Vse se vrti okrog sedmega mesta

0
348

Ljubljana, 14. julija (STA) – Kajak in kanu na divjih vodah je eden izmed športov, ki je v preteklosti že prinesel veliko veselja v slovenski tabor na olimpijskih igrah. Doslej največji uspeh slalomistov je zabeležil Andraž Vehovar, ki je leta 1996 v Atlanti osvojil srebrno kolajno, ob tem pa so se divjevodaši kar nekajkrat prebili tudi med najboljših deset. Prav slednje bo na olimpijadi v Atenah osnovni cilj, z malce sreče pa še kaj več. Tako lahko Slovenci optimistično pričakujejo odlične izide, do kolajne pa bo v močni konkurenci pot še več kot le trnova. To bodo čim bolje in čim hitreje skušali preveslati kajakaš Uroš Kodelja, kanuist Simon Hočevar in kajakašica Nada Mali, ki so si zagotovili pravico nastopa na OI 2004. Malijeva in Hočevar že imata izkušnje z OI, medtem ko je Kodelja debitant.
Kot že rečeno, se je zgodba o slovenski divjevodaški kolajni začela v Atlanti leta 1996, toda že prve letne igre z udeležbo samostojne Slovenije v Barceloni so prinesle kar nekaj odmevnih uvrstitev slovenskih slalomistov. Tako je kajakaš Marjan Štrukelj pristal na šestem mestu, ekipni uspeh pa sta z devetim in desetim mestom dopolnila še Albin Čižman in Janez Skok. Malce manj veselja sta slovenski reprezentanci prinesla kanuista Jože Vidmar in Borut Javornik, ki jima ni uspel preboj med najboljših deset. Šport, ki si je mesto na največjem športnem dogodku priboril šele na OI leta 1972 v Muenchnu, je doslej največji uspeh slovenskih divjevodašev prinesel ob 100-letnci prvih iger moderne dobe v Atlanti leta 1996, v glavni vlogi pa se je znašel Andraž Vehovar, ki je presenetil vso svetovno konkurenco razen zlatega Nemca Oliverja Fixa. Tako kot v Barceloni tudi na ameriški celini ni izostala nova uvrstitev med deset, saj je Jernej Abramič takratno preizkušnjo kajakašev končal na sedmem mestu.
To je bil najboljši dosežek tudi štiri leta kasneje v Sydneyju, ko je kot sedmi končal Simon Hočevar. “Hočevar je bil že v Sydneyju dober, vsekakor je prvi cilj izboljšati ta rezultat. Jaz verjamem, da je tega sposoben, toda vemo, da je proga v Atenah zelo zahtevna in se lahko zgodi marsikaj. Olimpijska tekma je tudi sicer prav posebna preizkušnja, kjer favoriti ne osvajajo vedno najvišjih mest. Zelo hitro se ti lahko vse podre, lahko pa tudi presenetiš, kot je to v Atlanti uspelo Andražu Vehovarju. Vsekakor pa je Hočevar izmed naših tekmovalcev najbolj izkušen, saj je že dvakrat okusil olimpijske igre in morda je to njegova prednost,” je možnosti 30-letnega Ljubljančana ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


V Atenah bo poleg Hočevarja nastopila tudi 25-letna Nada Mali, ki je tako kot izkušenejši kolega že v Sydneyju spoznala čar olimpijskih iger. Njen glavni cilj bo vsekakor izboljšati 17. mesto. “Najmanj izkušenj ima Nada Mali, ki realno lahko pride najvišje do 10. ali 11. mesta in če ji bo to uspelo, bomo mi in verjetno tudi ona sama zelo zadovoljni,” je realen Jelenc, ki pa veliko več pričakuje od kljub 30 letom debitanta na OI Uroša Kodelje. Največji uspeh Novogoričana je bronasta medalja z moštvene vožnje na EP 1998, toda v tej sezoni je že pokazal, da lahko pride zelo visoko. Koliko mu je pomagal trening na samem olimpijskem prizorišču, kjer je vadil tudi Hočevar, pa bo kmalu vidno tudi na sklepnih tekmah svetovnega pokala. “Kodelja prav nič ne zaostaja za pričakovanji Simona, saj tudi pri njem računamo na uvrstitev med prvih sedem. Če bo odpeljal tako kot zna, potem je vse mogoče,” je optimist Jelenc.