselje v slovenskem taboru poskrbel Dejan Stevanovič, ki je med kanuisti osvojil deveto mesto. Preostalima dvema slovenskima predstavnikoma Simonu Hočevarju, sicer potniku na olimpijske igre v Atenah, in Joštu Zakrajšku se v polfinalu ni uspelo prebiti med deset, tako da sta zasedla končno 24. oziroma 28. mesto. Na progi, ki je leta 2003 gostila svetovno prvenstvo, je bil najboljši Nemec Stefan Pfannmoeller, ki je slavil pred rojakom Nicom Bettgejem in Francozom Olivierjem Lallietom.

Za podobnost z včerajšnjo preizkušnjo kajakašev je poskrbel prav Stevanovič, sicer šesti v skupnem seštevku tega tekmovanja, saj je tako kot Uroš Kodelja v polfinalu in finalu zabeležil peto in deveto mesto. Na njegovo žalost pa je prav slednje bila njegova končna uvrstitev. Po polfinalu mu je s petim najboljšim časom namreč kazalo še veliko bolje, toda skupno šest sekund kazni je bilo v Ledenem kanalu preveč za kakšno višjo uvrstitev. Tekmo je sicer zaznamovala suverena zmaga vodilnega v svetovnem pokalu, razlika med Pfannmoellerjem in Bettggejem je namreč znašala kar dobrih pet sekund.

“Stevanovič je pokazal, da je zelo zanesljiv in dobro pripravljen. V finalni vožnji mu je sicer malce spodletelo, toda na zadnji tekmi prihodnji konec tedna bo to skušal še popraviti in se spet zavihteti med najboljše. Vsekakor smo več pričakovali od Hočevarja, ki pa je, tako kot Stevanovič v finalu, naredil napako že v drugih vratih. Sledil je padec koncentracije, kar je botrovalo k še nekaj napakam vzdolž proge. Dotikov je bilo za tekmo svetovnega pokala preveč, brez njih pa bi se uvrstil nekje okrog 11. mesta. Zakrajšek je odpeljal po pričakovanjih, saj je njegov doseg 20. mesto, toda tudi on je napravil preveč napak za vidnejši rezultat,” je nastop kanuistov orisal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Svoje orožje v polfinalu je imela slovenska vrsta tudi v ženskem kajaku, kjer se je poskušala čim bolje odrezati druga slovenska olimpijska potnica Nada Mali. Finalni nastop se ji je tokrat izmuznil le za mesto, saj je pristala na nehvaležnem 11. mestu, dve sekundi pa sta 16. kajakašico letošnjega svetovnega pokala ločili od tako želene deseterice. Končno zmagoslavje je bilo v znamenju čeških divjevodašic, saj so te imele dve svoji predstavnici na zmagovalnih stopničkah. Na najvišjo je stopila Štepanka Hilgertova, na tretjo pa Marcela Sadilova. Med njiju se je vrinila le vodilna v svetovnem pokalu, Nemka Mandy Planert, ki jo je zmage stal dotik na prvi progi.

“Lahko rečem, da smo kar zadovoljni z nastopi v Augsburgu, pojavilo se je nekaj spodrsljajev, predvsem pri tekmovalcih, ki se lahko povzpnejo med najboljše. Zgrešili so precej vrat, toda drugače so hitri in upam, da bodo to potrdili v Bourgu. Prav tako bi bilo dobro, da zadržijo formo tudi po tej tekmi, saj bi posledično z dobrimi občutki odpotovali na olimpijsko tekmo. Prav Kodelja in Malijeva sta v zadnjem času pokazala najboljšo pripravljenost, Hočevar pa je tako izkušen, da bo že v Franciji znal popraviti napake in bo bolje pripravljen na samo tekmovanje,” je končno ceno podal Jelenc.

* Izidi:
– moški:
– C-1:
1. Stefan Pfannmoeller (Nem) 190,73 (0)
2. Nico Bettge (Nem) 195,75 (2)
3. Olivier Lalliet (Fra) 197,23 (0)
4. Jan Benzien (Nem) 199,75 (4)
5. Leopold Fuchs (Avt) 200,14 (2)

9. Dejan Stevanovič (Slo) 205,97 (6)
24. Simon Hočevar (Slo) 109,36 (8)
28. Jošt Zakrajšek (Slo) 131,15 (0)
– ženske:
– K-1:
1. Štepanka Hilgertova (Češ) 203,09 (0)
2. Mandy Planert (Nem) 203,68 (2)
3. Marcela Sadilova (Češ) 208,02 (2)
4. Violetta Oblinger-Peters (Avt) 211,47 (2)
5.