Kodelja pred OI v dobri formi

0
503

Augsburg, 17. julija (STA) – Slovenski kajakaš Uroš Kodelja je na predzadnji preizkušnji svetovnega pokala v kajaku in kanuju na divjih vodah v nemškem Augsburgu osvojil odlično peto mesto in potrdil dobro pripravljenost pred olimpijskimi igrami v Atenah, ki bodo potekale od 13. do 29. avgusta. V disciplini K-1 je s slalomsko progo na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2003 sicer najbolje opravil domačin Thomas Schmidt, drugi je bil Čeh Ivan Pišvejc, tretji pa Britanec Campbell Walsh. Ostala dva slovenska kajakaša Dejan Kralj in Fedja Marušič sta izpadla že v polfinalu, zasedla pa sta 37. oziroma 38. mesto. Obema se je namreč pripetila huda napaka, saj sta izpustila po ena vrata.
Kajakaška tekma je ponudila zelo tesne odločitve, saj je bila razlika med prvouvrščenima le 24 stotink sekunde. Schmidt, ki pred zadnjo tekmo v Bourg St. Mauriceu vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, si je zmago zagotovil z odlično drugo vožnjo, saj je kljub enemu dotiku postavil najboljši čas. Po prvem teku je sicer vodil Pišvejc, ki pa je v drugo odpeljal bistveno počasneje, a je to kljub vsemu zadostovalo za drugo mesto. Kodelja je bil v polfinalu na devetem mestu, v finalu pa je spet odpeljal brez napake in skoraj sekundo hitreje kot poprej, kar ga je dvignilo za štiri mesta. V razvrstitvi svetovnega pokala je sicer najboljši Slovenec Kralj na 11. mestu, Kodelja pa je mesto za njim.
“Včeraj sem bil kar malce v dvomih, saj sem nabral kar 14 kazenskih sekund, toda čas je bil kar dober in to mi je dajalo upanje za današnjo tekmo. Slednjo pa sem odpeljal tekoče skozi vse kombinacije, pojavljale so se le manjše napake. Odlično se mi je izšlo že v prvem teku, ko sem bil deveti, v drugo pa sem tudi dobro napadal in opravil še eno podobno vožnjo. Veseli me ta rezultat, saj še nisem v pravi formi, predvsem mi manjka nekaj hitrosti,” je po tekmi dejal 30-letni član slovenske olimpijske odprave Kodelja.


Druga finalna odločitev je potekala v kanuističnem dvojcu, kjer pa slovenska reprezentanca v finalu ni imela svojih predstavnikov, saj sta Nejc Višnar in Urban Jarc v petkovih kvalifikacijah zasedla 22. mesto. Končne zmage sta se sicer veselila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Stepanek pred rojakoma Marekom Jirasom in Tomašem Maderjem ter Nemcema Christianom Bahmannom in Michaelom Senftom. V svetovnem pokalu vodita Slovaka Pavol in Peter Hochschorner.


V nedeljo finalni obračuni čakajo še kajakašice in kanuiste. V polfinalu ženskega K-1 bo nastopila tudi slovenska olimpijka Nada Mali, ki je v kvalifikacijah dosegla 18. čas, najboljša je bila drugouvrščena iz Prage, Nemka Mandy Planert. V disciplini C-1 je dobro pripravljenost v kvalifikacijskih vožnjah pokazal Dejan Stevanovič, ki je bil peti, med najboljših 40 pa sta se prebila tudi Simon Hočevar z 19. časom in Jošt Zakrajšek, ki je bil 30. Najhitreje je progo, ki je gostila tudi prvo olimpijsko tekmovanje v slalomu, preveslal Nemec Jan Benzien.


“Mislim, da je Stevanoviču že v petek uspela dobra predstava, proga mu leži in verjamem, da bo tudi jutri ponovil kvalifikacijsko vožnjo. Hočevar je bil malce rezerviran, saj je to njegova prva tekma po evropskem prvenstvu in ni v tekmovalnem ritmu, toda že včerajšnji drugi tek je pokazal, da ve, kako iti v samo tekmo in upamo, da bo to tudi uresničil. Za Malijevo je to zadnja tekma pred OI, po Augsburgu se bo namreč pripravljala doma in ne bo odpotovala v Bourg, zato je pomembno, da bi ponovila kvalifikacijske vožnje iz Prage, saj bi ji to dalo dober občutek in potrebno samozavest,” pa je o nedeljskih nastopih svojih varovancev povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.* Izidi:
– moški:
– K-1:
 1. Thomas Schmidt (Nem)                       186,13  (2)
 2. Ivan Pišvejc (Češ)                               186,37  (0)
&nbs