Kralj osmi v Pragi

0
574

Praga, 11. julija (STA) – V Pragi se je končala četrta preizkušnja svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah, ki pa je minila brez dveh slovenskih olimpijcev Simona Hočevarja in Uroša Kodelje. Slednja se namreč v Atenah pripravljata na svoj najpomembnejši letošnji nastop. Kljub temu pa je bila konkurenca slalomistov na Češkem zelo močna, od slovenskih tekmovalcev pa se je najbolje odrezal kajakaš Dejan Kralj, ki je osvojil osmo mesto. Fedja Marušič je bil 15., Andrej Nolimal pa 23. Zmagal je Francoz Fabien Lefevre pred Švicarjem Michaelom Kurtom in Čehom Ivanom Pišvejcem.
V moškem K-1 je bil boj zelo zanimiv, saj je po prvi vožnji za stotinko sekunde vodil Pišvejc, ki pa je v drugo dotaknil ena vrata in pokvaril svojo uvrstitev, a vseeno ostal na stopničkah za zmagovalce. Najbolje je njegovo napako izkoristil prav Lefevre, ki je postavil najboljši čas druge vožnje. Tudi Kralj je v drugo odpeljal bolje kot v prvi vožnji, saj ni ponovil dotika iz prvega teka, kar mu je prineslo dve mesti višjo uvrstitev.
V ostalih disciplinah se slovenskim divjevodašem ni uspelo prebiti do finala. Pri kanuistih je namreč Dejan Stevanovič zasedel 14. mesto, Jošt Zakrajšek je bil 21., Marko Mihelič pa 27. Zmagal je Francoz Tony Estanguet pred Čehom Tomašem Indruchom in Slovakom Michalom Martikanom.


V ženski konkurenci kajakašic je po odličnih sobotnih kvalifikacijah Nada Mali tokrat nastopila bolj rezervirano, kljub temu pa je brez dotika osvojila 20. mesto. Najbolje je s progo v češki prestolnici opravila Slovakinja Elena Kaliska, drugo mesto je pripadlo Nemki Mandy Planert, tretje pa Čehinji Štepanki Hilgertovi. Edino disciplino, kjer slovenska vrsta ni imela predstavnika vsaj v polfinalu, C-2 sta dobila Slovaka Pavol in Peter Hochschorner, na stopničke pa so se prebili še Čeha Marek Jiras in Tomaš Mader ter Nemca Christian Bahmann in Michael Senft.


“Kralj je dobro vozil, le da je v vsaki vožnji naredil po eno napako, ki ga je stala nekaj sekund, če ne bi lahko bila uvrstitev še višja. Drugače pa je bil med najhitrejšimi in tehnično zelo dober. Tako gremo z optimizmom v Augsburg, kjer bi proga in voda morali Kralju ustrezati. Marušič je naredil napako dotika, ki ga je stala finala, toda čoln bi lahko predvsem v protitočnih vratih bolje tekel. Podobno je tudi pri Stevanoviču, ki je tudi napravil en dotik. Pri Nolimalu se vidi, da mu manjka tekem na tej ravni, Malijeva pa se že pred startom ni najbolje počutila zaradi želodčnih težav, tako da ni odpeljala na včerajšnji ravni. Če pa bo nadaljevala s podobnimi vožnjami, kot je bila kvalifikacijska, bo to vsekakor zelo pozitiven občutek pred olimpijskimi igrami,” je nastope svojih varovancev ocenil direktor reprezentance Andrej Jelenc.


Prihodnji konec tedna slalomiste na divjih vodah čaka preizkušnja na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2003 – Augsburgu.– Izidi:
– moški:
– K-1:
 1. Fabien Lefevre (Fra)                       195,11  (0)
 2. Michael Kurt (Švi)                            198,13  (2)
 3. Ivan Pišvejc (Češ)                           199,58  (2)
 4. David Ford (Kan)                             200,86  (0)
 5. Thomas Schmidt (Nem)                    201,11  (4)

 8. Dejan Kralj (Slo)                        &nbsp