Drugi dan EP dva nastopa v finalih A in en v finalu B.

0
574

Na Češkem so podelili prve komplete kolajn najboljšim sprinterjem na mirnih vodah, ki se ta konec tedna mudijo na članskem evropskem prvenstvu. Drugi dan prvenstva je imela Slovenija dva finalista v velikih finalih ter enega v malem finalu. Kajakašica Anja Osterman je na 1000 metrov zasedla deveto mesto, parakajakaš Dejan Fabčič je bil na 200 metrov peti, Jošt Zakrajšek pa je veslal v finalu B na 1000 metrov, kjer je zasedel končno 15. mesto.

Edina slovenska predstavnica na prvenstvu stare celine Anja Osterman je svojo nalogo opravila zelo dobro, saj ji je že v petkovem delu tekmovanja uspel preboj v finale A na 1000 metrov, v katerem je nastopila danes, ter uvrstitev v finale B na 500 metrov, ki bo na sporedu v nedeljo. V finalu A na 1000 metrov je veslala v družbi vrhunskih tekmovalk in dobitnic kolajn z največjih tekmovanj, kot so olimpijske igre ter svetovna in evropska prvenstva. Članica kajakaškega kluba Adria Ankaran je veslala na prvi progi, ki sicer ni najbolj idealna. Tako kot zmagovalka tekme Nemka Franziska Weber je tudi Ostermanova veslala nekoliko počasneje kot v petkovem delu tekmovanja, kar je na koncu zadostovalo za deveto mesto. To je najboljša uvrstitev za slovensko reprezentantko na članskih evropskih prvenstvih. Srebro si je priveslala Romunka Florentina Caminescu, bron pa Italijanka Irene Burgo.

V popoldanskem delu tekmovanja je Anja Osterman veslala še na najkrajši – 200-metrski razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini je bila tretja, kar je pomenilo napredovanje v polfinale, kjer pa je nato ciljno linijo prečkala kot peta. To jo je uvrstilo v nedeljski finale B na tej razdalji. »Na startu je bilo nekaj odličnih tekmovalk, današnji dan pa je bil zelo dolg in naporen, kar sem občutila v finalu. Kajak mi nikakor ni stekel, primanjkovalo mi je tudi moči. Vendar je končno deveto mesto na članskem evropskem prvenstvu odlično in sem zadovoljna. Še posebno sem navdušena nad to uvrstitvijo zato, ker 1000-metrske razdalje ne treniram. Pred odhodom v Račice sem le en trening posvetila tej razdalji. V prihodnje bom nekaj več treninga namenila še 1000 metrom, da bo šlo naslednjič še boljše. Tekmovalni pogoji so bili sicer dobri, saj smo imeli sonce, voda pa je bila mirna. Polfinale na 200 metrov pa je bilo res neprijetno. Ni se slišalo startnega signala, le startni blok se je nenadoma spustil in presenetil tekmovalke. Jutri me čakata še dva nastopa v finalih B. Upam, da mi je ostalo še nekaj moči,« je ob koncu drugega dne prvenstva dejala Ostermanova.

V finalu A je veslal tudi parakajakaš Dejan Fabčič, ki je bil nadvse zadovoljen po petkovem kvalifikacijskem nastopu, saj mu je drugo mesto v kvalifikacijah omogočilo neposredno uvrstitev v finale. Tudi v finalu je veslal dobro in s petim mestom prišel do najboljše uvrstitve na prvenstvih, odkar je začel tekmovati v parakajakaštvu. V lanski sezoni je sicer že stal na stopničkah tekme za svetovni pokal v Milanu. »S tekmo sem zadovoljen. Postavil sem malce boljši čas kot včeraj, čeprav sem med veslanjem naredil več napak. Imam še rezerve, je pa ta rezultat velika motivacija za naprej. Glavna tekma letošnjega leta je seveda svetovno prvenstvo v Milanu. Aprila sem zaradi poškodbe hrbtne mišice tri tedne samo počival, zato sem izgubil veliko treninga. S trenerko Nino Mozetič sva se vseeno odločila za pot na evropsko prvenstvo predvsem zaradi klasifikacije,« je povedal Fabčič. Naslova evropskega prvaka se je veselil Avstrijec Markus Mendy Swoboda, drugi je bil Rus Viktor Potanin, tretji pa Madžar Janos Bencze.

Na tekmovališče se je podal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki v petkovem polfinalu na 1000 metrov ni imel svojega dne, nekaj moči so mu pobrale tudi zdravstvene težave, tako da je za las zgrešil uvrstitev v finale A. Drugi dan prvenstva se je tako boril za uvrstitev med 10. in 18. mestom, šesto mesto v malem finalu pa je pomenilo skupno 15. mesto na 1000-metrski preizkušnji.

»Danes ni bilo nič posebnega. Čutil sem, da sem daleč od tega, kar zmorem, ker kljub zmernemu tempu nisem mogel narediti veliko. Tekmo sem poskušal opraviti z optimalno porabo moči in z mislijo na jutri. Kot sem rekel pred začetkom prvenstva me zanimajo le finala in po tem kaj višje. 15. mest imam že dovolj in mi ne prinašajo zadovoljstva,« je bil kritičen Zakrajšek, ki je po petkovih nastopih ugotovil, da so imele zdravstvene težave nanj več vpliva kot je upal. »Ko se mi je pojavil herpes in so se mi začela mašiti ušesa, sem si moral priznati, da nisem popolnoma zdrav. To sem seveda občutil tudi med tekmovanjem, ko po tristo metrih nisem imel več dovolj energije, da bi sledil ostalim tekmovalcem. Herpes se mi običajno pojavi, ko se mi začne imunski sistem počasi postavljati na noge, tako da upam, da bo počitek danes in jutri dopoldne dovolj, da bom lahko prikazal kaj boljšega. Na EP ni eksotičnih težav, zato se mora za vrhunski rezultat poklopiti vse, od forme, zdravja, počutja, hrane in logistike okoli tekmovanja,« je še dodal član tacenskega kluba. Presenečenj na vrhu te discipline ni bilo. Zlato je po zaslugi Maxa Hoffa odšlo v Nemčijo, drugi je bil Danes Rene Holten Poulsen, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

V nedeljo bomo videli še tri slovenske nastope. Že ob 8.40 bo v finalu B na 500 metrov veslala Anja Osterman, ki jo ob 11.34 čaka še nastop v finalu B na 200 metrov. V zadnji tekmi dneva, moški kajakaški preizkušnji na 5000 metrov (začetek ob 15.52), bo veslal Jošt Zakrajšek.

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results/time-table