Cenetu Šubicu športna poteza junija

0
554

Ljubljana, 13. julija (STA) – Zavod za fair play in strpnost v športu Sportikus v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije in Slovenske olimpijske akademije je za mesec junij podelil kar tri priznanja za športne poteze. V kategoriji do 18 let so jo prejeli mladinci Kajak-kanu kluba Tacen KD Slovenica, v kategoriji nad 18 let trener mladih nogometašev (do 10 let) NK Rudar iz Trbovelj Drago Dolenc, glavno priznanje, športno potezo meseca junija, pa je prejel mladi atlet Cene Šubic.
Mladi kajakaši in kanuisti iz Tacna v sestavi Katje Svoljšek, Kaje Puhan, Manje Zalaznik, Benjamina Savška, Domna Mavriča, Petra Lenarčiča, Anžeta in Jureta Janežiča, Martina Zupana in Simona Artelja so si jo prislužili zaradi požrtvovalnosti pri pomoči mlajšim tekmovalcem na državnem prvenstvu. Najmlajši tekmovalci so namreč imeli kar nekaj težav, ko so se prvič spopadali s tacenskimi brzicami, na prireditvi pa sta bila prisotna le dva izšolana reševalca. Tacenski kajakaši in kanuisti pa so takoj priskočili na pomoč in pomagali rešiti malčke iz vode.
Trener mladih nogometašev do deset let v nogometnem klubu Rudar iz Trbovelj Drago Dolenc je dobil priznanje, ker je odpovedal nastop svojega moštva na zaključnem turnirju. V rednem delu tekmovanja je bila na prvem mestu selekcija NK Domžale, ki pa zaradi pomanjkljive komunikacije in organizacijskih zapletov ni odšla na turnir, to čast pa je doletela tretjeuvrščeno moštvo iz Trbovelj. Po naknadnih pogovorih med NK Domžale in NK Rudar iz Trbovelj pa se je Dolenc skupaj z otroci odločil, da na turnirju ne bodo sodelovali, saj so si po njihovem mnenju to zaslužili ravno Domžalčani.


Glavno priznanje – športno potezo meseca junija – pa je prejel tekač na 3000 m z zaprekami Cene Šubic. Predlagatelja priznanja Janez Aljančič iz Atletske zveze Slovenije (AZS) in Boris Ličof iz RTV Slovenije menita, da si Šubic zasluži nagrado, ker je na evropskem pokalu državnih reprezentanc v Carigradu kljub precej hudemu padcu na prvi zapreki pritekel v cilj, s čimer je slovenski reprezentanci prinesel dragoceno točko. Po vrnitvi v Slovenijo so zdravniki ugotovili, da si je Šubic v Carigradu zlomil roko, tako da je bil vprašljiv celo njegov nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Grossetu, kamor je na koncu kljub vsemu odpotoval. Komisijo Sportikusa je še nadalje vzpodbudilo dejstvo, da je Cene v Carigrad odpotoval le nekaj dni po smrti svojega očeta: “Poteza meseca ni tolažilna nagrada, kot bi lahko kdo lahko sklepal iz dogodka, temveč priznanje športniku, ki se je v izjemnih okoliščinah izkazal v moralnem smislu in je lahko zgled drugim,” so svojo odločitev obrazložili člani komisije.


Na novinarski konferenci, kjer so nagrajencem podelili športna priznanja, so organizatorji pripravili tudi razpravo na temo “Poškodbe in športni nastop”, k čemu jih je spodbudil ravno dogodek s Šubicem v Carigradu. Asistent na Fakulteti za šport Milan Hosta je opozoril na dileme, ki se pojavljajo v odnosu med športnim etosom in medicinsko etiko, kjer se večkrat brišejo meje med pogumom in požrtvovalnostjo na eni ter norostjo na drugi strani.